Çağın en tehlikeli kronik hastalıklarından biri olan diyabet, tüm dünyada 400 milyonda fazla kişiyi etkiliyor. 14 Kasım Dünya Diyabet Haftası kapsamında yapılan etkinlikler, Türkiye’de de büyük ilgi görüyor. Türkiye’nin birçok ilinde Diyabet Haftası kapsamında bilgilendirme seminerleri ve stantlar açılarak, vatandaşlara diyabetin tehlikeleri ve diyabete karşı nasıl önlem alınması gerektiği anlatılıyor.
Vatandaşlara şeker taraması yapıldı
Diyabet Haftası kapsamında Kağızman’da da etkinlikler gerçekleştirildi. Kağızman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen 14 Kasım Dünya Diyabet haftası etkinlikleri kapsamında Kağızman İlçesine Halk Eğitimi merkezi önünde vatandaşlara ,Diyabet Haftası nedeniyle şeker taramasından geçirildi.
Sağlıksız yaşam tarzı diyabeti tetikliyor
14 Kasım Dünya Diyabet Haftası etkinlikleri çerçevesinde bir açıklama yapan Kağızman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bedran Arslan, diyabetin her yaş grubu için tehdit oluşturduğunu belirterek, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Özellikle hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranında artış, fiziksel aktivitede azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan diyabetli birey sayısı her geçen gün artmaktadır.”
Diyabet görülme sıklığı artıyor
“Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 8.3' ünde diyabet mevcuttur. 2013 Yılında tüm dünyada 382 milyon birey diyabetli iken bu sayının 2035 yılında yüzde 55 artarak 592 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu 2035 yılı tahminlerine göre diyabetli nüfus itibarı ile Türkiye, diyabetin dünyada en yüksek olacağı ilk 10 ülke arasına girecektir. Bu artışın başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artmasıdır.”
Vatandaşlara ücretsiz tarama
“Birçok toplumda tip 1 diyabet sıklığının da arttığı ve bu artışın okul öncesi çağlarda daha belirgin olduğu bildirilmektedir. Beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlıklara bağlı olarak son yıllarda çocuklarda ve gençlerde de tip 2 diyabet prevalansı hızla artmaktadır. Biz de Türkiye Halk Sağlığı Kurumu önderliğinde her yıl olduğu gibi bu yıl da diyabet konusunda farkındalıkları arttırmak amacıyla 'İnsülin hormonu' nu bulan Frederick Banting'in doğum günü olan '14 Kasım Diyabet Günü' etkinlikleri kapsamında Kağızman İlçemizde , Mobil noktalarımızda halkımız stantlarımıza davet edilerek taramaları gerçekleştirilmiştir. Kişilerin ücretsiz kan şekeri ölçümleri ve boy-kilo ölçümleri ile beden kitle indexlerine göre riskleri değerlendirildi. Açlık kan şekeri değeri yüksek olan ve daha önce diyabet tanısı almamış pek çok vaka yakalanıp ileri tetkik tedavi amacıyla yönlendirmeleri yapılmıştır.''
Diyabet nedir?
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun internet sitesinden yer alan bilgilere göre, Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar.
Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.
kha