İlimiz toplam 607 bin 691 adet büyükbaş hayvan, 520 bin 455 adet küçükbaş hayvan varlığına sahip olup Türkiye’de büyükbaş hayvan varlığına göre 5’nci, küçükbaş hayvan varlığına göre ise 38’nci sıradadır. 2020 yılında 100 bin Büyükbaş,155 bin Küçükbaş hayvan il dışına sevk edilmiştir.
İlimiz hayvan varlığını sayısal olarak artırırken kalite olarak da; Tarım ve Orman Bakanlığımızın, “Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulamaları İle Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında ilimizin tamamında Tarım ve Orman Müdürlüğünün 14 teknik ekibi sürekli olarak sahada suni tohumlama yapmaktadır. Bu sayede ilimiz hayvan varlığı kültür ve kültür melezi yüzdesini üst seviyelere çıkarılması sağlanmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığının hayvansal destekleri sayesinde yıllara sari olarak hayvan varlığında artış gözlenmiştir. 2002 yılında 248 bin olan büyükbaş hayvan varlığı, 2018 yılında 450 bine, 2019 yılında 597 bine, 2020 yılında 608 bine ulaşmıştır. Yine 2002 yılında 390 bin olan küçükbaş hayvan varlığı, 2018 yılında 457 bine, 2019 yılında 469 bine, 2020 yılında ise 520 bine ulaşmıştır.
2021 yılında yetiştiricilere; Birinci Dönem Buzağı Desteklemesi, Anaç Koyun Keçi Desteklemesi, Sürü Büyütme ve Yenileme Desteği, Arılı Kovan Desteklemesi, Çoban Desteği, Çiğ Süt Desteği, Besilik Erkek Sığır Desteklemesi, Atık Desteği, Hayvan Hastalığı Tazminat Desteği, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Desteği Olmak Üzere 10 kalemde, toplam 92 milyon 15 bin 940 TL nakit olarak aktarılmıştır.
İlimizde tarımsal üretimde verimliliğin artması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından makine-ekipman, kırsal kalkınma, ekonomik yatırım destekleri, kooperatifçilik desteği, mazot, gübre, yem bitkileri, organik tarım, süt et, anaç sığır, koyun gibi onlarca desteklemenin yanında; yerelde de başta İl Özel İdaresi destekleri olmak üzere DAP, AKAK, SERKA ve SODES gibi kuruluşlardan projeler üretilerek çiftçiler desteklenmektedir.
Bitkisel üretim desteği olarak; mazot gübre, yem bitkileri, ÇATAK, sertifikalı fidan tohum, hububat fark ödemesi ve küçük aile işletmesi destekleri olmak üzere toplamda 2021 yılı için 212 Milyon TL çiftçilerimizin hesabına nakit olarak aktarılmıştır.
Ayrıca 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı kaynakları kullanılarak toplamda 281 ton buğday ve arpa tohumu dağıtılarak yaklaşık 14 bin dekar alan tarıma kazandırılmış üretime açılmıştır. Yine DAP İdaresi Başkanlığınca finansmanı sağlanarak ilimizdeki ata tohumu olan yerel buğday çeşidimiz kavılcayı artırmak için 35 ton tohum dağıtımı yapılmıştır. Yine yem bitkileri çeşitliliğini artırma adına fiğ, mısır, yem bezelyesi ayrıca münavebede alternatif olarak yemeklik dane baklagil projesi kapsamında da mercimek, nohut ve fasulye dağıtımı yapılarak toprakla buluşturulacaktır.
Temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu ilimizde, üreticilerimizin tarımda yeni teknoloji uygulamalarına imkan sağlamak, üretimi doğa koşullarına bağımlı olmaktan mümkün olduğunca kurtarmak ve daha nitelikli ürün elde etmek, üretim işlemlerini en uygun süre içerisinde tamamlayarak, gecikmeden doğan ürün kaybını önlemek, kırsal kesimde çalışma koşullarını daha rahat, çekici ve güvenli bir duruma getirmek ve tarım işçilerinin iş verimini yükseltmek, insan ve hayvan gücü ile başarılamayan tarımsal işlemleri makine gücü ile başarmak ve yeni alanların tarıma açılmasını sağlamak amacıyla projesi uygulanmaktadır.
Bu bağlamda hazırlanan ve DAP’a sunulan 1 milyon 506 bin 400 TL’lik projede; 5 adet tek sıralı pancar söküm makinesi, 3 adet çift sıralı pancar söküm makinesi, 5 adet gübreli çapa makinesi, 1 adet ot balya makinesi, 1 adet hububat ekim mibzeri, 1 adet katı gübre dağıtma makinesi ve 2 adet mısır silaj makinesi alımı yapılmış çiftçilerin hizmetine verilmiştir.
Arpaçay ve Selim Barajının ardından, 2018 yılının Temmuz ayında su tutmaya başlayan Kars Barajı ile de Kars ovasında 260 bin dekar, Digor ovasında 215 bin dekar olmak üzere toplam 475 bin dekar zirai arazinin pompajsız borulu sistem sulama şebekesiyle sulanması sağlanacak. Kars barajında depolanacak 182 milyon metreküp su tarım arazilerini canlandıracak. 21 kilometre uzunluğundaki sulama iletim hattı, Kars ve Digor ovalarında bulunan toplam 475 bin dekar alanın sulanmasını sağlayacak. Aynı zamanda da aşağısında bulunan Arpaçay Barajı'nı beslemek suretiyle, bu barajdan sulama yapılan Iğdır Ovası'ndaki 700 bin dekarlık alanın sorunsuz bir şekilde sulanmasını sağlayacak. Kars barajı, Kars’ın tarım ve hayvancılığının gelişmesine büyük katkı sağlayarak, ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olma özelliğini kazandırmış olacak.