Kağızman’da Kağızman’ın güzel insanlarıyla, birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Hava soğuk ama Kağızman sıcak. Kağızman’ın insanları sıcak, Kağızman’ın insanları heyecanlı, benim Kağızman’a bugün ikinci gelişim. 2006 yılında geldim ilk defa Kağızman’a. Bir akşam vakti o zaman Ahmet Aslan sizin evladınız benim bürokratımdı. Gene l müdürümdü. Onunla birlikte çalışmaları görmek için Kağızman’a gelmiştik. Sağ olun o zaman bizi misafir etmiştiniz. Bir gecede sizin misafiriniz oldum. Bu gün ikinci gelişimiz. Değerli Kağızmanlılar, 10 yılı geride bıraktık. 10 yıldır ülkemize insanımıza hizmet etmek için yollardayız. Şeyh Sadi’nin çok güzel bir lafı var: Yarının ekmeğini yapmak istiyorsan, hamuru bugünden mayala. İşte yarının gençlerini Türkiye’yi bu güzel ülkemizi, emanet edeceğimiz gençlerimizi yetiştireceğimiz eğitim yuvalarını bu günden hazırlıyoruz. Az sonra açılışını gerçekleştireceğimiz bu Anadolu Lisesi kısa bir süre içerisinde sadece bir yıl içerisinde yapıldı. Yurduyla, sınıflarıyla, sınıflarında akıllı tahtalarıyla, laboratuarlarıyla, modern öğrencilerimize yakışır güzel bir okul haline getirdik. Kağızman’ımıza, Türk Milli Eğitimimize,hayırlı uğurlu olsun. Türkiye 60 kişilik sınıflardan bugün ortalama 20-25 kişilik sınıflara düşen bir eğitim sistemine geçtik. Son 10yıl içerisinde Türk Milli Eğitime kazandırdığımız derslik sayısı tam 182 bindir. Gelirken Vali Beyle konuştum. Kars’ta ortalama sınıflarda ki öğrenci sayısı 20–25 civarındadır. Bizde öğrencilik yaptık. 3 öğrenci bir sırada, bazen 3’lü eğitim, bazen 2.3.1. sınıflar bir derslikte, 4.5. sınıflarda bir derslikte öğretim yatık. 3 öğrenci bir kitabı birlikte kullandık. Türkiye elhamdülillah o günleri geride bıraktı. Bugün artık okullar açıldığında öğrencilerimizin masasında kitapları hazır bulunuyor. Devlet artık kitapları da velilere yük olmasın diye bedava veriyor. Sosyal devlet budur. Vatandaşını milletini düşünen devlet budur. Eğer vatandaşının ihtiyacını devlet görmezse o devlet sosyal devlet olamaz, o devlet vatandaşını insanını yücelten bir anlayışı sürdüremez. Son 10 yıldır Ak Parti İktidarı’nda ne yaptıysak vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak için yaptık.
Her alanda, sağlığa baktığımızda bunu görürsünüz. Dolayısıyla değerli Kağızmanlılar bu okulla birlikte artık öğrencilerimiz çok daha güzel şartlarda eğitimlerini alacaklar. Sizin evladınız Ahmet Aslan. Ben kendisini 82 yılından beridir tanırım. 82 yılında beraber çalışmaya başladık. Daha sonra sizlerin desteyi ile bu ülkenin iletişiminden, ulaşımından sorumlu Bakan olarak tayin edildiğimde yine beraberdik. 2003’ten 2011’e kadar birlikte Türkiye’nin demir yollarını, limanlarını, havaalanlarını yapmak için büyük projelere imza attık. Dünyanın gıptayla baktığı Marmaray Projesi boğazın altından iki kıtayı birleştiren o dev projede de yine Ahmet Aslan’ın imzası var. Bununla sınırlı değil. Orta Asya’yı Anadolu topraklarına oradan da Avrupa’ya bağlayacak Kars- Tiflis- Bakü Demir yolu projesi de yine Ahmet Aslan’la bizim dönemimizde başlayan tarihi projelerden bir tanesidir. Yapımı devam ediyor. Gençler bunu neden söylüyorum? Sizlerde birer Ahmet Aslan olabilirsiniz. Ahmet Aslan burada eğitimini yaparken böyle güzel okullar yoktu. Daha zor şartlarda burada ilkokul okudu, ortaokul okudu, liseyi okudu ve ondan bütün Anadolu’daki vatandaşlarımız gibi gurbete gitti. Burada okumasına rağmen Türkiye’nin en gözde üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesini kazandı. Ondan sonra da ülkesine hizmet edecek fırsatları buldu.
