Torba Yasa’nın sürgün maddesini meclisin ilk gününde gündeme taşımak istediklerini belirten DİSK/Genel-İş Kars Şube Başkanı Mesut Özer yaptığı basın açıklamasında, “Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen bu kanun, başta DİSK ve sendikamız olmak üzere sendikaların, demokratik örgütlerin, emekten yana siyasi partilerin, siyasi grupların ve meslek örgütlerinin tüm muhalefetine rağmen yürürlüğe girmiş ve 1 Ağustos 2011 tarihinde uygulamaya geçeceğini hatırlattı.
Bugüne kadar sendikalarının torba yasa da mahalli idare personelinin başka kamu kurum kuruluşlarına gönderilmesine ve iş kanununda esnek istihdam yaygınlaştırılmasını düzenleyen maddelerine karşı etkili bir mücadele sürdürdüklerinin de altını çizen Özer, “bu konuların uzlaşacak ve görüşülecek bir boyutunun olmadığı tüm açıklama ve eylemlerimizde dile getirilmiştir. Bu çerçevede sendikamız, tarihin en büyük işçi sürgünü olarak tanımladığı bu kanunu meşru kabul etmek anlamına geleceği için Valilikler bünyesinde oluşturulan komisyona temsilci göndermeyi de reddetmiştir.”dedi.
SESİMİZİ KANUN YAPMA GÜCÜNÜ ELİNDE TUTANLARA DUYURAMADIK
Bu konuda tüm çabalarına rağmen seslerini kanun yapıcılarına duyuramadıklarını belirten Özer yaptığı açıklamada ayrıca şunları söyledi.
“İş Kanununda işyeri değişikliği konusundaki temel düzenlemeyi bile hiçe sayarak daha doğrusu işçiyi ve işçinin haklarını insan olarak haklarını hiçe sayarak ve sadece kanun çıkarma gücüne dayanılarak çıkarılan bu kanunun çıkmaması için tüm gücümüzle mücadele etmemize karşın sesimizi kanun yapma gücünü elinde tutanlara duyuramadık.
12 Haziranda yapılan milletvekili genel seçimleri sonrasında milletvekili seçilen ve bugün yemin ederek göreve başlayacak olan milletvekillerine bu sorunu yeniden gündeme getirmeleri için çagrı yapıyoruz.
Bu kanun yerel yönetimlerde çalışan binlerce işçinin gözünde bir sürgün yasasıdır.Seçimler nedeni ile uygulaması 1 Ağustos’a ertelenen kanuna dayanarak erteleme kararına kadar da çok sayıda işlem yapılmış ve kanun gereği yapılan işlemler sonucunda bir çok yerel yönetimde işçileri çeşitli yerlere göndermişlerdir.
Kanun ile binlerce işçi ücret ve sosyal hak kaybına uğrayacak ve beklide ilerleyen süreçte iş kaybı yaşayacaklardır.
MECLİSİ OLUŞTURACAK YENİ MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
TBMM’nin yeni milletvekillerine, TBMM’de ki partilerin meclis kurullarına bu konuyu yeniden gündeme getirmeleri ve yanlış politikadan dönülmesi için çağrı yapıyoruz.
Torba yasanın yerel yönetim işçilerinin sürgününü düzenleyen 166. Maddesi tümüyle ortadan kaldırılmalı ve işçiler bu güne kadar çalıştıkları işyerlerinde çalışmaya devam etmelidirler.
Bugüne kadar kanuna dayanarak başka kurumlara gönderilen işçilerden eski kurumlarına dönmek isteyenlere de bu hak tanınmalı dileyen işçi eski kurumlarına dönebilmelidirler.
TBMM’de ki emekten yana tüm Milletvekillerimizi bu konuda duyarlı olmaya ve söz konusu maddenin tümüyle kanundan çıkarılması için çaba göstermeye çağırıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız gibi işkolumuzdaki tüm sendikaları bu konuda ortak çalışmaya davet ediyoruz. Bu konuda sergileyeceğimiz ortak tavır önümüzdeki dönemde işçi sınıfının önüne gelecek olan iyice esnekleştirilecek iş düzenlemeleri, kıdem tazminatının kaldırılması, bölgesel asgari ücret ve güvencesiz istihdam konularında ortak mücadeleyi örmemizde de katkı sağlayacaktır.
AK Parti’nin dayatmasıyla çıkarılan bu yaysa karşı muhalefet eden siyasi partilere karşı bağlı olan belediyelere de mevcut personelin başka kurumlara gönderilmemeleri çağrısını buradan bir kez daha yeniliyoruz.”