Çocuklarda göz sağlığı okul başarısını doğrudan etkiliyor

Medicana Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Ayhan Dursun, çocuklarda göz muayenesinin okul öncesinde mutlaka yapılması gerektiğini belirtti.

Medicana Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Ayhan Dursun, çocuklarda göz muayenesinin okul öncesinde mutlaka yapılması gerektiğini belirtti.

Medicana Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Dursun, çocuğun televizyonu yakından seyretmesi, tahtayı yeterince iyi görmemesi, okurken satır atlaması, kelimeleri elleriyle takip etmesi, tek gözün kapatıldığında huzursuz olması, gözlerde sulanma, ödev yaparken sıkılması gibi göz probleminde erken tanı için önemli bulgular olduğunu söyleyerek, çocukluk çağı önleyici ve koruyucu göz sağlığı muayenesinin en önemli dönemlerinden biri olduğunu ifade etti.

"Konunun önemini artırmaktadır"

Çocukluk dönemindeki görme kayıplarının uzun bir hayatı görme hissi olmadan yaşanmasına yol açabileceği söyleyen Medicana Sivas Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Dursun, "Bu dönemdeki görme kayıpları kişi ve toplum açısından önemli maddi ve manevi kayıplara neden olabilir. Çocukluk çağı görme kayıplarının azaltılabilmesi konunun daha da önemini arttırmaktadır. Epidemiolojik araştırmalar ile her yıl yaklaşık 2 bin ile 3 bin çocuğun önemli görme kaybına neden olan bir hastalığa yakalanıyor. Amerika Pediatrik Oftalmoloji Birliği ile Amerika Oftalmotoloji Akademisi çocukta görme sisteminin sağlığı görme keskinliği muayenesi en geç 5 yaşına kadar yapılmasını önermektedir" dedi.

"Çocukların okul uyumunu olumsuz etkiliyor"

Dursun, göz muayenelerini çocuk okula başlamadan önce gerçekleştirmek görmeyle ilgili bir sorunun, çocuğun okula adaptasyonu etkilemesine mani olmak açısından önemli olduğunu söyleyerek, "Aynı şekilde okul başarısı düşük ve okula uyumsuz çocuk olarak düşündüğümüz çocuklarda görme problemi mutlak akılda tutulmalıdır. Bu ve benzeri sebeplerle okul çağında göz muayenelerin sağlam olduğu düşünülen çocuklarda en az 2 yıl da bir yapılmalıdır. Okul öncesi görme bozukluklarının tedavi edilmemesi halinde çocukların okul uyumu öğrenme kabiliyetini ve kişiliğini olumsuz yönde etkilenmesi söz konusudur" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Türkiye Gündem Haberleri