Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Kars’ta son 9 yılda sulamadan içmesuyuna, taşkın koruma, ağaçlandırma ve erozyon kontrolünden milli parklara kadar çeşitli alanlarda 161.065.000 TL yatırım yapıldığını belirtti.
KARS’A ACİL İÇMESUYU SAĞLADIK…
Öncelikle şehrin acil içmesuyu ihtiyacının karşılanması için hızla harekete geçildiğini anlatan Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Kars Acil İçmesuyu Projesi’nin rekor sayılabilecek bir sürede sadece 135 günde tamamlandığını hatırlattı.
“Daha önce 3 defa temeli atılan ancak bir türlü tamamlanamayan içme suyu projesini şehrin ihtiyacını gözönünde bulundurarak hızlandırdık. İlk etapta 2003 yılında 21 bin metre uzunluğundaki isale hattı ile Çerme kaynaklarından yıllık yaklaşık 9,5 milyon m3 su temin ettik. 2010 yılında da yaklaşık 30 bin metre uzunluğundaki bir diğer isale hattını tamamladık” diye konuşan Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Kars İçmesuyu Arıtma Tesisi inşaatının da hızla devam ettiğini ve 15 Temmuz 2012 Saat 11.59'da hizmete alınacağını söyledi.
Şehrin 2050 yılına kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan Bayburt Barajı’nın da 2008 yılında tamamlandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, barajla Selim Ovası’nda yaklaşık 52 bin dekar arazinin de suya kavuşturulacağını anlattı.
SUYA HASRET OVALARA SU SAĞLAYACAĞIZ…
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Digor Şirinköy Göleti ile 11 bin dekar arazinin sulamaya açıldığını belirterek, inşaatı devam eden Kars Barajı ile de 475 bin dekar arazinin suya kavuşturulacağını söyledi.
TAŞKIN KORUMA ÇALIŞMALARINA ÖNCELİK VERDİK…
Taşkınla mücadele için de harekete geçildiğini anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, tamamlanan 24 adet taşkın koruma tesisi ile 3 ilçe ve 17 köyün taşkınlardan korunduğunu ifade etti.
Taşkın koruma ve dere ıslahı maksatlı 10 adet tesisin de inşaatının devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Veysel EROĞLU, inşaatı devam eden su depolama tesislerinin suyu kontrol edip düzenleyerek sel ve taşkınların önüne geçtiğini, akarsularla oluşan erozyonu önlediğini anlattı.
AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ…
Taşkınla mücadele açısından da önem taşıyan ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verildiği anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Kars ilinde 2003-2011 yılları arasında 185.430 dekar alanda erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması yapılarak 25.458.000 adet fidan dikildiğini ve ayrıca vatandaşların rahat nefes alabilmeleri için de 1 adet kent ormanı tesis edildiğini ifade etti.
MİLLİ PARKLAR İLE DAHA ETKİN KORUMA…
Prof. Dr. Veysel EROĞLU, yeşil alanların daha etkin korunması için Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı, Soğuksu Tabiat Parkı ile 3 adet sulak alan ilan edildiğini hatırlatarak Kuyucuk Gölü Sulak Alanı’nın Doğu Anadolu Bölgesi’nde Türkiye’nin tek Ramsar Alanı olduğunu sözlerine ekledi. Kuyucuk Gölü için Yönetim Planı da hazırlandığını anlatan Prof. Dr. Veysel EROĞLU, alanda Kuş Cenneti Projesi kapsamında inşası devam eden kuş gözlem kulesinin bu yıl içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
ORMAN KÖYLÜMÜZE DESTEĞE DEVAM…
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Kars ilinde 2003-2011 yılları arasında orman köylülerimize süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, meyvecilik ve güneş enerjisi sistemi konularında 821.848 TL, orman kooperatiflerine de 82.738 TL tutarında kredi desteği verildiğinin de altını çizdi.
METEOROLOJİK TAHMİNLERDE TUTARLILIĞI %90’LARA ÇIKARTTIK…
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yatırımları hakkında da bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, yapılan yatırımlar neticesinde tahminlerde tutarlılık oranının %90’lara çıkarıldığını ifade etti.
Kars’ta 4 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulduğunu belirten Prof. Dr. EROĞLU, 2012 yılında ise Kağızman, Selim ve Sarıkamış Kayak Merkezi’nde olmak üzere 3 adet OMGİ daha kurulmasının planlandığını söyledi.