155 hane, 770 nüfuslu Gülyüzü Köyü, Çıldır Gölü’nün Kars sınırları içindeki başlangıç noktasında bulunuyor. İlçeye 20 kilometre mesafedeki köyde 4 bin 500 büyükbaş hayvan mevcut. 1000 dönüm ekili araziye sahip köyde Rus döneminden kalma köprü ve tarihi kilise de göze çarpıyor. Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilen yıkık ve virane haldeki Gülyüzü Köyü Kilisesi üzerinde dimdik duran asırlık leylek yuvası ise görenlerin büyük dikkatini çekiyor. Uzun yıllar önce şiddetli rüzgardan yıkılma tehlikesi geçiren yuva bir defasında kopunca üzerine düştüğü evin tavanını bile çökertti. Adeta betonlaşan yuvanın parçaları köylüler tarafından yerine konularak etrafına da demir tellerle bağlandı. Gülyüzü köyünün “gülen yüzü” olarak bilinen Leyleklerin bu devasa yuvasına köylüler gözü gibi bakıyor. Leylekler ise güven içinde oldukları köyde yaşamlarını sürdürmeye devam ediyorlar.
Muhtar Çetin Ağdedeoğlu, “Leyleğin yuvası uzun zamandan beri var. Bizden önceki insanlarda Leyleğin yuvasının burada olduğunu söylerlerdi. Sadece bir kez olmak kaydıyla yuvası aşırı kasırga nedeniyle tahribata uğradı. O düşmeden sonra tekrar yerine koyularak demir tellerle bağlandı. Yıllara tekabül eden yuva bir defa aşırı rüzgardan dolayı düşünce bizler köylüler olarak tamir edip onardık. Her yıl buraya iki tane leylek gelir ve yavrularını burada yaparlar. Güz mevsimi olduğu zaman geri dönüp giderler. Bu yuva hemen hemen diyebilirim ki 100 küsür yılı aşan bir yuvadır.” dedi.
Köylülerden Recep Kaya da, “80 yaşındayım, biz çocukken de o yuva vardı. Aşağı yukarı 100 seneyi geçiyor o yuva. Gidip çölden bir şeyler getirip kendine yuva yapıyorlar. Öyle de yapıyor ki sanki beton dökülmüş gibi kopmuyor. Çok sağlam ve yıkılmıyor. Rüzgar falan vurdu yine yıkılmadı. Ama bir keresinde evin üzerine uçtu evi de çökertti. Tamir ettik ve yeniden yuvasını yaptık.” diye konuştu.