KuzeyDoğa Derneği çalışanlarının, doğa koruma ve yaban hayatı araştırma çalışmalarında en büyük destekçileri gönüllü doğaseverler oluyor.
KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban yaptığı açıklamada, dernek olarak amaçlarının, doğa koruma çalışmalarının çoğalmasını, biyolojik çeşitliliğin korunmasında yerel halk ve özel sektörün bilinç ve etkinliğinin artmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Derneğin sponsor desteği ve gönüllülerle çok önemli bilimsel projeleri hayata geçirdiğini belirten Çoban, "Doğa koruma eğitimleri, bilimsel araştırma, kapasite geliştirme, doğa turizmi geliştirme, yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon çalışmaları yürütüyoruz." dedi.
Çoban, projelerin hayata geçmesi için ciddi maddi kaynağa ihtiyaç olduğunu ama özellikle insan kaynağı olarak gönüllülerle çalıştıklarını belirtti.
Yurt içinden ve dışından Doğu Anadolu'ya gelen ve her meslek branşından çok sayıda gönüllü doğaseverin kendilerine destek olduğunu anlatan Çoban, "Hangi branştan olursa olsun, ressamından tutun uçak mühendisine kadar birçok farklı branştan arkadaşımız, yaptığımız çalışmalara destek oluyor, bize yardım ediyor. Gönüllüler bizimle arazide vakit geçiriyor, çalışmalarımızın içinde yer alıyor." ifadesini kullandı.
Çoban, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) çevresel ve sosyal yatırım programının verdiği desteğin, bu işe gönüllüleri de dahil etmeyi kapsadığını ifade ederek, "Bu projeye katılan gönüllü arkadaşlar, belki ileride kendi kariyerlerini bu projede devam ettirecek. Bu da bizim için çok önemli bir nokta." dedi.
- "İran, Azerbaycan, Nahçıvan'dan çok fazla talep var"
KuzeyDoğa Derneği ile çalışmak için yılda yaklaşık 400 kişinin başvurduğunu aktaran Çoban, "Özellikle İran, Azerbaycan, Nahçıvan gibi ülkelerden çok fazla talep var. Amerika, Hırvatistan gibi birçok farklı ülkeden insan da bize katılıyor. Projeler kapsamında değişiyor ama minimum 15 günlük bir katılım istiyoruz. 15 günlük katılımdan sonra istedikleri kadar bazen 2 ya da 3 ay kalabiliyorlar." açıklamasında bulundu.
Derneğin gönüllü çalışanlarından İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Melis Toke de İstanbul'da doğup büyüdüğünü, doğaya uzak kaldığını, KuzeyDoğa Derneğini uzun yıllar takip ettiği için gönüllü olmaya karar verdiğini belirtti.
Toke, doğada çalışmayı hedeflediğini ve bu nedenle KuzeyDoğa Derneği ile gönüllü olarak çalışmaya başladığını anlatarak, "Bu işi çok seviyorum. Aras Kuş Cenneti'nde kuş halkalama ve kuşların tespiti ilgili projede yer aldım. Daha sonra Sarıkamış'a gelerek bozayı, kurt, vaşak projelerinde çalışmaya başladım." dedi.
- "Böyle bir fırsatı yakaladığım için çok mutluyum"
Doğa koruma çalışmalarında görev aldığı için mutlu olduğunu ifade eden Toke, şunları kaydetti:
"Böyle bir fırsatı yakaladığım için çok mutluyum. Çünkü İstanbul'da yaşarken dernek aracılığı ile gelip doğayla buluşmak büyük şans. Burada hayvanların yaşamlarını, davranışlarını yakından gözlemleyebiliyoruz. Doğa koruma çalışmalarına destek verebiliyoruz. Bir hayvanın bile hayatına dokunmak gerçekten çok güzel bir duygu. Biz burada doğa koruma çalışmalarını insanlarla birleştirmek istiyoruz. Doğaseverleri Sarıkamış'ın muhteşem doğasını görmeye ve burada çalışmaya davet ediyoruz."