İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy Sarıkamış’ta anıldı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 89. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinlikleri kapsamında Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi'nde bir program düzenlendi.

  Sarıkamış ATL, TL, METEM, MEM ve Kazım Karabekir Lisesi tarafından düzenlenen programda, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy bir kez daha rahmetle anıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Ekinci günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

 

Milli değerleri bilmek, geçmişteki büyükleri tanımak ve onların hatıralarını yad etmenin bir vazife olduğunu belirten Ekinci, “Genç nesillerin iyi yetişmesi, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkması, milli duygu ve şuurun ayakta tutulması ancak bu vazifenin yerine getirilmesiyle mümkündür. İşte bu sebeple ki, İstiklal Marşımızın kabulünün 89. yıldönümünü bu vazifeyi yerine getirebilmenin mutluluğuyla kutluyoruz” dedi.

 

Ekinci, “Milletimizin maruz kaldığı milli mücadele yıllarının, o zor ve heyecanlı günlerinin imanlı havasını ve manasını anlatan ve kalplere kuvvet heyecan veren; Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılıp milletimize armağan edilen İstiklal Marşımız 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından kabul edilmiştir. Büyük Milli Şairimiz, İstiklal Marşımızın ve Sefahat destanımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy, bizler için her bakımdan örnek bir şahsiyettir.

Akif, gönülden konuşulacak bir insandır ve sadece Milli Mücadelenin etkin bir hatibi ve şiir yazarı olarak değil bu sosyal adaleti de içinde yaşayan çok değerli bir insandı. O, mert ve sarsılmaz karakteri ile milletin ta kendisi bir insandır. Akif  “haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” inancındaydı. Haksızlığa tahammül ettiği ve hele menfaat peşinde koştuğu görülmemişti. Veteriner İşleri Müdür Yardımcısı görevini üstlendiği yıllarda Veteriner İşleri Müdürünün bir haksız karar ile azledilmesi üzerine görevinden istifa etti. Kendisine bu hareketinin sebebi sorulduğunda başkasına yapılan haksızlığa tahammül etmesinin mümkün olmadığını söylüyordu. “Arkadaşıma yapılan haksızlık bana yapılmış demektir” diye 20 yıllık memuriyetine tereddütsüzce veda etmişti” diye konuştu.

 

Ekinci konuşmasına söyle devam etti:

“Yakın arkadaşlarından, Ankara Baytar Müdürü, Mehmet Akifle ilgili şu anısını anlatır: Mehmet Akif'in giyecek bir paltosu yoktu. Taceddin Dergahı'ndan Büyük Millet Meclisi'ne kadar paltosuz olarak yaya giderdi. O zamanlar Ankara'nın soğuğu çok şiddetli idi. Ben daireme gelir, paltomu Mehmet Akif'e gönderirdim. O da giyer Meclise giderdi, İstiklal Marşı için verilen parayı geri vermesinden dolayı kendisine, Mehmet Akif üzerinde bir palton yok, verilen parayı da almazsın, dedim. Bunun üzerine, bana darıldı, paltomu da kabul etmedi. O soğuklarda paltosuz olarak Büyük Millet Meclisine gitti, geldi. Ölümünün üzerinden 74 yıl geçmesine rağmen büyük şair, fikir ve dava adamı Mehmet Akif Ersoy; birbirinden güzel şiirleriyle, destanlarıyla, ölümsüz İstiklal Marşı'yla ahlak ve fazilet örneklerini sergilediği hatıralarıyla hala aramızda yaşamaktadır. Büyük insan Mehmet Akif Ersoy, mezarına milleti için yazmış olduğu istiklal Marşı'yla konulmuştur. Tarihte kendi eseriyle gömülen ilk bahtiyar ölülerden biri de şüphesiz Mehmet Akif Ersoy olmuştur. Mehmet Akif Ersoy diyordu ki, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın” Ama Mehmet Akif Ersoylar hep olsun.”

 

Kazım Karabekir Lisesi Edebiyat öğretmeni Mehmet Fatih Çavuş, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını konu alan bir konuşma yapmasının ardından, Esra Timuçin, “Cenk Şarkısı” adlı şiiri okudu.

 

Sarıkamış ATL, TL, METEM, MEM Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Keziban Doğan, İstiklal Marşı’nın kabulünü konu alan bir konuşma yaptı.

 

Keziban Doğan, “İstiklal Savaşının elemli ve buhranlı günlerindeyiz. İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş, düşman orduları bin yıllık Türk tarihinde ilk defa Türk yurdunun mukaddes ocağına sokulmuştur. Türk milleti, tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Böyle bir ortamda yazılan İstiklal Marşı “Korkma!” seslenişi ile başlar. Buradaki korku, her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesi, bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı…” diye konuştu.

 

Kazım Karabekir Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını konu alan tiyatro gösterisi sahnelendi.

 

Daha sonra Sarıkamış ATL, TL, METEM, MEM öğrencilerinin hazırlamış olduğu, İstiklal Marşı Oratoryosu izleyenlerden tam not aldı. Salonda duygusal anların yaşanmasına neden olan Oratoryo gösterisinin ardından, protokol üyelerinin programın hazırlanmasında emeği geçen öğretmen ve öğrenciler ile hatıra fotoğrafı çektirmesiyle program sona erdi.

 

Programa Selim Kaymakamı Yusuf Güni, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı vekili Kurmay Albay Sedat Çabuk, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mustafa Uçak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Ekinci, daire amirleri, öğretmenler ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Sarıkamış Haber Haberleri