'Çıldır Altın At Uluslararası III. Kış Şöleni'

“Çıldır Altın At Uluslararası III. Kış Şöleni” Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi, Ardahan Üniversitesi, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF), Çıldır Kaymakamlığı ve Çıldır Belediyesi'nin işbirliği ile Çıldır Gölü'nde gerçekleştirildi.

'Çıldır Altın At Uluslararası III. Kış Şöleni'

“Çıldır Altın At Uluslararası III. Kış Şöleni” Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi, Ardahan Üniversitesi, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF), Çıldır Kaymakamlığı ve Çıldır Belediyesi’nin işbirliği ile Çıldır Gölü’nde gerçekleştirildi.

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Çıldır Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Tesisleri mevkiinde düzenlenen şölende yine birbirinden renkli anlar yaşandı. TGSDF Ardahan İl Temsilcisi ve ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suat Vural’ın koordinatörlüğünü yaptığı şölene Gürcistan, Azerbaycan, İran gibi ülkeler ile yurt içinden Kayseri, Sivas, Kars, Ardahan ve çevre illerden katılan sporcular, sergiledikleri gösteri müsabakalarıyla katılımcılara büyük keyif yaşattı. 

Yüzeyi tamamen buzla kaplı olan Çıldır Gölü üzerinde yapılan etkinliğe Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF) Başkanı ve ARÜ İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, TGSDF Yönetim Kurulu Üyeleri, Ardahan Vali Yardımcıları Deniz Pişkin ve Muharrem Coşgun, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, Çıldır Kaymakamı Tamer Kılıç, Çıldır Belediye Başkanı K. Yakup Azizoğlu ile çok sayıda ARÜ’lü akademisyen, öğrenciler, sporseverler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

120 kilometrekareye yakın yüzölçümü alanıyla Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan ve kışın yüzeyinin tamamı donan Çıldır Gölü üzerindeki etkinlikler saat 10.00'da açılış konuşmaları ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açış konuşmasını Ardahan Üniversitesi Rektörü ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ramazan Korkmaz yaptı. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan’da geleneksel sporları yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla böyle bir programı organize ettiklerini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Bugün tarihi günlerden bir gün yaşıyoruz. Ardahan coğrafyası ve temiz havasıyla dünyaya iyi bir alternatif oluşturuyor. 3.’sü gerçekleştirilen Çıldır Altın At Kış Şöleni’nin düzenlenmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy şölende yaptığı konuşmada, “Çıldır gölü yazı ayrı, kışı ayrı, baharı ayrı, güneşin doğuşu ve batışı ayrı, onlarca değişik manzaranın yaşandığı tarihi Akçakale adasının, Kısır Dağı’nın Aktaş Gölü’nün ortasında… Bu gölde böyle bir şölenin düzenlenmesi ve bunun geleneksel hale getirilmesinde sayın valimize, sayın rektör hocamıza, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’na, Çıldır Kaymakamı ve belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum ve hayırlı olsun diliyorum.” diyerek organizasyonda emeği olanlara teşekkür ettiğini belirtti.

Programda söz alan Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, “Belli ki bu maya bu gölde tuttu. Çünkü bu bölgede Çıldır Gölü gibi donan başka bir göl yok. İnşallah bu mayayı büyüteceğiz, bu mayanın hamurunu yoğuracağız ve sonra emeklerimizin karşılığını alacağız. Ben şölenimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Bu yılki etkinlikler kapsamında, şölende ilk kez sergilenen Kökbörü oyununun yanısıra atlı kızak yarışları, dört nal at yarışları, rahvan at yarışları, atlı okçuluk, kar üstünde güreş, cirit oyunları ile buz pateni gösterileri gerçekleştirildi. Şölende özellikle Van'ın Erciş İlçesinin Ulupamir Köyü’nden gelen Kırgız sporcularının Kökbörü oyunu büyük beğeni topladı.

DONAN GÖLDE AT YARIŞLARI VE CİRİT MÜSABAKALARI YAPILDI

Bu sene yüzeyi 35 santimetreye varan buzla kaplı Çıldır Gölü’nde gerçekleştirilen şölende atlı kızak ve rahvan at yarışları gerçekleştirildi. Programda ayrıca İran’dan gelen Atlı Okçuluk Spor Kulübü ile Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü arasında karlı zeminde okçuluk müsabakası yapıldı. Ayrıca buzlu zemin üzerinde Hasbey Atlı Cirit Kulübü ile Kars Selim Çıplaklı Köyü Atlı Cirit Kulüpleri arasında oynanan cirit maçı ise şölenin unutulmaz anları arasında yer aldı.

SPORCULAR BUZ ÜSTÜNDE GÜREŞTİLER

Ardahan İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Güreş Takımı tarafından güreş gösterisi gerçekleştirildi. Genç güreşçilerin kar üzerindeki mücadelesi şölene gelenler tarafından büyük alkış aldı.

ÇILDIR GÖLÜ’NDE HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ

Yarışların ve müsabakaların ardından Ardahan Halk Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Kafkas Halk Oyunları ekibi, buz üzerinde Kafkas dansları gösterisi sergiledi. Program sonunda Vali Ahmet Deniz, Milletvekili Orhan Atalay, Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve diğer protokol üyeleri daha önceden Çıldırlı balıkçılar tarafından gölün buzu kırılarak attıkları balık ağını çekerek balık tuttu. Atlı kızağa binen Vali Ahmet Deniz, “Değişik güzellik yaşamak isteyenleri Ardahan'a bekliyoruz. Ardahan'ı herkesin görmesini istiyorum. Buz üzerinde yapılan bu şölenin eşi benzeri yok.” diye konuştu.

TGSDF Başkanı ve ARÜ İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ise, “Şölen organizasyonundaki amacımız geçmişin ihtişamını geleceğe taşımaktır.” diye konuştu.

REKTÖR PROF. DR. KORKMAZ: “ÖNÜMÜZDEKİ 20 YILDA DÜNYANIN EN YAŞANILABİLİR YERİ ARDAHAN OLACAKTIR”

Şölen sırasında Rektör Prof. Dr. Korkmaz, yerel ve ulusal basın-yayın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Tarihi, kültürü, kaynakları ve kimliğiyle Türkiye'de yeni bir diriliş hareketi var. Bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.” diyerek, ülkemizin öz kaynaklarıyla kendini yeniden keşfettiğini ifade etti. Öte yandan Ardahan’ın doğal, kültürel, turistik ve köklü değerleriyle birlikte gelecekte dünyanın en önemli yaşam alanlarından biri olacağını belirten Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Yabancı bilim insanlarına göre 20 yıl sonra dünyanın yaşanabilir en önemli yerlerinden biri olarak Ardahan kabul edilmektedir. O bakımdan Ardahan'ımızı biz yeniden keşfetmeliyiz. Bu coğrafyayı tanıtarak bir barış iklimine çevirmeliyiz. Bunun için yeteri kadar kaynaklarımız var. Bu konuda üniversite olarak ilimizin diğer kurumlarıyla birlikte üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz.” sözleriyle, Ardahan’da yapılacak faaliyetler ve projelerin önemine vurgu yaptı.

Etkinliğin sonunda buz tutmuş Çıldır Gölü üzerinde halay çekildi. Ardından ise katılımcılara ARÜ Çıldır Turizm ve Otel İşletmeciliği Tesisleri’nde balık ikram edildi.

Ardahan Haber Haberleri