Kars’a, Kağızman’a,memleketine biraz daha fazla hizmet et dedik ve Kars’tan millet vekili adayı olduk. Profesör Yunus Kılıç kardeşimizle birlikte sizler sağolun güvendiniz, destek verdiniz şimdi artık Profesör Yunus Kılıç sizler için sizin temsilciniz olarak Ankara’da çalışmalarını aralıksız yürütüyor. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Benim Karslı Kağızmanlı hemşerilerim derki; Bakan çay sıra geldi, kum sıra gitti. Arasın kıyısından geldi geçti. Böyle olmaz. Zaten bize Sarıkamış öncesi yürüyüşü yaptırınız. Güzel Kağızman’ı baştanbaşa gezdirdiniz. Öncelikle kısaca yaptıklarımızı söyleyelim. Kars’a ne yaptık? Bundan sonra ne yapacağız? Kağızman’a ne yapacağız?
Eğitimden başlayalım: Karslı gençlerimiz için okullarda 312 tane Bilgi Teknolojileri sınıfı var. 10 bin bilgisayar destekli laboratuar kurduk. Okullara 1300 bin bilgisayar bilgi toplumunun gelişmesi bilgi toplumu hedefleri için öğrenme yazılım programı verdik. Fatih Projesi Milli eğitimin bir projesidir. Ancak bu proje aynı zamanda bizim bakanlığımızın da aktif desteği ile yapılan bir projedir. Fatih Projesi kapsamında 22 okulumuza şimdilik akıllı tahta montajı yapıldı. bu okulda da var. Biraz sonra göreceğiz. Ama 2 gün içerisinde Türkiye’nin her tarafında 570 bin derslikte bu akıllı tahtalar monte edilecek ve 11 milyon el bilgisayarda öğrencilerimize dağıtılacak. Bilişim Fatih Projesi ile birlikte Türkiye’nin en işleri arasında yerlerini alacak.
Kağızman’da, Kars’ta bütün okullara internet erişimini sağladık. Bununla da kalmadık. İnternet parasını da Ulaştırma Bakanı olarak evrensel hizmet fonundan ödüyoruz. Çocuklarımıza, velilerimize yük olmasını istemedik. Kars’ta Cumhuriyet tarihi boyunca 2002’ye kadar yapılan bölünmüş yol miktarı ne kadar? 24 Km. 2003’ten bugüne 152 Km. 24 Km. den 10 senede 152 Km. ye gelmiş. Bir başka rakam vereyim size. 1993 yılından 2003 yılına kadar yani bizden önceki 10 yılda yollar için harcanan para 23 milyon. Şu okulun bedelinin 8 katı. 92-2002 arasında harcama yapılmış. Bizim yaptığımızda 260 milyon TL. 10 kattan fazla. Daha fazlasını da yapmak bizim boynumuzun borcudur. Şuanda Kars ili dâhilinde Bakanlığımızın devam eden 14 tane projemiz var. Ağırlıklı olarak yol projesi. Bunların tutarı 389 milyon. Kağızman 2006’da geldiğimde talepleri vardı. Kağızman kesik köprü yolu 5buçuk km.
