Âşık Şenlik Ardahan ve İstabul'da Anılacak
Ardahan Üniversitesi, Türk Dünyasının ortak kültür mirasları ve değerlerini yaşatacak ve tüm dünyaya tanıtacak nitelikteki önemli bir projeye daha öncülük yapıyor.
Son olarak ARÜ, Kafkasya’nın en büyük halk ozanlarından biri olan Âşık Şenlik ve Türk coğrafyasının asırlardır bağrında yaşayan Âşıklık geleneğiyle ilgili Ardahan Valiliği ve Ardahan Belediyesi işbirliğiyle unutulmaz bir organizasyona imza atıyor.
Bu bağlamda Kafkasya’nın en büyük halk ozanlarından biri olan Âşık Şenlik, ölümünün 100. yılında "Ölümünün 100. Yılı Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni" adlı ikili bir program çerçevesinde hem Ardahan’da hem de İstanbul’da anılacak. Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi’nin birlikte planladığı programa Kafkasya ve Orta Asya Bölgesi’ndeki çeşitli ülkelerden ve Türkiye’den çok sayıda Aşık, Akın ve Kayçılar katılacak.
ÂŞIK ŞENLİK, 1-2 KASIM 2013 TARİHLERİ ARASINDA ARDAHAN’DA ANILACAK
İki farklı şehirde yapılacak olan programların ilki 1 - 2 Kasım 2013 tarihleri arasında Ardahan Üniversitesi Çamlıçatak Yerleşkesinde bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Programa Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, yurt içinden ve yurt dışından birçok akademisyen ile gazeteci ve çok sayıda Âşık, Akın ve Kayçılar katılacak.
Eş zamanlı olarak dört farklı salonda bilimsel oturumların düzenleneceği programda Âşık Şenlik ve eserleri birçok yönüyle ele alınacak. Ayrıca programda tarihsel, kültürel, toplumsal, edebi boyutlarıyla âşıklık geleneği masaya yatırılacak. Öte yandan program öncesi Ardahan’ın Çıldır İlçesi’nde 31 Ekim 2013 tarihinde Âşık Şenlik ve Âşık Şenlik’in kızı Gülenaz Şenlik’in kabirleri ziyaret edilecek.
TÜRK DÜNYASI ÂŞIKLARI, ARDAHANLILARA KONSER ZİYAFETİ VERECEK
Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasının ortak kültürel mirası olarak dikkat çeken âşıklık geleneğiyle ilgili çeşitli değerlendirmelerin yapılacağı program unutulmaz buluşmalara da sahne olacak. Program çerçevesinde yurt içinden ve yurt dışından gelecek olan Âşıklar tarafından konser ziyafeti verilecek. Ardahan halkı ve protokolünün davetli olduğu konser gecesi programı Ardahan Kazım Karabekir Paşa Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek. Konser, Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı (KÜNİB) ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın sunuş konuşmasıyla başlayacak. Konserde âşıklar birbirinden güzel eserlerini Ardahan halkıyla paylaşacak.
ARÜ’DE 1 KASIM 2013 GÜNÜ “2013-2014 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİ” DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
ARÜ’deki "Ölümünün 100. Yılı Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni" programı, “Ardahan Üniversitesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılışı Töreni”ne de sahne olacak. Akademik açılış töreni, ARÜ’nün Çamlıçatak mevkiindeki yeni yerleşkesinde bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda 1 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirilecek.
ÂŞIK ŞENLİK, 4 KASIM 2013 TARİHİNDE İSTANBUL’DA ANILACAK
Ardahan’daki program gibi, İstanbul’daki şölen de dolu dolu geçecek. 4 Kasım 2013 tarihinde İstanbul’un Fatih İlçesi’ndeki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde yapılacak olan programa Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, yurt içinden ve yurt dışından birçok akademisyen ile gazeteci ve çok sayıda Aşık, Akın, Kayçılar ve sanatkarlar katılacak. 4 Kasım’da protokol konuşmalarıyla başlayacak olan programda Âşık Şenlik ve Âşıklık geleneğini ele alan dört farklı eş zamanlı oturumlar düzenlenecek. Oturumların ardından Türk Dünyası Âşıkları tarafından halk ve protokol üyelerine bir konser ziyafeti verilecek. Ayrıca gecede KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, organizasyonun anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yapacak.
ÂŞIK ŞENLİK KİMDİR?
Gerçek adı “Hasan” olan Âşık Şenlik, 1850 yılının yaz aylarında Ardahan’ın Çıldır İlçesi’ne bağlı olan Suhara’da (Aşıkşenlik Beldesi) dünyaya geldi. Kafkasya’nın unutulmaz halk ozanlarından biri olan Âşık Şenlik, Çıldır’daki kültürel ve toplumsal ortamda ebedi kişiliğini geliştirdi. Çünkü Çıldır’ın uzun yıllar Rus işgalinde kalması ve zaman zaman birçok savaş, göç, felaket gibi acı olaylara sahne olması, halk dilinde yanık destan ve türkülerin oluşmasına da neden oldu. Genç yaşta ölen yiğitler, muradını alamayan genç kızlar, babalar, analar, dedeler, yetim yavrular bu eserlerin konusuydu. İşte bu nedenle Âşık Şenlik küçük yaşlardan itibaren bu olaylara bizzat şahit oldu ve milleti için yakılan türküleri, destanları, hikâyeleri işiterek büyüdü. “İlahi kudretten Arapça, Farsça ve İmran (İbrani) dilini öğrendiği ve Tanrı’nın cemalini gördüğü” rivayet edilen Âşık Şenlik, zamanla yöre halkı tarafından tanındı ve ünü hızla etrafa yayıldı.
1913 yılı yaz aylarında Arpaçay’ın Dalaver köyünde vefat eden Âşık Şenlik’in mezarı Aşıkşenlik Beldesi’ndedir.