Birtane'den Barış Süreci Hakkında Önerge
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, “KALEKOL” projesinin ve diğer güvenlik önlemlerinin, Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri halkı başta olmak üzere Türkiye kamuoyunda yaratığı kaygılar ve “barış ve çözüm süreci” bağlamında ele alınması için Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.
GEREKÇE
Resmi bilgilere göre, TOKİ ile Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı arasında iç güvenlik ve sınır karakollarının yapımına ilişkin yapılan protokoller çerçevesinde Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından talep edilen Kalekol sayısı 341 olup 245 adet kalekolun ihalesi yapılmıştır.
2012 Ekim ayı içerisinde verilen bu bilgilerde, 102 adet kalekolun tamamlanarak teslim edildiği, 143 adet kalekolun yapımının devam ettiği, 36 adet kalekolun ihale aşamasında olduğu, 60 adet kalekol için de yer bilgisinin gönderilmesinin beklendiği anlaşılmıştır. Aynı bilgilere göre 11 Kasım 2008 tarihli protokolle 175 adet güvenlik ve sınır karakolunun, 1 Aralık 2010 ve 6 Nisan 2012 tarihli protokolle de 105 adet karakolun ihalesi yapılmıştır.
22 Temmuz 2011 tarihli protokole göre ise ihalesi yapılan 61 adet karakolun tamamının HAKKARİ bölgesinde yapılması planlanmıştır.
Söz konusu protokoller çerçevesinde 2012 Ekim ayına kadar Ağrı’da 3, Batman’da 4, Bingöl’de 18, Diyarbakır’da 1, Elazığ’da 3, Hakkari’de 3, Hatay’da 17, Iğdır’da 3, Mardin’de 4, Siirt’te 3, Urfa’da 6, Şırnak’ta 11, Dersim’de 6 ve Van’da 20 adet kalekol inşa edilmiştir.
2012 yılından bu yana ise ihalesi biten, inşaatı tamamlanan ve yapımı devam eden karakol sayısına yenileri eklenmiştir. Resmi rakamlara göre Kalekol olarak adlandırılan yeni karakolların her birinin maliyeti 4 milyon lirayı geçmektedir. Ayrıca bu proje kapsamında karakollara ulaşım yolu olarak toplamda 815 km yol inşaatı yapılması planlanmıştır. Bu faaliyetler bölgede tüm doğayı tahrip etmektedir.
Ayrıca üs bölgelerinin güçlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında da 2012 yılında geliştirilen “modüler geçici üs bölgeleri” de kurulmaya başlanmıştır. Gece ve gündüz görüşü olan radarlar, termal kameralar, yerin altındaki ve üstündeki hareketliliği algılayan sensörlerle Bölge adeta bir savaş alanı haline getirilmiştir.
Kalekol yapımı, barış süreci il hız kazanmıştır. Bu faaliyet Bölge halkını başta olmak üzere Türkiye kamuoyunu endişelendirmektedir. Devletin yetkili organları ile yapılan görüşmeler çerçevesinde 2013’te, PKK güçlerini Türkiye sınırlarının dışına çekmiş, kamuoyu bu yapılan görüşmelerin müzakereye dönüşmesini, Türkiye’de kalıcı bir barış için yasal güvence oluşturulmasını beklemiştir.
Ancak hükümetin faaliyetleri barış süreci ile ters yönde olmuş, hükümet bölgede savunma üsleri oluşturmaya başlamıştır. Bu faaliyet Hükümetin kalıcı bir barışı sağlamak gibi bir niyeti taşımadığı, Türkiye’nin yeniden bir çatışma ortamına çekilmek istendiği kaygılarını yaratmıştır.
Kürtler barış sürecini riske sokacak bu tutuma karşı çıkmakta, kalekol yapımını engellemek için canlarını siper etmektedir. Kalekol protestolarında şu ana kadar yüzlerce vatandaşımız yaralanmıştır.
Diyarbakır, Dersim, Van, Şırnak, Hakkari, Ağrı başta olmak üzere Bölgede kalekol yapımını engellemek için halk adeta nöbet tutmaktadır. Türkiye’de barışa güç vermek yerine, savaşa hazırlık yapmak “barış süreci” olarak planlanmış bu süreci yaralamaktadır. Bu nedenle Kalekol ve modüler geçici üs bölgeleri yapımı bir an önce durdurulmalıdır. Barış sürecinin ilerlemesi için Türkiye’nin sürecin ruhuna göre hareket etmesi şarttır. Bölgedeki son gelişmeler de Hükümetin sürece ters hareket etmesinden dolayı yaşanan gelişmelerdir. Hükümet savaş hazırlıkları yaparken, barış sürecinin kalıcı bir barışa evirileceğini iddia edemez. Bu hususun bir an önce meclis gündemine alınarak, Kalekol yapımı başta olmak üzere tüm güvenlik önlemlerinin durdurulması için bir karar çıkarılmalıdır. Bu gerekçelerle bir meclis araştırması açılmasını Genel Kurul’un takdirine sunuyoruz. kha