Tam işe başlayınca kar-kış kıyamet geldi ara verdik. Sezon açılınca kazmayı vuruyoruz. Ayrıca Kağızman-Karakurt arasını bölünmüş yola çeviriyoruz. 2013’te iadesini yapıyoruz. Bununla kalmıyoruz Kağızman, Tuzluca yolunu da bölünmüş yola çeviriyoruz. Yani iki şeride iki şerit daha ekliyoruz. Kağızman’la Kars arasındaki yolu da toplam 59 Km. standardını birinci sınıf yola çeviriyoruz. Kağızman barajının yapmaya karar verdim. Bu baraj yapılınca Kağızman suya doyacak. Bolluk ve bereket daha çok olacak. Şimdi Etüt proje ihalesi başladı iadesi yapıldı. Çalışmalar devam ediyor. Biter bitmez yapım ihalesine geçilecek. Böylece barajda su tutulunca sulama kanallarına daha çok su gelecek. Suyu yaz boyunca istediğiniz kadar kullanacaksınız. O zamanda uzun elmalar daha çok yetişir. Kağızman’a yeni bir İmam hatip lisesi yapmaya karar verdik. Yanında 200 kişilik öğrenci kapasiteli yurt olacak. Kağızman’ın 50 yataklı bir hastanesi var. Kağızman’ın nüfusu 23 bin. 50 yataklı bir hastane daha ilave ediyoruz. Kağızman’dan Ağrı’ya keseden bir yol yapıyoruz. Onunda çalışmaları devan ediyor. Önümüzde ki sene o yolu da bitireceğiz. Kağızman’a ne yaparsak yakışır. Bu memlekete hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. Böyle güzel insanların bulunduğu bu memlekete hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. Biz bunları sizlerin bize verdiğiniz; destekle, sizlerin duasıyla, onun bereketiyle yapıyoruz. Çünkü bu memlekette; insanına âşık, ülke sevdalısı, dünya lideri bir Başbakan var. Recep Tayip Erdoğan var. Onun size selamını getirdik. Onun liderliğinde Türkiye’yi çağ atlatarak 10 yılda üçe katlayan 3 kat büyüten bir lideriniz var. Tabi ki bunları yapacağız. Daha fazlasını da yapacağız. Çünkü insanımız çok bekledi ve çok acı çekti. Zayıf yönetimlerden, darbelerden bıktık usandık. Artık zaman çalışma zamanı, ülkemizi kalkındırma zamanı, milletimizin yüzünü güldürme zamanıdır.
Biraz sonra bu güzel okulun açılışını yapıyoruz. Bu okulda öğrencilerimiz yetişecek. Bu okulu bitiren gençlerimiz Türkiye’nin geleceğine hüküm edecek. Büyük Atatürk’ün bize işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine erişme hedefinde gençlerimize çok büyük görevler düşüyor. Bugün ulusumuzun yüzde yüzünü gençler oluşturmuyor ama gelecekte yüzde yüzü onlardan oluşacak. Bunu için gençlerimiz eğitime, onların en iyi şekilde hazırlanması için elimizden gelen bütün gayreti göstermemiz lazım. Bunu için hiçbir fedakârlıktan çekinmiyoruz. Bunun için Fatih Projesine 8 kat trilyon kaynak ayırdık. 4 yıl içerisinde 8 kat trilyon yaparak eğitimde dünyanın hiçbir yerinde olmayan modern alt yapıyı öğrencilerimize kazandıracağız. Çok değerli Kağızmanlılar bugün burada sizlerle olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Kısa sürede yapımı gerçekleştirilen bu güzel okulun, yurdun Kağızman’ımıza, Türk Milli Eğitimimize, yavrularımıza, öğretmenlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
16 milyon insanımız ilk defa uçağa bindi. İletişim yollarıyla, internette Türkiye’yi Doğudan Batıya, kuzeyden güneye donattık. İnsanımızın kırk yıllık hayalini hızlı tren özlemini giderdik. Bugün Türkiye dünyada 8. Avrupa’da hızlı üreten 6. ülke konumuna geldik. Buda Türkiye’ye yakışır. Bütün bunları yapmak yetmez. Önemli olan gönüllere yol yapmaktır