Eski bayramları özlemeyen var mıdır? bilmiyorum. Ne vardı derseniz bu günkünden farklı olarak yokluk vardı. Bazen gençler bu yokluğun nasıl özlem uyandırdığını anlamasalarda, biz biliyoruz ki o yoklukta; samimiyet, özlem, kavuşma ve umutlar vardı.
Yine bir bayram geliyor ve belli bir yaşın üzerindeki herkes çocukluk, gençlik yıllarındaki bayramları özlüyor.
Neden? İnsanı tanımlarken; insan sosyal bir varlıktır deriz. İnsanları bir arada tutacak bayramların önemini bilen eski kuşağın özlemi bitmiyor.
Sadece bu bilinç mi? İnsanın sosyalleşmesi, aile ilişkilerinin güçlenmesi ve kültürün devamlılığı açısından önemlidir.
Sosyalliğin en fazla kendini gösterdiği yerler kitlesel birliktelik yapılan bayramlardır. Bayramın önemini anlamak için dini ve milli olarak sınıflandırdığımız belli aralıklarla tekrarlanan birlikteliğin önemini gösterdiği sebepleri anlamak lazım.
Dinimizde bayramlara verilen önem ve öncelik kutsal kitabımızda vurgulanmıştır. Milli bayramlarımızı da Ulu Önder Atatürk sayesinde cumhuriyetle birlikte yaşamaya başladık. Bireyselliğin her geçen gün artarak devam ettiği günümüzde ailelerin biraraya gelmesi, toplumsal düzen ve uyumun devamlılığı açısından bu bayram ailemizi, komşularımızı tanıdıklarımızı ziyaret edelim.