Sofralık kaysı olarak bilinen Iğdır kaysısı; yaş olarak tüketilmesi yanında güneşte kurtularak reçeli yapılarak, çekirdeği ise kırılıp tuzlanarak kuruyemiş olarak kışın tüketilmek üzere köylü kadınların ellerinde işleniyor. Bu yıl kaysının çok verimli geçtiğini belirten Ahmet Sarıtaş, Iğdır kayısısının mayıs sonunda olgunlaştığını, haziran ayı içerisinde hasadı yapıldığını söyledi. Iğdır kaysının sofralık kaysı olduğunu belirten Sarıtaş, “Burada kayısının pazarı olmadığı için dışarıdan gelen tüccarların eli ile yurt dışına ihraç edilmektedir. Ayrıca ev kadınlarımızda ağaçlarda topladıkları kayısıları maharetli elleri kurutarak, reçelini yaparak kışın tüketilmek üzere değerlendiriyorlar” dedi.
Iğdır’ın Halfeli beldesinde beldesindeki kayısıları kurutarak, reçelini yaparak değerlendiren Sakine Çoğaz isimli ev kadını ise, kuruttukları kayısıları kışın bir çok yemekte değerlendirdiklerini belirtti. Çoğaz, “Iğdır kayısısı dayanıksız bir meyve olduğu için çok çabuk bozulabiliyor. Ağaçtan aldığımız kaysıyı hemen tüketmemiz lazım. Ya da gördüğünüz gibi bir kısmını kurutuyoruz, bir kısmı ile reçel yapıyoruz. Kuruttuğumuz bu kaysı ile kışın yemeklerde, hoşaf yapımında tatlılarda kullanıyoruz” diye konuştu.
Hasadı Yapılan Iğdır Kaysısı 4 Farklı Şekilde Değerlendiriliyor
Hasadı yapılan Iğdır kaysısı, bu yıl bereketi ile üreticinin yüzünü güldürürken, tüketilmek için dört farklı şekilde işleniyor.