DİAYDER davasında 3 sanığa 7 yıl 6 ay hapis cezası

Terör örgütü PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü öne sürülen DİAYDER yöneticileri ile üyelerinin aralarında bulunduğu 23 sanığın yargılandığı davada karar çıktı.

Terör örgütü PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü öne sürülen DİAYDER yöneticileri ile üyelerinin aralarında bulunduğu 23 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, dernek başkanının da arasında bulunduğu 3 sanığı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Terör örgütü PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü öne sürülen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) yöneticileri ile üyelerinin aralarında bulunduğu 23 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 11 tutuksuz sanık ile sanık avukatları hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık Ali Fuat Hatip, "Bu derneğe 2011 yılının Ramazan ayında gitmeye başladım. Bu dernek eğer bir illegal örgütle bağı olup, ben de bunun kanısına varmış olsaydım, asla dahil olmazdım. Üzerime atılı hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

Duruşma salonunda sanık avukatı gözaltına alındı

Sanık avukatlarının savunmasıyla duruşma devam ettiği sırada, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri duruşma salonuna girerek sanık avukatı Bedirhan S.'nin, bugün İstanbul'da terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik düzenlenen operasyon çerçevesinde hakkında gözaltı kararı olduğunu belirttiler. Daha sonra avukat, duruşma salonunda polis ekiplerince gözaltına alındı.

Alınan avukat savunmalarının ardından son sözleri sorulan sanıklar, mahkemeden beraatlarını talep ettiler.

Dernek başkanına 7 yıl 6 ay hapis cezası

Verilen 2 saatlik aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Ekrem Baran, Mehmet Emin Aslan ve Rıza Oğur'u "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ayrı ayrı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

9 sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası

Sanıklar Ali Fuat Hatip, Aydın Ayhan, Fahrettin Ülgün, Hafit Tunç, İbrahim Şek, Nasri Tonğuç, Nezir Erdemci, Nur Mehmet Işık ve Mehmet Şimşek'i "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandıran heyet, ayrıca sanık Aydın Ayhan hakkında ayrıca farklı bir suçtan hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği gerekçesiyle mahkemesine ihbarda bulunulmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti sanıklar Fevzi Barış, Lütfi Büyükefe, Sefa Mehmetoğlu ve Mehmet İnan'ı "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 2'şer yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırırken, sanıklar Halil Bulut, Hasan Karahan, İbrahim Yalın, Abdulhadi Öztekin, Ali Demir ve Mehmet Nas'ın üzerlerine atılı suçlardan beraatlarına karar verdi.

Öte yandan sanık Enver Karabey'in 13 Haziran 2024'de vefat ettiği gerekçesiyle hakkındaki suçlardan davanın düşürülmesine karar verildi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, DİAYDER'in referansı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne işe alınan örgüt üyesi ve sempatizan şahısların aldıkları maaşın bir kısmını derneğe verdiklerinin tanık beyanları ve görüşmeler doğrultusunda tespit edildiği aktarıldı. Savcılıkça hazırlanan iddianamede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının örgüt sempatizanları tarafından ailelere dağıtıldığına ilişkin tespit yapıldığı belirtildi. İddianamede, Ramazan ayı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından DİAYDER'e verilen alışveriş kartlarının şüpheli Ekrem Baran tarafından dağıtılması amacıyla Avrupa ve Anadolu yakasında ikamet eden dernek üyesi melelere verilmesi hususunun yer aldığı, söz konusu kartların dağıtılacağı şahıslar arasında değer ailelerinin de bulunduğu kaydedildi. Savcılıkça hazırlanan iddianamede, şüphelilerin "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlarından 3,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Türkiye Gündem Haberleri