İbrahim Öztek: “Çalışmalarımızı Türkiye’ye ve tüm dünyaya yaymaya çalışacağız”

Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztek, Türk mücadele sporlarını uluslararası platformlara taşımak istediklerini aktararak, "Çalışmalarımızı Türkiye'ye ve tüm dünyaya yaymaya çalışacağız" dedi.

Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztek, Türk mücadele sporlarını uluslararası platformlara taşımak istediklerini aktararak, "Çalışmalarımızı Türkiye'ye ve tüm dünyaya yaymaya çalışacağız" dedi.

Türk Mücadele Sporları Kurultayı, bu yıl ilk kez Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztek ve İstanbul Aydın Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Kemal Tamer de katılım sağladı. Öztek ve Tamer, kurultayla ilgili görüşleri hakkında İhlas Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulundu.

"Bazı spor dalları üvey evlat muamelesi görmektedir"

Organizasyonun amacının Türk mücadele sporlarının ilke ve dünya genelinde tanıtmak olduğunu dile getiren Prof. Dr. İbrahim Öztek, "Bugün bir kurultay düzenliyoruz. Bu kurultayın amacı Türk mücadele sporları veya Türk savaş sanatları gibi sporlarımızla ilgili olarak çalışan, sporcu yetiştiren ve ülkemizde geniş çaplı bir çalışma alanı bulan değerli arkadaşlarımızın bugüne kadar yapmış oldukları çalışmaları değerlendirmektir. Bugün bu alanda düzenlemiş olduğumuz ilk kurultay olacak. Bazı spor dalları üvey evlat muamelesi görmektedir. Devletimiz, her spor branşına, öngördüğü kurallara uymadığı için haklı olarak pek sahip çıkma durumunda olmuyor. Bu durumda bizler, devletin katkılarıyla birlikte Türk mücadele sporlarını ne şekilde geliştirebiliriz? Ne şekilde bu spor dallarını bir çatı altında toplayabiliriz? Ve devletimizin imkânlarını da bu çatı altındaki hocalarımız ve sporcularımıza ne şekilde yansıtabiliriz? Amacımız budur" diye konuştu.

"Çalışmalarımızı Türkiye'ye ve tüm dünyaya yaymaya çalışacağız"

Gerçekleştirilen ilk kurultayın büyük önem taşıdığını vurgulayan Öztek, "Bugünkü kurultayımıza Türkiye'nin dört bir yanından pek çok spor adamı, çalıştırıcı, bilimselliği olan değerli hocalarımız, eskiden sporcu olup da bugün hocalık yapan değerlim arkadaşlarımız katılım sağladılar. Her katılımcı kendi branşını tanıtacak ve kendi branşları hakkında tanıtıcı video gösterilerinde bulunacaklar. Biz bu çalışmalarımızı daha sonra Türkiye'nin dışına da yansıtacağız. Çünkü ülkemizin dışında da bu spor dallarıyla ilgilenen çok sayıda sporcu ve hocalarımız var. Bugün sanırım Azerbaycan'dan da bir katılım olacak. Onların da Alpagut diye bir Türk spor cenk sanatı olarak yaptıkları bir çalışma var. Bu branşı da tüm dünyaya yayma çalışmaları yapıyorlar. Bugün kurultayımızdaki çalışmalarımız Türkiye geneli olsa da ileride daha ulusal boyutta gerçekleştireceğiz. Mümkün olduğu şekilde bu girişimimizi genişleteceğiz Türkiye'ye ve tüm dünyaya yaymaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Kemal Tamer: "Çalışmaların büyütülmesi ve daha geniş alanlara ulaşması gerektiğini düşünüyorum"

İstanbul Aydın Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Kemal Tamer ise, "Daha önceki yıllarda 25 yıl Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanlığı yaptım. Bu arada Uluslararası Üniversite Spor Federasyonu'nda 20 yıl, Avrupa Üniversite Spor Birliği'nde de 16 yıl yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptım. Şu anda da akademik çalışmalarıma devam ediyorum. Bugünkü toplantının Türk mücadele sporlarını uluslararası platformlarda tanıtabilmek adına önemli olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bizim bu sporları tanıyıp sonra tüm dünyaya tanıtmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum. Çok fazla değerli insan, özverili çalışmalarıyla bu alana hizmet ediyorlar. Ve bu alanda gençlerimizi yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu çalışmaların büyütülmesi ve daha geniş alanlara ulaşması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde öncelikle eğitim kurumlarında bu sporların yaygınlaştırılması, organizasyonlar kurulduktan sonra da uluslararası boyut kazandırılması gerekir. Zaten Türki devletlerde gerekli altyapı var. Bu altyapının canlandırılarak tanıtmakta fayda var. Neden bizim sporlarımızdan bir tanesi bütün dünyada tanınmasın? Neden bütün dünya gençleri, bizim sporumuzu Türk sporu olarak yapmasınlar? Özellikle mücadele sporlarına baktığımızda uzak doğu ülkeleri, bu sporları dünyaya tanıtarak hem ülkelerinin reklamını yapmakta hem de kendi geliştirdikleri sporun insanlık tarafından benimsenmesini sağlamışlar. Bizim de bunu yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bir an önce bir yerlerden başlamamız gerekiyor. Bu kurultayında bu anlamda yararlı olacağını düşünüyorum" açıklamalarında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Türkiye Gündem Haberleri