Iğdır'da Hikayelerle Büyüyen Çocukların Romanı!
Türkiye’de ilk yapılan ‘Hikayelerle Büyüyen Çocuklar’ proje kapsamında ilk ve orta öğretim öğrencilerinin yazdıkları hikayeler kitap haline getirildi.
Iğdır Milli Eğitim Müdürlü tarafında projelendirilen ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklenen ‘Hikayelerle Büyüyen Çocuklar’ projesi kapsamında ilk ve orta öğretim öğrencilerinin yazdıkları 40 hikaye kitap haline getirildi. Konu hakkında bilgi veren Milli Eğitim Müdürü Dinçer Ateş, Amerika ve İngiltere’deki çok önemli üniversitelerden verilen yazma eğitiminde ilham alarak böyle bir proje geliştiklerini belirtti. Projeye Türkiye ve dünyada önemli 4 akademisyenin danışmanlık yaptığını, il genelinde ise 10 öğretmenin proje çerçevesinde görev aldığını ifade eden Ateş, “Öğrencilerimize 6 aylık süre içerinde atölye çalışması verildi ve binden fazla kitap dönem içerisinde okutuldu. Nihayetinde son aylarda ise kitaplarını okudukları yazarlarla öğrencileri buluşturduk. Sonuçta elimizde öğrencilerimizin yazdığı binin üzerindeki öyküden 40 tanesini kitaplaşmış halde projeyi tamamladık” dedi.
“BU EĞİTİM ÇALIŞMASI TÜRKİYE GENELİNDE İLK KEZ IĞDIR’DA YAPILDI”
Doğuda ve özellikle Iğdır’da öğrencilerin bir şeyler yazabilmesinin önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Ateş, “Türkiye genelinde bu eğitimi ilk yapan lise ile ilköğretim okullarının Iğdır’da olması da ayrı bir önem teşkil ediyor. Sanıyorum ‘Hikayelerle Büyüyen Çocuklar’, ‘Hikayelerle Büyüyen Gençler’ hem edebiyat bilimi adına hem de eğitim bilimi adına değerlendirilmesi gereken bir çıktı ve proje olduğu kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Proje kapsamında öykü yazan lise öğrencisi Büşra Gültekin ise, kitapta 2 öyküsünün yayınlandığını anlatarak, “Her çocuğun ortaya çıkmayan bir cevheri vardır. Sonuçta doğuda şartlar biraz sınırlı, o yüzden bu proje bizim için çok iyi oldu. Birçok arkadaşımız bu sayede kendisini geliştirdi. 200’e yakın arkadaşımız bu projeye katıldı. Önce öğretmenlerimizden destek aldık. Daha sonra kitaplarını okuduğumuz yazarlarla buluştuk. Hikaye yazmayı bu kadar geliştirmemiştim. Fakat bu eğitim, hikaye yazma anlamında beni hem cesaretlendirdi hem de daha iyi hikaye yazmak için deneyim kazandırdı” dedi.
Diğer bir öykü yazarı olan ortaöğretim öğrencisi Sadet Yeter ise, “Daha önce yazdığım hikayeleri sadece arkadaşlarıma okutuyordum. Bu proje sayesinde bir hikayem kitapta yayınlandı. Bu beni çok mutlu etti. Bundan sonra hep hikaye yazmayı ve ileriye dönük ise bu işi meslek edinmeyi düşünüyorum. Yazdığım kitaplarımı sadece Iğdır’da değil de Türkiye’nin her yerinde raflarda görmek istiyorum” diye konuştu.