Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Hedef 2025
Türkiye’nin tarihi kentlerinden biri olan Kars’ın atıksu problemini kökünden çözecek projede çalışmalar başladı. Karslılara müjdeli haberi veren DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Hedef 2025”dedi.
17.5 km kollektör hattı inşa edilecek
Kars Şehir Merkezine yaklaşık 2,5 km mesafede Dereiçi Mevkiinde 54.400 m2 alan üzerinde devam eden çalışmalarda şantiye tesislerinin kurulmuş olduğunu ve tesis üniteleri temel kazı çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “ Kars ilinin 2054 yılına kadar öngörülen nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde projelendirilen tesisin günlük atıksu arıtma kapasitesi 50.000 m³ olacaktır. Karslılara hayırlı olsun.“ diye konuştu.
Projede malzeme test aşamaları başladı
Proje kapsamındaki DN 1200 beton boruların, muayene ve kabul komisyonunca fabrika test aşamalarına geçtiklerini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “ İşin muhtevası, ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, 17.5 km uzunluğundaki kollektör hattı, parsel bacaları olmak üzere 2 temel imalat safhasından oluşmaktadır. İleri biyolojik atıksu arıtma tesisini 2025 yılı içerisinde tamamlayacağız.” dedi
475.780 dekar tarım arazisi kaliteli sulama suyuna kavuşacak
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Proje tamamlandığında Kars Barajının su kaynağı olan Kars Çayının su kalitesini arttırarak Kars Barajı Sulaması kapsamında 475.780 dekar tarım arazisi kaliteli sulama suyuna kavuşacaktır.” diye konuştu.