- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan:
- "Mevcut pistimiz ile ilgili aşırı çökmeler var"
- "Normal Devlet Hava Meydanları'nın yaptığı projeksiyon çerçevesinde yaparsak bizim Samsun havalimanını 1 yıl kapatmamız gerekiyor ancak 3 aylık kapatma ile çözebileceğiz"
- "Bugünden başlayarak havalimanı kapanmadan yapılabilecek her şeyi yapacağız"
- "Yeni terminal ile ilgili önümüzdeki yıl projeyi bitirir bitirmez yeni terminalin yapımına başlayacağız. Mevcut terminali dış hatlar terminali olarak kullanıp, yeni yapacağımız yeri de iç hatlar terminali haline getireceğiz"
- “Bugün düğmeye bassanız Samsun’da ikinci bir pistin yapılması 3 yıldır. Samsun pistinin 3 yıl bekleme şansı yok"
Samsun-Çarşamba Havalimanını inceleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, çökme olan pistin 3 ay kapanacağını ifade ederek, Samsun’a önümüzdeki yıl projesi bittiğinde yeni terminalin yapımına başlanacağını söyledi.
Samsun-Çarşamba Havalimanı pistini incelemek, ziyaret ve temel atma törenine katılmak üzere Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile birlikte Samsun’a gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ilk olarak pistinde 19 santimetre çökme olan Samsun-Çarşamba Havalimanını gezdi.
İncelemenin ardından Samsun Valiliğine giden bakanlar Valilik Toplantı Salonunda Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Müsteşar Yardımcısı Hasan Özaba, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Hızırreis Deniz, EKA Genel Müdür Yardımcısı Nesrin Erdoğan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile birlikte basına kapalı olarak toplantı düzenledi.
"Samsun-Ankara hızlı tren hattını 3 parçaya böldük"
Toplantının ardından valilik şeref defterini imzalayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Samsun’a hızlı trenin geleceğini söyledi. Bakan Arslan, "Samsun-Ankara hızlı tren hattını 3 parçaya böldük. 2 parçasının projelerini hazırlamaya başladık. Samsun-Vezirköprü arasının ise proje ihalesini önümüzdeki hafta yapıyoruz. Böylece 3 parça proje biter bitmez devamında Samsun-Çorum-Ankara hızlı tren projesini de hayata geçirmiş olacağız. Dolayısıyla Samsun’u ve Samsunluyu hızlı tren standardında yolculuk yapabilir hale getireceğiz. Bunu sadece Samsunlular için yapmıyoruz, ülkemizin her yeri için yapıyoruz. Samsunlunun ülkemizin içine gitme ihtiyacı olduğu gibi diğer insanlarımızın da Samsun gibi marka bir kenti görmeye gelmeleri gerekiyor. Dolayısıyla hızlı trende de böyle bir adım atıyoruz. Ancak bununla da yetinmiyoruz. Bu proje Samsun’a geldikten sonra demiryolu sektöründe Samsun cazibe merkezi haline gelecek. Denizyolu bağlantısı ve Karadeniz etrafındaki ülkelerin yakınlığı da düşünüldüğü zaman Samsun’un merkezinde yeni bir hızlı tren garı ve gerek Gelemen’e bağlanması, gerek Lojistik Köye bağlanması, gerekse Çarşamba’ya kadar bağlanması ile ilgili ve devamındaki demiryolu projelerini de eş zamanlı yapacağız. Demiryollarında da böyle bir yol alacağız" dedi.
