İlk olarak Aksaray Valiliğini ziyaret eden Bakan Ahmet Arslan, Vali Aykut Pekmez ile görüştü. Ziyarete, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Milletvekilleri Mustafa Serdengeçti, Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay ve oda başkanları katıldı.
Valilik Şeref Defterini imzalandıktan sonra Bakan Arslan’a Aksaray’ın tarihi hakkında bilgiler veren Vali Aykut Pekmez, “Aksaray tarihimizde sosyal, kültürel anlamda önemli bir yeri olan ilimizdir. Bugünde kavşak yolları üzerinde bulunduğu gibi tarih boyunca da İpekyolu üzerinde yer almasıyla tarihte de önemli bir yeri olmuştur” dedi.
Aksaray’ın havalimanıyla ilgili beklentisi olduğunu söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Bunu biliyoruz, ülkemizin her yerinde olduğu gibi. Biz 26 havalimanını bugün 55 havalimanına çıkartmış olmaktan, yolcu sayısını yaklaşık yılda 35 milyondan 180 milyona çıkartmış olmayı çok çok önemsiyoruz. Bu anlamda da havacılık sektörü hız kesmeden büyümeye devam ediyor ki büyümeye de devam edecek. Böylece de taşımacılıkta bundan sonra çok daha öne çıkacak. Bu bölgesel taşımacılık kapsamında Aksaray’ın da aktif bir havalimanına kavuşması ve bölgesel taşımacılığa hizmet edebilir hale gelmesi gerektiğini biliyoruz. Biz bütün bunları ortaya koyarken doğrusu geçmişte de Aksaray’da da, Niğde de havalimanı çalışması yapılmış. Biz bir alternatif olarak her iki ile ortak hizmet edecek bir bölgesel havalimanı olabilir mi diye bir başka alternatifte çalıştık. Ancak gördük ki bu alternatifin hem Aksaray’a hem Niğde’ye olan mesafesi bölgesel hava taşımacılığa uygun değil. O yüzden bölgesel hava taşımacılığına hizmet edecek bölgesel havalimanı çalışmasının uygun olmadığını, Aksaray’da da, Niğde’de de havalimanının münferit yapılması gerektiğine karar verdik. Bu kesindir. Ancak ülkenin havacılığını büyümesine bağlı olarak bölgesel havacılık gelişmesine bağlı olarak etap etap yapıyoruz. Şimdiden gün söylemek, yıl söylemek doğru olmaz. Aksaraylı'yı yanıltmış olmak olur. Ama şunu çok net bir şekilde söyleyelim. Bölgesel havaalanı değil, Aksaray’a ait bir havaalanı olacak” diye konuştu.
"Yazıyı okuyorsunuz, içerikle manşetin hiç ilgisi yok"
Arslan, New Jersey'de Türk kargo gemisine yapılan baskında, ABD’ye insan kaçakçılığıyla suçlanan kaptan ve başmakinistinin tutuklandığı iddiasıyla ilgili bir soru üzerine, basında yer alan birtakım haberlerin çok yanlış ve yönlendirmeli olduğunu söyledi.
Bu konunun, bir gazetenin dünkü manşetinde, "Türk gemileri, Türk armatörleri Amerika'da insan kaçakçılığı yapıyor" şeklinde yer aldığını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:
"Altta bir buçuk sayfalık yazı var. Yazıyı okuyorsunuz, içerikle manşetin hiç ilgisi yok. İki tane Türk gemici 2013 yılından itibaren bir yanlışlığa bulaşıyor. Bu kişilerin yanlışlığını sanki Türk denizciliği, Türk armatörü bir yanlışlığın içerisinde gibi manşete taşımışlar. Onu burada düzeltmiş olalım. İstirhamım; sorumlu editör, haberinin içeriğini okursa, manşetin ne kadar yanlış, ne kadar yönlendirici, ne kadar yanıltıcı olduğunu ve ülkemize ne kadar zarar verdiğini benden önce o görür zaten ama yeter ki haberinin içeriğini okusun."
Arslan, Gaziantep, Sivas ve Hatay havaalanlarında güvenlik riski ve birçok eksiklik bulunduğu yönünde ulusal basında çıkan haberle ilgili başka bir soru üzerine, konunun basında yanlış anlatıldığını belirtti.
"Haber, sanki idare bir şeyi saklamış ve bunu Sayıştay tespit etmiş, gazete de onu yakalamış da manşete taşımış gibi gösterilmeye çalışılıyor" diyen Arslan, şöyle devam etti:
"İlk olarak 2007'de Gaziantep'te bir pist yapılıyor. Sonra arkadaşlar pistin tekniğine uygun yapılmadığını tespit ediyor ve firmaya gereğinin yapılması talimatını veriyor. Yine bakanlığımıza bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de gidip yerinde tespit ediyor ve firmaya bu pisti yeni baştan yapılmasını söylüyor ve yeni baştan yaptırıyor. Yükleniciyi de mahkemeye veriyor, hem masrafı yükleniciden istiyor hem de yükleniciyi idarenin o günden itibaren yapacağı bütün ihalelerden yasaklıyor ve mahkeme süreci devam ediyor."
"Sayıştay'ın, gereği yapıldığı için idareye teşekkürü de var"
Hatay ve Sivas havaalanlarında da aynı durumların yaşandığını anlatan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sayıştay, 'idare böyle bir tespit yapmıştır, bunun da gereğini yapmıştır. Dönüp yükleniciyi mahkemeye vermiştir. Mahkeme süreçlerinin takip edilmesi gerekir' diyor. Zaten takip ediliyor. Sayıştay'ın da bunu tabii ki de, denetime giren kurum olarak tespitini yapması lazım. Hatta burada Sayıştay'ın, gereği yapıldığı için idareye teşekkürü de var. Daha önce gereği yapılan bir durumu, bugün ortaya çıkmış bir şey olarak göstererek, sanki idare bir şeyi saklamış, Sayıştay da ortaya çıkarmış gibi manşete taşımak, bu sektördeki büyümeye de AK Parti iktidarları olarak yaptıklarımıza da haksızlıktır."
Arslan, ülke genelinde 6 bin 100 kilometrelik bölünmüş yolu, bugün 25 bin kilometrenin üzerine, 26 havalimanını 55 havalimanına, 35 milyon yolcu sayısını 180 milyona çıkardıklarına dikkati çekerek, bu sektörlerden kaynaklı hem insanların hayatını kolaylaştırıldığını hem de ülkeye katma değer oluşturulduğunu bildirdi.
Ülkenin yeni yatırımlarını yaptıkları gibi sosyal sorumluluk çerçevesinde de yine vatandaşlara hizmet ettiklerini belirten Arslan, "Kaldı ki, 15 yıldır iş yapıyorsunuz. Elbette ki yollar yıpranacak, havalimanı çatısında akma olabilecek. Ancak önemli olan bunun tespitini yapıp tamirat, bakım ve yenilemesini yapmış olmaktır." diye konuştu.
Daha sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, esnaf ziyaretleri yaparak Aksaray Belediyesi’ne geçti. Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ile görüşen Bakan Arslan, burada da belediyenin çalışmaları hakkında bilgiler alarak çalışmalardan dolayı Başkan Yazgı’ya teşekkür etti.
Bakan Arslan son olarak AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. İl Başkanı Abdulkadir Karatay ile görüşen Bakan Arslan, Aksaray’da çalışmaların çok iyi gittiğini gördüğünü belirterek teşekkür etti.