Kağızman ilçe halkı gerek belediye başkanlığından, gerekse ilçe kaymakamlığından, sağlık müdürlüğünden bu işe bir çözüm üretmesini talep eyledi.
İlçe vatandaşı, ortalıkta gezen başıboş sokak köpeklerinin toplanarak uyuz hastalığına yakalanmış olanların tedavi altına alınmasını veya ıslah çalışmasının başlatılmasını istedi.
Sokaklarda bir çok sahipsiz köpeğin dolaşması da vatandaşın can güvenliğini tehdit eder bir hal aldı.
Sokaklarda bir çok sahipsiz köpeğin dolaşması da vatandaşın can güvenliğini tehdit eder bir hal aldı.
Uyuza yakalanan köpeklerin çevreye vereceği hastalık tehlikesine parmak basan ahali bir an önce bu işe bir çözüm bulunmasını yetkililere seslenerek basın yoluyla duyurmaya çalıştılar.
Uyuz köpek ve kedilerimizde deri kaşıntı ve tüy dökülmeleri ile seyreden bulaşıcı bir deri hastalığıdır.
Kedi ve kopek uyuzunun etkenleri; Sarcoptes canis, Otodectes cynotis, Notoedres cati isimli etkenlerdir. S. canis vücutta,O. cynotis kulak yolunda,N. cati (kedi uyuzu) ise baş bölgelerinde hastalık yapar.
Hastalığın çıkışı bakım ve beslenme koşullarına bağlıdır. Bulaşma şekli direk temasla olabileceği gibi hastalık taşıyan hayvanın malzemelerinin kullanılması ile de gerçekleşir.
Uyuzdan korunmanın yolu olarak uzmanlar şu tavsiyelerde bulunmaktadırlar: Düzenli olarak Veteriner Hekim kontrolünde olan bakım ve tedavileri zamanında yapılan dostlarımızın bu hastalıklara yakalanma riskleri çok az,ancak yine de var.
En başta pireler,kenelere ve bir takım sineklere karşı etkili kovucu özelliğe sahip ticari tasmalar satılmaktadır. Ayrıca bu saydığımız dış parazitlere karşı yine ticari olarak hazırlanmış damlalar mevcuttur.
Haber: Sait KÜÇÜK