Büyük Kale Otel’de düzenlenen toplantıya muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte ilde yayın yapan yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Başkan Bozkuş, dört çalışmalarını ve devam eden projelerini anlatan bilgileri slayt eşliğinde tek tek anlattı. Bozkuş, sunumum ardında da toplantıya katılanlarını sorularını cevaplandırdı. Daha sonra da katılımcıların görüş önerilerini de dinleyerek kayıt altına aldı.
Başkan Bozkuş, öncelikli olarak göreve geldiği ilk günlerde belediye personelinin birikmiş alacaklarını ve emekli olan personelin alacaklarını ödediklerini ve özlük haklarına da riayet gösterdiklerini kaydetti.
Kars halkının yeni yılını da kutlayan Başkan Bozkuş, ”Bilindiği gibi 4 yıldır görevdeyiz. Haklı olarak sizlerle birlikte halkımızda, belediyemizin çalışmalarını yakından takip ediyor. Aynı zamanda basınımız da Karsımızın gözü kulağı olduğu için Belediyemizin çalışmalarımızı yakından takip ediyor ve halkımıza duyuruyor. Bizlerde belediyemiz olarak dört yıl içerisinde neler yaptık, 2012 yılı içerisinde neleri gerçekleştirdik ve 2013 yılı içerinde de yapacağımız çalışmaları ve devam eden projelerin hangileri gerçekleşecek diye size genel anlamda bilgiler vermek için bu toplantıyı düzenledik.” Dedi.
Bozkuş, dört yıl içerisinde yapılan bazı çalışmaları şu şekilde sıraları:
BELEDİYE EKMEK FABRİKASI:
Biz göreve geldiğimiz ilk günlerde son derece bakımız ve kötü durumda olan ekmek fabrikasının bakım ve onarımınıyaparak makine ve teçhizatlarını yeniledik. Çünkü sağlıklı ortamda üretilmeyen ekmeklerin, halkımıza yakışmadığını düşünerek kaliteyi ucuza sunmak için otomatik makineler ile hijyenik koşullarda üretiminin yapılması sağladık. Ayrıca maliyetine satışlar ile rekabeti doğurarak dolaylı olarak sübvansiyon ve regülasyon ortamı oluşturulmasını sağladık. Böylece halkın birinci derecede ihtiyacı olan ekmek fiyatlarının da dengede tutulmasını sağladık.
İÇME SUYU ŞEBEKE İNŞAATI
2009 yılında göreve geldiğimizde halkımızın su ihtiyacı, geçmiş yıllardan kalan asbest borularla ve sağlık müdürlüğü ekiplerince içilemez raporu olan arsenikli borularla karşılanmaktaydı. Önceliği insan sağlığı olan ilkemize dayanarak tamamını İller Bankası aldığımız krediyle bir proje hayata geçirdik. Böylece yaklaşık 135 km uzunluğunda ACB borularını HDPE borularla değiştirildik. Mevcut 700,1500 ve 10.000 metre küplük depoların onarımı ve yine 15 km HDPE borularla şebeke abone bağlantısı 2012 yılı içerisinde bitirdik. Günde 5 -6 saat akmakta olan içme suyu miktarını şebekelerin yenilenerek değiştirilmesi ile birlikte kayıplar önlenerek 20-24 saate çıkardık.
SU ARITMA TESİSİ
Şehrimizde ilk defa halkımıza arıtılmış ve durultulmuş su ihtiyacı karşılanması için DSİ ile yapılan ortak protokolle, projesi belediyeye ait olup ödenmesi yine belediyeden karşılanan tesisi tamamladık. Bu tesisin maliyeti 12.000.000 TL (On İki Milyon Türk Lirası )olup 20 Aralık 2012’de tarafımızdan teslim alındı.
İÇME SUYU İSALE HATTI İNŞAATI
Selim-Bayburt barajından yaklaşık 30 km mesafeden arıtma tesisine getirilen su ile 2050 yılına kadar şehrimizin su ihtiyacının karşılanmasını içeren projemiz 2012 yılı içerisinde tamamlanmıştır.
KANALİZASYON ŞEBEKE HATTI VE YAĞMUR SUYU KANALI YAPIMI
Avrupa Birliği Hibe Programı’ndan yaptırılması planlanan, atık su arıtma tesisi, yaklaşık 40 km kanalizasyon hattı ve 17 km yağmur suyu kanalı sisteminin yatırım bedeli, yaklaşık olarak (beklenmeyen giderler hariç),19.509.541 Euro tutmuştur. Yatırımın bedelinin büyük bir kısmının Avrupa Birliği Hibe Programından sağlanması için de söz konusu müşavir firma ihalesi yapılmış olup müşavir firma tarafından atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon yağmur suyu projesine ait revize, ve fizibilite raporu tamamlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İPA Koordinasyon Daire Başkanlığına sunulmuştur. 26-27 Ekim 2010 tarihinde Avrupa Birliği Genel Sekreterliğine başvuruda bulunulmuştur. 18 Ağustos 2012 Tarihinde Avrupa Delegasyon çalışanlarınca gerekli incelemeler ve saha çalışmaları yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir.
KANALİZZASYON ÇALIŞMALARI
Şehrimizin muhtelif yerlerinde İller Bankası Kredisi ve Belediyemiz imkanlarıyla değişen kesitlerde, yaklaşık 15 km kanalizasyon hattı yapılması planlanmış ve söz konusu işin, 3 Aralık 2010 tarihinde ihalesi yapılmıştır. Yapım işine öncelikli olarak Bayrampaşa ve Bülbül deresine akan hatlar ve asfalt yapılacak bölgelerden başlanmış olup, fiziki ve nakdi olarak % 85 seviyesinde gerçekleşme sağlanmıştır. Proje kapsamındaki çalışmalar devam etmektedir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Atatürk ve Bayrampaşa mahallelerinde, yaklaşık 27.5 hektar alanda kentsel dönüşüm projesi hazırlanmış olup 19 Eylül 2009 tarihinde bu proje imzalanmış olup 3 Mayıs 2011 tarihli kıymet takdir raporları ile 2011 fiyatları ile 39.823.070 TL fizibilite analize tamamlanarak kentsel dönüşüm ve gelişim projesine ilişkin protokol 23 Mayıs 2011 tarihinde imzalanmıştır. Yapılacak olan konutlar 75-85-120 ve 150 m²olmak üzere 4 tiptir. Yapılacak konut sayısı 2030 Adet olup bunlardan 886 tanesi hak sahiplerine verilecektir. Kalan konutlar projenin tamamlanması ile isteyenlere satılacaktır. Proje ile okul, dini tesis, ticaret merkezi ve sosyal tesisler yapılacaktır. Gecekonduların yıkımına başlanmış olup 2013 yılında yapımına başlanacaktır.”