Oktay, “Bakanlığımızın “çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunarak sağlıklı gelişimini temin etmek” görevi kapsamında Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün amacı doğrultusunda Kars ASP olarak gerekli önleyici ve telafi edici mekanizmaları da içeren işleyişi yapılandırarak, “Koruyucu Aile Hizmetini” en iyi şekilde sunmak ve koordine etmek amacındayız. Bunun için İl müdürlüğümüzde çalışmalar yaptık. Kurumumuzun iyi hizmet vermesi için yeni bina kiralandı tefriş edildi, personel istihdamı yapıldı. Sizlerle birlikte hayatında fark yaratabildiğimiz her çocuk geleceğimize değerli bir katkıdır.” şeklinde konuştu.
Oktay, “Sayın Başbakanımız; Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahinin Önderliğinde, başlatılan “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”nin aşamalarından biri olan Koruyucu aile modelinin Kars’ımızda tanıtılması ve Yaygınlaştırılması amacıyla, Sayın Valimizin değerli eşlerinin öncülüğünde start vermek üzere toplanmış bulunuyoruz.Katılan Herkese hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum. Öncelikle toplantımıza katılmakla her birinizin gönül elçilisi olmak için aday olduğunuzu biliyoruz. Malumlarınız üzeredir ki Bakanlığımız 08.06.2011 tarihinde yayımlanan 633 sayılı KHK ile kuruldu.Bakanlığımız kurulmadan önce SHÇEK Genel Müdürlüğü daha çok çocuk hizmet odaklı çalışmalar yürütüyordu.Bakanlığımızın kurulmasıyla birlikte 5 genel müdürlük ve Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı bakanlığımız çatısı altında birleştirildi.Her alanda olduğu gibi,özellikle Çocuk alanında çalışmalar devam etmektedir.Çünkü; “Çocuk demek Gelecek demek”diyen Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz birçok yenilikler getirmektedir.Bu bağlamda Koruyucu aile yönetmeliğini değiştirilerek 14 Aralık Cuma günü Resmi Gazetde yayımlanarak yürürlüğe girdi.Bakanlığımızın temel amacı,artık çocuklarımızı yurt ortamında değil,onları Aile sıcaklığını hissedebilecekleri ortamlarda büyümelerini sağlamak,ayrıca ev modelleriyle çocukları evlere yerleştirmektir.” dedi.
GÖNÜL ELÇİLERİ PROJESİ NE DEMEK;
Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”, toplumda “gönüllülük” kavramına yönelik farkındalık geliştirmek, gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak insan kaynağı ihtiyacını güçlendirmek üzere hayata geçirilmiştir.
PROJENİN AŞAMALARI
Koruyucu Aile
Kaliteli Yaşlanma ve Kuşaklar Arası Uyum
Engelli Hizmetlerine Erişim
Aile ve Yoksulluk
Kadın ve Güçlenme
GÖNÜLLÜLÜK NE DEMEK;
Köklü bir medeniyetin bize mirası olan gönüllülük 3. Sektör olarak da yeni dünyada yerini almıştır. Aynı zamanda “sorumlu vatandaş” kimliğini yansıtan Gönüllülük; Bir bireyin maddi karşılık beklemeden, Yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini yükselten, Genel olarak toplum yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, Bir toplumsal girişime ya da sivil toplum örgütü bünyesindeki etkinliklere destek olunmasıdır.
GÖNÜL ELÇİSİ NE DEMEK;
Özgür iradeyle ve dayanışma ruhu içinde, herhangi bir maddi karşılık beklemeksizin sahip olduğu deneyim beceri ve kaynakları toplumun dezavantajlı gruplarından önceliği bulunan kadın, çocuk yaşlı, özürlü, gazi ve şehit aileleri ve diğer ( Kent yoksulları, madde bağımlıları vb.) Nüfus gruplarının yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik olarak kullanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın vermiş olduğu kurumsal hizmetlere ve çalışmalara katkı sağlayan kişidir., gazi ve şehit aileleri ve diğer ( Kent yoksulları, madde bağımlıları vb.) Nüfus gruplarının ya Özgür iradeyle ve dayanışma ruhu içinde, herhangi bir maddi karşılık beklemeksizin sahip olduğu deneyim beceri ve kaynakları toplumun dezavantajlı gruplarından önceliği bulunan kadın, çocuk yaşlı, özürlü, gazi ve şehit aileleri ve diğer ( Kent yoksulları, madde bağımlıları vb.) Nüfus gruplarının yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik olarak kullanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın vermiş olduğu kurumsal hizmetlere ve çalışmalara katkı sağlayan kişidir.şam kalitelerini yükseltmeye yönelik olarak kullanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın vermiş olduğu kurumsal hizmetlere ve çalışmalara katkı sağlayan kişidir.
KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?
Hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, Kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir.
·TC vatandaşı iseniz
·Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız
·25-65 Yaşları arasındaysanız
·En az ilkokul mezunu iseniz
·Düzenli gelire sahipseniz
·Çocuğun öz anne-babası ya da vasisi değilseniz
Evli ya da bekâr, çocuklu ya da çocuksuz herkes
Koruyucu aile olmak üzere ikamet ettiği ilde bulunan il müdürlüğüne başvurabilir.
Eşlerin birlikte başvurmaları gerekmektedir.
NEDEN KORUYUCU AİLE OLMALIYIM
Koruyucu Aile Hizmetinde amaç, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır.
Koruyucu aile çocuklara, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur.
Koruyucu aile yanına yerleştirilebilen, korunan, tehlikeli ortamlardan uzak tutulan her çocuk sorumluluğu paylaşan herkesin sevinci, başarısı olacaktır
KORUYUCU AİLE HİZMETİNİN ÖNEMİ
Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kuşkusuz anne-babalar da çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcarlar. Ancak yaşam her zaman düşünüldüğü gibi olmayabilir. Bazı aileler zihinsel, bedensel, ya da psikolojik sorunları veya ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları nedeniyle bütünlüklerini devam ettiremeyip, çocuklarının gereksinimini karşılayamaz hale gelebilmektedirler. Böyle durumlarda, çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanmasıdır. Bu nedenle, tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli, ülkemizde de olduğu gibi koruyucu aile bakımıdır.
Koruyucu aile bakımının, çocuğa sağladığı aile ortamı çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Ulu önder Atatürk diyor ki;
-”Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı ve onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.”
-”Allah’a en sevgili ev, içinde ikrâm gören yetim ve kimsesizler bulunan evdir” (Hadis)
-Hz. Peygamber Zeyd bin Harise’yi görüp gözetmiş, azad edip evlatlık edinmiştir.