"Samsun-Çarşamba Havalimanı 3 ay kapanacak"
Samsun-Çarşamba Havalimanı'nın 3 ay kapanması ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Arslan, "Mevcut pistimiz ile ilgili aşırı çökmeler var. Deniz dolgusu üzerine gerekli tedbirler alarak yapılan bir havalimanı olmasına rağmen zaman içerisinde bu tip çökmeler oluyor. Dolayısıyla biz havalimanımızda herhangi bir aksama olmaması adına ihale süreçlerini başlattık. Normal Devlet Hava Meydanlarının yaptığı projeksiyon çerçevesinde yaparsak bizim Samsun havalimanını 1 yıl kapatmamız gerekiyor. Ancak 1 yıl kapatmak ne bizim istediğimiz bir şeydir ne Samsunlunun istediği bir şeydir bede Samsunluluk adına sorumluluk alan bakanlarımız, milletvekillerimiz, valimiz, büyükşehir belediye başkanlarımızın istediği bir şey değildir. Dolayısıyla gece-gündüz çalışarak biz en az kapatma ile bunu nasıl çözeriz diye kafa kafaya verdik. Epeyce de bir çalışma sarf ettik. Hatta kapanmadan çözülmesi mümkün müdür diye çok çalıştık ama kapanmadan çözülmesi mümkün değil. Ancak 3 aylık kapatma ile biz çözebileceğiz. Bugünden başlayarak havalimanı kapanmadan yapılabilecek her şeyi yapacağız. Dolayısıyla işin büyük bir kısmını halletmiş olacağız. Sonra da 1 Mart itibariyle de pisti kapatıp, 3 ay içerisinde tamamen bitireceğiz. Çünkü çok önemli Samsun’a gelen olimpiyat oyunları var. Olimpiyat öncesi Samsun’a gelecek olan misafirlerimizin geliş ve gidişlerine de zaman kalacak şekilde Mayıs ayının sonunda havalimanını inşallah tekrar hizmete açacağız. Gerek Merzifon, gerekse Ordu-Giresun Havaalanlarındaki sefer sayısının arttırılarak Samsunlunun da uçuş ihtiyaçlarını da bu şekilde kısa periyotta halletmiş olacağız" diye konuştu.
Samsun’da ikinci bir terminal
Samsun’da yeni bir terminal yapımına başlayacaklarını da ifade eden Bakan Arslan, "Bugün Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve arkadaşlarımız ile birlikte hem havalimanında incelemede bulunduk hem de terminal binası ile ilgili de bilgi aldık. Ama biliniz ki bu işin içinden gelen bir arkadaşınız olarak, biz daha önce Samsun havalimanı terminali ile ilgili proje sürecini başlattık. Yeni terminal ile ilgili önümüzdeki yıl projeyi bitirir bitirmez yeni terminalin yapımına başlayacağız. Mevcut terminali dış hatlar terminali olarak kullanıp, yeni yapacağımız yeri de iç hatlar terminali haline getireceğiz. Çünkü biliyoruz ki, Samsun yılda 1 milyon 700 bin yolcu ile kalmayacak. Nasıl ki dünün rakamlarını 10’a katladık. Yarın inşallah biz diğer projelerimiz ile birlikte gelişen sanayisi ile Samsun’u daha da büyüttüğümüzde yolculuk sayıları en az bugünün 2 katına çıkacak. O zamanda bu terminalimiz bizim işimizi görmeyecek. Dolayısıyla bunun da tedbirlerini aldık. İnşallah önümüzdeki projeyi bitiriyoruz. İhaleyi de bitirip sonra da yeni terminal yapımına başlayacağız ki Samsun hak ettiği terminale kavuşsun" şeklinde konuştu.
Kulaktan dolma bilgilerde yorum yapan çok kişinin olduğunu belirten Bakan Arslan şöyle devam etti:
"Ülkemiz havacılığı çok büyüyor ve gelişiyor. Ülkemiz havacılığının gelişmesine bağlı olarak da bugün biz 3 aylık onarımla Samsun pistini halletmiş olacağız ama uzun vadede o da Samsun’un işini görmeyecek. Samsun’un yolculuk sayıları 2 katına çıktığında Emergency pist karakterinde taksi yolu ihtiyacımız da olacak. Dolayısıyla onunla ilgili de süreci başlatacağız. Ancak o orta vadeli bir çalışmadır. Kulaktan dolma bilgilerle lütfen kafanızda bir şekli de oluşturmayın. Bilin ki bu işin sahipleri dün olduğu gibi bugünde bizim yakamızı hiç boş bırakmıyorlar. Dolayısıyla gereğini hep beraber yapıyoruz. Çünkü Samsun’a sahiplenmek sadece onların değil, sadece bizim değil, ecdadın bıraktığı mirasında omuzlarımıza yüklediği sorumluluktur. Bu sorumluluk çerçevesinde hem Başbakanımız Samsun’u çok önemsiyor, hem de Cumhurbaşkanımız bir proje adamıdır. Her projeyi hafızasında tutan bir liderdir."
"İkinci bir pistin yapımı 3 yıl sürer"
Bir basın mensubunun "Havalimanı kapatılmadan ikinci bir pist yapılamaz mı?" sorusuna cevap veren Bakan Arslan, "Bugün düğmeye bassanız Samsun’da ikinci bir pistin yapılması 3 yıl sürer. Samsun pistinin 3 yıl bekleme şansı yok" şeklinde cevap verdi.