Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosluğu himayesinde ve Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen "Fotoğraf Diliyle Kars" isimli sergi ziyaretçiler tarafından beğeniyle karşılandı. Köln Başkonsolosu Turhan Kaya ve KRV Eyalet Milletvekili Tülay Durdu'nun da ilgiyle takip ettiği sergi Kars'ın tarihi ve doğal güzelliklerini gözler önüne serdi.
Fotoğraf sanatçısı Özgen Beşli yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Ben 1960 yılında Şavşat’ta doğdum, ancak sizin babalarınızın aksine benim babam Kars’a göç etti.
Böylece, 1965 yılında başlayan göç serüveniyle, bugüne kadar tüm yaşamımı Kars’ta geçirdim. Mobilya alanında aldığım eğitimle birlikte iş kurdum, evlendim, 4 kız evladımı Kars’ta büyüttüm.
Yaklaşık 15 sene önce de fotoğrafçılığa merak saldım. Amatör bir ruhla başladığım bu hobi, beni öylesine içine çekti ki, bir süre sonra kendimi tanımladığım bir boyut kazandı.
Yıllar içeresinde hem bireysel çabam, hem de aldığım eğitimlerin katkısıyla yarışmalara katılarak önce ulusal sonra da uluslararası ödüller almaya başladım. Bu sayede motivasyonum daha da arttı.
Ekmeğimi kazandığım, yuvamı kurup çocuklarımı yetiştirdiğim, 60 yıldır şefkatli bir anne gibi beni bağrına basan serhat şehrim Kars’a, vefalı bir evlat gibi borcumu ödemeye çalışıyorum çektiğim fotoğraflarla.
Burada bulunan hemşerilerimin yanı sıra aranızda Kars’ı görenleriniz muhakkak olmuştur. Ve zannediyorum ki Kars deyince akla ilk gelen soğuğudur.
Kars’ın soğuk olduğu tartışılmaz bir gerçek olsa da bereketli toprağı, rengârenk doğası, kadim tarihiyle Kars çok özel bir şehirdir.
Serhat şehrimiz Kars’ın tarihi önemini açıklayan birkaç örnek vermek istiyorum.
Türklerin Anadolu’ya ilk girişi 1064 yılında aslında Kars üzerinden olmuştur.
Anadolu’nun ilk camisi ve Tarihi İpek Yolu Köprüsü de bugün binlerce yıllık bir tarih üzerinde kurulu UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Ani Ören Yerinde yer almaktadır.
Ani, ülkemizin UNESCO Kültür Mirasları listesinde yer alan 19 varlığından biridir.
Kars, 1853-56 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus savaşında kazandığı zaferle, Anadolu’da gazi unvanı ve zafer madalyası alan ilk şehir olmuştur.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Kars ve çevresinde doğan otorite boşluğuna çözüm üretmek ve Kars’ı yabancı güçlerin işgalinden korumak üzere geçici olarak kurulan Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti Cumhuriyeti de Anadolu’da kurulan ilk cumhuriyettir.
Milattan önce 9000’lere dayanan bir yerleşim yeri olan Kars üzerinde, çok sayıda medeniyet var olmuştur.
Malumunuz, son yıllarda Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğu oldukça popüler bir hale geldi.
Ben de Doğu Ekspresi’nin tanıtımına gönüllü bir turizm elçisi olarak fotoğraflarımla destek oldum.
Hatta bana altın madalya kazandıran fotoğraflarımdan birinin teması da Doğu Ekspresi olmuştur.
O sebeple, henüz göz alabildiğine karla kaplı bir plato üzerinde tren yolculuğu yapmadıysanız, sizi ilk fırsatta bir kış ayında masalsı bir yolcuğa davet ediyorum.
Kars, aynı zamanda 1800 metre rakımda yetişen endemik bitki çeşitliliğiyle Türkiye’nin en zengin şehridir. Bu zengin çiçek yelpazesi sebebiyle Kars’ımızın balına doyum olmaz.
Aynı zamanda coğrafi işaretli peynirleri ve lezzetli yemekleriyle de son yıllarda gastronomi turizmi açısından çekici hale gelmeye başlamıştır.
Kars’ı sözlerle anlatmak yetmez. O nedenle eğer bu büyüleyici şehri görmediyseniz, mutlaka birkaç gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyorum.
Ben bugün, her birinin ardında memleketine hayran bir fotoğrafçının sevdası saklı olan 36 fotoğraf karesiyle Kars’ı anlatmaya çalışacağım.
Bu güzel şehri tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle birçok açıdan göstermeye çalıştım. Dilerim ki zihinlerinizde bir merak uyandırabileyim.
Fotoğraflarımı sizlerle buluşturmama vesile olan Köln Başkonsolosumuz Sayın Turhan Kaya’ya, Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörümüz Yılmaz Bulut’a ve serginin hazırlık sürecinde beni hep destekleyen sevgili kızım Gizem Atilla ve damadım Ahmet Atilla’ya huzurlarınızda canı gönülden teşekkür ediyor, Kars’ın yurtdışında tanıtımına verdikleri destekten ötürü şükranlarımı sunuyorum.
Bir Kars sevdalısı olarak, sizlerle memleketimde de karşılaşmayı diliyor, katılımınızdan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.”