Başkent Tiflis'te ilki düzenlenen Gürcistan-Azerbaycan-Türkiye İş Forumu'nda konuşan bakan Çağlayan, bugün "önemli ve tarihi bir toplantı" gerçekleştirdiklerini belirterek, "Azeri türküleri ile büyüdüm. Azeri kardeşlerimizle, 'Çırpınırdı Karadeniz'i birlikte çok söylerdik. Azeri şair Bahtiyar Vahapzade'nin, Gürcü şair Şota Rustavelli'nin şiirlerini dinledik. Gürcüler'in horonlarını beraber izledik. Şimdi bu tarihi, köklü, çok önemli bir geçmişten gelen birlik ve beraberliğimizi ekonomik ve ticari
işbirliği alanında bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.
"'ÜÇ DENİZ' HAZAR DENİZİ, KARADENİZ VE AKDENİZ'İ BİRBİRİNE BAĞLAYAN BİR PROJE"
Bakan Çağlayan, "Hükümetlerin, bakanların ve ortaya çıkan siyasi ilişkilerin ülkelerin ticaretinde, ekonomisinde, yatırımında ne kadar önemli rol oynadığını yaşayan, bilen biriyim. O yüzden bu toplantının bugün burada yapılıyor olması tarihi bir gelişmedir" ifadesini kullandı.
Bu toplantının çok önemli amaçlara hizmet edeceğini kaydeden Çağlayan, "Ben aramızdaki ekonomik rakamlardan, ilişkilerden bahsetmeyeceğim. Benim bahsedeceğim konu, bugün aramızdaki gerek yatırım, gerek ticari, gerek ekonomik ilişkilerimizin gelmiş olduğu seviyeyi önemsemiş olmakla beraber yeterli olmadığından bahsedeceğim" dedi.
Çağlayan, "Bugün üç önemli ülke, tarihi İpek Yolu üzerinde çok önemli özelliklere sahip, üç denizi birleştiren ülkeler. Yapmış olduğumuz bu tarihi buluşmayı üç deniz projesi olarak adlandırıyorum. Hazar Denizi, Karadeniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayan bir proje. Bugün bir arada oluşumuzun gerçek sebebi budur" diye konuştu.
Çağlayan, "Gürcistan'la serbest ticaret anlaşmasını yaptık ve gayet iyi şekilde uygulanıyor. Azerbaycan'la ümit ediyorum, anlaşmayı uygulayacağız. Bu üç ülke neden daha büyük projeler yapmasın, neden daha büyük işbirlikleri yapmasın? Bu proje, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın beraber olduğu ortak bir serbest ticaret alanı oluşturulmasına vesile olacaktır" dedi.
"ÜÇ ÜLKENİN ORTAK ÖZELLİĞİ DÜNYA KRİZ YAŞARKEN SÜREKLİ BÜYÜYOR OLMALARI"
Bugün dünyanın önemli birçok ülkesinin krizlerle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, "Üç ülkenin ortak özelliği, ekonomik krizler yaşanırken, her geçen yıl yatırımlarının artması, büyümede ciddi bir şekilde dünyaya örnek olacak ve dünyayı kıskandıracak büyüme rakamlarına sahip olması ve her geçen gün potansiyellerinin daha fazla artması" değerlendirmesinde bulundu.
Çağlayan konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye bir taraftan AB ile Gümrük Birliği anlaşması yapan, bir taraftan 18 ülke ile serbest ticaret anlaşması yaparak karşılıklı gümrüklerini sıfırlamış ve her geçen gün bundan karşılıklı olarak kazanan bir ülke olarak, şimdi komşularıyla olan ticari potansiyelini de olması gereken seviyeye çıkarmak istiyor. İnsan, ticaretinin en iyisini komşusuyla yapar. Komşular arasındaki ticaretin en büyük yansımasını Amerika ile Meksika arasında görürüz, Amerika ile Kanada arasında görürüz. Dünya ticaretinin yüzde
25'nin, 18 trilyon dolarlık bir pazardan bahsediyorum, birbirine komşu ülkeler tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştır. Üç bakan olarak da, işadamlarının önündeki engellerin kaldırılması konusunda ortak bir anlayış ve çaba içindeyiz. Umut ediyoruz ki, aynen Türk ve Gürcü işadamlarının bir kimlik belgesi göstererek, adeta bir yerde, Kars'tan Ardahan'a gider gibi Türkiye'den Gürcistan'a gelmesi, ümit ediyoruz ki çok kısa sürede aynı şekilde Türkiye'den de Bakü'ye, Bakü'den de Türkiye'ye geliş gidişleri
sağlayacaktır. Biz aramızda Rusya ile olan vizeleri bile kaldırdık. Şu an 62 ülke ile vizeleri kaldırdık. Bırakalım işadamlarımız vizelerle uğraşmasın, işadamlarımız davet mektupları ile uğraşmasın, bırakalım onlar yatırımlarını daha fazla yapsınlar."
"TOPLANTILARIN İKİNCİSİ KARS, ÜÇÜNCÜSÜ BAKÜ'DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK"
Forumda yaptığı konuşmanın ardından çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Çağlayan, "Biz gerek Türkler, gerek Azeriler olarak bayanlar konusunda pozitif ayrımcılık yapıyoruz. O yüzden önceliği bayanlardan başlamak üzere ilk toplantıyı bugün burada gerçekleştirdik. İkincisini Türkiye'de, mayıs ayında Kars'ta, üçüncüsünü ise ağustos ayı sonu itibariyle Azerbaycan'da gerçekleştireceğiz" dedi.
Çağlayan, "Bu toplantının en önemli sebebi, özel sektörün, karşılıklı yatırımların ve ekonomik ilişkilerin daha fazla geliştirilmesini sağlamaktı. Heyetimizde 25'den fazla oda ve borsa başkanı, yine gördüğünüz gibi gerek Türkiye'den gelen, gerek Bakü'den, Nahçivan'dan, Azerbaycan'dan ve gerek Gürcistan'da iş yapan işadamları ile beraber 300'e yakın işadamının katıldığı önemli bir toplantıyı gerçekleştirdik" diye konuştu.
Çağlayan ayrıca, " İşadamları bizden ne bekliyor, onlara daha serbest alanlar oluşturulması, onların ticaretlerini daha etkin yapacağı her türlü mekanizmanın sağlanması, bankacılık sisteminde, nakliye ve lojistik konusunda ve her alanda rahat iş yapabilecekleri alanlar oluşturmak bizlerin görevi. Üç deniz projesi ile Türkiye üzerinden Pasifik Okyanusu'na, aynı şekilde Gürcistan ve Azerbaycan'dan Atlas Okyanusu'na açılmanın önemli bir kilometresi olacaktır" dedi.