Tacettin DURMUŞ
Sındır önergesinde, Proje kapsamında 50.000 mᶾ/gün kapasiteli, 17,49 km kolektör hattına sahip Atıksu Arıtma Tesisi yapılacağı anlaşılmakta olduğunu hatırlattı.
Projenin revize edilmiş bütçesinin, 172 milyon 500 bin TL olduğuna dikkat çeken Milletvekili Sındır, 2021 yılı için ayrılan ödeneğin 1.000 TL olduğu dikkate alındığında yatırımda öncelikli olmadığının görülmekte olduğuna da işaret etti.
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programına göre, İller Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü’nce 2020-2022 yılları arasında tamamlanması planlanan “Kars Atıksu Arıtma Tesisi Projesi” yatırımlarının bitirilmesi ile ilgili, olarak aşağıda yer alan sorularının Bakan Kurum tarafından cevaplandırılmasını istedi.
Kars ilimizde halihazırda atık sular nasıl bertaraf edilmektedir? İl genelinde katı atık ve atık su yönetimi ile çevre ve halk sağlığının korunması nasıl sürdürülmektedir?
Projenin başlangıcındaki hedefler nelerdir ve projeden sağlanacak fayda ne düzeydedir? Tesis biyolojik arıtma tesisi midir ve Kars ilimizin arıtma ihtiyacını ne oranda karşılayacaktır?
Kars Atıksu Arıtma Tesisi Projesi kapsamında bugüne kadar yapılmış ve 2021 yılı içerisinde yapılması öngörülen işler nelerdir?
Söz konusu Atıksu Arıtma Tesisi nereye yapılacaktır? Belirlenen bölgenin seçiminde Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmış mıdır ve yöre halkının rızası alınmış mıdır?
Proje alanı kapsamında herhangi bir kamulaştırma yapılacak mıdır? Yapılacak ise ne kadar büyüklükte bir alanda kamulaştırma yapılması düşünülmektedir?
Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında yer aldığı şekliyle projenin 2025 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Ancak, 2021 yılı bütçesinde sadece 1000 TL ödenek ayrılış olmasının nedeni, projenin yatırım programınızda öncelikli olmadığı mıdır?
Proje ile tamamlanacak Atıksu Arıtma Tesisinin çıktısı olan katı madde (çamur) ve deşarj suyunun nitelikleri ne olacaktır ve nasıl değerlendirileceklerdir?