Iğdır'da Akrep Uyarısı!

Iğdır Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, il genelinde akrep sokmalarına karşı uyarılarda bulundu.

Iğdır'da Akrep Uyarısı!


- MÜDÜR TÜRKOĞLU’NDAN AKREP SOKMALARINA KARŞI UYARI 

- IĞDIR ORMAN VE SU İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRÜ TÜRKOĞLU: 

- “EVLERİN İÇİNE KADAR GİREN AKREPLER EŞYALARIN VEYA ELBİSELERİN ARASINDAN VEYA GİYSİLERİN CEBİNDEN ÇIKABİLİYOR”



Iğdır Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, il genelinde akrep sokmalarına karşı uyarılarda bulundu. 


Iğdır Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, havaların ısınmasıyla birlikte akrep sokmaları sonucu meydana gelen zehirlenme olaylarında artış yaşandığını belirterek, özellikle kırsal kesimde yaşayan kişilerin evin içinde veya dışarıda herhangi bir yere astıkları elbiselerini giymeden önce kontrol edip silkelemelerinde fayda olacağını söyledi.


Türkoğlu, Türkiye'de 13 tür akrep olduğunu ve bunların sadece iki türünün zehirlenmeye neden olduğuna dikkati çekerek, “Iğdır’da görülen akreplerin başında, Scorpio maurus (Kalın kıskaçlı akrep), Mesobuthus gibbosus (Anadolu sarıakrebi) akrepler bulunmaktadır. Bu akrep türlerinin zehirleri tehlike arz edecek bir durum göstermemekle birlikte fiziki yapı olarak büyük akrep olarak bilinir ve sarı, kahverengi ve siyah renkte olurlar. Akrepler, ancak rast gele dokunulduklarında ya da üzerilerine basıldığında, kendilerini tehlikede hissettikleri zamanlarda sokarlar. Kırsal kesimde veya eski yapıların olduğu yerlerde akrep sokması vakalarıyla sık karşılanıyor. Evlerin içine kadar giren akrepler eşyaların veya elbiselerin arasından veya giysilerin cebinden çıkabiliyor. Kırsal bölgelerde elbiselerin cebine veya ayakkabıların içine giren akreplerin sokması nedeniyle zehirlenme olaylarıyla karşılaşılabiliyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan kişiler evin içinde veya dışarıda herhangi bir yere astıkları elbiseleri giymeden önce kontrol edip silkelemelerinde fayda var. Ayakkabılar da giymeden önce kontrol edilmelidir. Bölgelerinde akrep sokması olayları bildirilen vatandaşların daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Akrep sokmalarının daha çok vücudun el ve ayak gibi kolay ulaşılabilecek açık bölgelerde görüldüğüne dikkat çeken Türkoğlu, “Henüz bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan yeni doğanlarda ve alerjik bünyeli çocuk ve yetişkinlerde zehirli ve az zehirli akrep türlerinin sokma yerinin konum ve önemine bağlı olarak her zaman bir risk vardır. Risk altında olanlar daha çok açık alanlarda akreplerin saklandığı taşları ters yüz edip onları açığa çıkararak kendilerini savunmaya maruz bırakan kişilerdir. Özellikle yaz aylarında piknik yapanların biraz daha dikkatli olmalarında sağlık açısından yarar vardır. Uzmanları dışında akreplerin türlerini tespit etmek ve zehirli zehirsiz diye nitelendirmek kolay olmadığı için akrep sokmalarında acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir “şeklinde konuştu.

Iğdırhaber Haberleri