Dünya Kadın Çiftçileri Günü
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kadın Çiftçilerin ‘Dünya Kadın Çiftçileri Günü’nü kutladı.
Düzgün’ün mesajı şöyle:
Tarım ve hayvancılık sektörü, insanlık tarihi ile başlamış ve insanların yaşamlarını devam ettirmesinde en önemli sektör olmuştur. Bu sektörün önemi, Ülkemiz ve İlimiz ekonomisinde daha da belirgindir.
Gelişmiş ülkelerde tarım ve hayvancılık sanayileşmeye paralel olarak büyük işletmeler halinde ve makineleşmeyle yapılmakta ve nüfusun yaklaşık %10-20’si bu sektörde istihdam edilmektedir. İlimizde bu oran %70’ler seviyesindedir. Bu oranın % 50’sinden fazlasını kadınlar oluşturmaktadır. Kırsalda yaşayan nüfus içinde yer alan kadınlardan % 90’ından fazlası da çiftçi kadınlar oluşturmaktadır.
Bu yönüyle Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde çiftçi kadınların problemleri ile en çok ilgilenmesi ve proje üretmesi gereken ülkelerden birisi Türkiye’dir. Ülkemiz kadınları yüzyıllardır erkeğinin en önemli destekçisi olmuş ve üretimin her aşamasında aileye katkıda bulunmuştur. Buna rağmen kalkınmanın getirdiği imkânlardan en az faydalanan, yoksulluğu en fazla yaşayan kesim Ülkemizde de Dünya genelinde olduğu gibi kadınlarımız olmuştur. Ülkemizde çiftçi kadınların en büyük sorununun ev hanımı olarak görülmeleri yani erkeklerden daha fazla çalışmalarına rağmen bu çalışmaları aile içi tarımsal faaliyet olarak görülmekte ve rutin ev içi işler gibi değerlendirilmektedir. "Kadınların çiftçi yerine ev hanımı olarak görülmesi, emeklerinin resmi istatistiklerde yer almamasına neden olmaktadır. Oysa dünyada tarımsal işgücünün %40'nı kadınlar oluşturmakta; Türkiye'de istihdam edilen kadınların %75'i ise kırsal kesimde yer almaktadır. Bununla birlikte kadınlar kırsal hayatta sahip oldukları vazgeçilmez önemin farkında değildirler. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede gıda üretimi, gıdaların muhafazası, pazarlanması tamamen kadınların sorumluluğundadır." Kadınların tarımsal üretimde, kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve güvenliğinde sahip oldukları önemli konumdan hareketle 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nden bir önceki gün olan 15 Ekim, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan edilmiştir.
Kadınların gerek üretim gerekse ailenin beslenmesinde üstlendikleri rolü dikkate alan “Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu”(IFAP) 15Ekim’i 1995 yılından itibaren “Dünya Kadın Çiftçiler Günü” olarak kabul etmiş ve her yıl dünyada, 1997 yılından itibaren Ülkemizde bu adla kutlanmaktadır. Türkiye'de bu gelişmeyle bağlantılı olarak 1997 yılında "Kırsal Kalkınmada Kadın Dairesi Başkanlığı" kurulmuş ve 2. TYUAP çerçevesinde "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" programa alınarak çiftçi kadınlara yönelik yayım ve eğitim faaliyetlerine ivme kazandırılmıştır.
Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak öncelikli hedefimiz, kırsal kesimlerde yoğun ve zahmetli bir çalışma temposu içerisinde bulunan çiftçi kadınlarımızın üretkenliğine katkıda bulunmak, aynı tarımsal alandan, aynı emekle daha fazla üretim, dolayısıyla daha fazla para kazanmasını sağlamak ve ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen girişimci çiftçi kadınlarımıza ufuk açmaktır. Bu amaçla Bakanlığımız ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ortaklık programında yürütülen “Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma için Toplumsal Cinsiyet Bakış Açısı ile Kırsaldaki Kadınların Sosyo-Ekonomik yönden Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesine” Türkiye’den seçilen 3 ilden biri ve “Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı’ndaki” 12 ilden biri olmamız bizim için sevindirici bir durumdur.
Tarım sektörü Türkiye için nasıl önemli ve vazgeçilmez bir sektör ise bu sektör içinde tarımı omuzlayan adeta gizli kahraman olan Çiftçi Kadınlarımız tarımın vazgeçilmez unsurudur.
Bu vesileyle Karslı Çiftçi kadınlarımızın “Dünya Kadın Çiftçiler Gününü” kutluyor; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak onların bilgi, görgü, beceri yönünde gelişmelerini sağlamak için her zaman kendilerinin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.