Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili adayı Ayhan Bilgen, ‘İslam, Çoğulculuk ve Barış’ konulu panelde yaptığı konuşmada “Din’e inanan, Kur’an’a inanan birisinin farklılığı reddetmesi, çoğulculuğu reddetmesi en kaba ve kısa tarifle dini inkardır” dedi.
Kars Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Düşünce Kulübü, HDP Kars Milletvekili adayı Ayhan Bilgen’i konuşmacı olarak davet ettiği ‘İslam, Çoğulculuk ve Barış’ konulu panel düzenledi. Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan HDP Kars Milletvekili Adayı Ayhan Bilgen’in yanı sıra, Kars-Ardahan Bölge Baro Başkanı Av. İbrahim Baştimar, Digor Belediye Eşbaşkanı Ekrem Bingöl, üniversite eğitmen asistanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İslam, çoğulculuk ve barış arasındaki ilişkinin sıkı sıkıya bağlı olduğunu ama kavramlar üzerinde tartışma yapmanın zor olduğunu belirten Bilgen ”Bir inancın, bir dinin toplumsal hayattaki karşılığı ihtiyaçlara cevap verdiği ölçüdedir. Hem de o dine o inanca mensup olanlar hem de bütün insanlık açısından böyledir. Sonuçta Hindu inancını belki Hintliler daha çok önemsiyorlar, belki Konfüçyüs’ü, Buda’yı Asya’dakiler daha çok önemsiyorlar, belki Şii, Caferi inancı İran’da, Azerbaycan’da çok daha değerli ama hangi inançtan söz ediyorsak edelim o inancın hem mensupları için ne vaat ettiği hem de diğer insanlar için ne vaat ettiği son derece belirleyicidir” dedi. ‘Bir farklılığı reddetmek dini inkardır’ İslam ve barış ilişkisini de yaşanan güncel gelişmeler ve inanç adına gerçekleştirilen pratiklerle birlikte değerlendiren Bilgen, şu ifadeleri kullandı: ”İnançlar insanlığa huzuru, özgürlüğü, barışı da vaat edebilirler, hayatı yaşanılmaz, çekilmez kılacak kadar büyük bir vahşete de inanç adına imza atabilirler. Onun için İslam barış adına ne ifade ediyor sorusunu cevaplarken, İslam gerçekten insanlara barışı mı vaat ediyor yoksa işte IŞİD eliyle başka bir takım benzer örgütler eliyle, bugün Ortadoğu’da yaşadığımız manzara gibi Şii Camisi’ne bomba bırakıp yüzlerce insanın ölmesini caiz gören bir zihniyet dünyasıyla mı ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bu bir sınavdır, nasıl ideolojiler sınav oluyorsa, nasıl bir testten geçiyorlarsa aynı şeyi İslam üzerinde tartışmamız gerekiyor.” Çok kültürlülük ve dillilik konusuna da İslami referanslar üzerinden dikkat çeken Bilgen, ”Renkleriniz ve dilleriniz Allah’ın ayetlerindendir, işaretlerindendir ifadesi bile aslında yaratılış kavramının farklılık ve çoğulculuk üzerine kurulduğunu gösteriyor. Din’e inanan, Kur’an’a inanan birisinin farklılığı reddetmesi, çoğulculuğu reddetmesi en kaba ve kısa tarifle dini inkardır” dedi. Ayhan Bilgen’in konuşmasının ardından panel soru-cevap bölümü ile son buldu.