Donmuş Çıldır Gölü’nde su arayışı turizme kazandırılmalı…

Kars ile Ardahan illeri sınırında bulunan Çıldır Gölü kıyısındaki köylerde, hayvanlar donmuş gölde kırılan buzların altındaki su ile sulanıyor.

Tacettin DURMUŞ

Turizm işletmecileri ile turizm rehberlerinin Çıldır Gölü’ne yönlendirdikleri yerli ve yabancı ziyaretçileri, bölge halkının buz kırarak çıkardıkları su ile hayvanlarını sulama uğraşına tanıklık etmelerini sağlamaları yeni bir turizm çeşitliliği olmalı..!

Kıyıda kurulan diğer köylerde olduğu gibi Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Akçakale Köyünde de hayvan yetiştiren vatandaşlar geleneksel olarak donan gölün yüzeyini kırarak hayvanları için su çıkartıyor.

Kış aylarının başlaması ile birlikte göl kıyısında hayvanlarının su ihtiyacı geleneksel yöntemlerle elde ediliyor. Her sabah kazma ve küreklerini alan hayvan yetiştiricileri kış boyu buz kırma mesaisi yapıyor. İmece usulüyle göl kıyısının bazı yerlerinde buzlar kırılıyor. Kırılan buzların altından göl yüzeyinde günübirlik mimi göletler oluşuyor. Öğlenden sonraları da göletlere salından büyük ve küçükbaş hayvanlar su ihtiyacını donmuş gölden karşılıyor. Balıkçılığın dışında geçimini sadece tarım ve hayvancılıkla karşılayan köylüler akşam saatlerinde neşeli bir şekilde hayvanlarını göl yüreğine bırakmanın heyecanını yaşıyor. Köylülerin hayvanlarını sulamak için verdiği buz kırma uğraşısı ve hayvanların suya bırakılışı görsel şölen oluşturuyor. Çıldır Gölü’nü ziyarete giden yerli ve yabancı ziyaretçiler de büyük uğraşa ve görsel şölene tanıklık ediyor. Köylülerin büyük uğraşlar sonucu 20 santimetreyi bulan buzu kırarak hayvanları için su çıkarma uğraşısı bile yerli ve yabancı misafirleri bölgeye çekmeye yetiyor. Bu nedenle turizm işletmecileri ile turizm rehberlerinin Çıldır Gölü’ne yönlendirdikleri yerli ve yabancı ziyaretçileri, bölge halkının buz kırarak çıkardıkları su ile hayvanlarını sulama uğraşına tanıklık etmelerini sağlamaları da bir o kadar önem arz ediyor.

Kars Haber Haberleri