ARÜ’den Bir İlk!
Binlerce yıl boyunca çok farklı kavimlere ve milletlere ev sahipliği yapan Ardahan’da Ardahan Üniversitesi akademisyenleri bir ilke daha imza attı. ARÜ’lü akademisyenlerden oluşan bir araştırma ekibi, “Ardahan İli Yüzey Araştırma Projesi”ni hayata geçirdi. Proje, “Kaleler ve Kuleler Şehri” unvanına sahip Ardahan’da arkeolojik anlamda gerçekleştirilen ilk çalışma olmasıyla dikkat çekiyor.
“ARDAHAN’IN TARİHİ ESERLERİ VE ÖREN YERLERİ TESPİT EDİLDİ”
Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sami Patacı başkanlığındaki araştırma ekibinde, Ardahan Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, Yrd. Doç. Dr. Zekiye Tunç, Öğr. Gör. Göknil Arda, Arş. Gör. İsaf Bozoğlu ve Ardahan Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencilerinden Hatip Alagöz yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılı için verdiği izin doğrultusunda Eylül 2013 ayı başından itibaren Ardahan ili ve ilçelerinde başlatılan ve 10 gün süren çalışma sırasında Ardahan’ın tarihi eserleri ve tarihi ören yerleri tespit edildi.
Araştırmada tespit edilen ilk bulgulardan yola çıkarak açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Patacı, Ardahan’ın geçmişinin demir ve bronz çağına kadar uzadığını belirterek, “Yüzey araştırmasına başlamadan evvel tunç ve bronz çağı başından, demir çağ ağırlıklı kültür varlıklarına rastlayacağımızı tahmin ediyorduk. Yüzey araştırmaları sırasında da bronz çağ ve demir çağ kültür varlıklarına rastladık. Ancak bulgular bunlarla sınırlı değil. Demir çağ sonrası orta çağa ve yakın çağa ilişkin kültür varlıklarına da rastladık” diye konuştu.
ARDAHAN’A ÖZGÜ İLK PROJE
1990’lı yıllarda Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde kısa süreli arkeolojik çalışmalar yapıldığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Patacı, “Daha önce 1990’lı yılların ortasında yüzey araştırmaları yapıldı. Bu çalışmalarda Kars, Iğdır ve Erzurum gibi illerle beraber Ardahan da ele alındı. Fakat bizim araştırmamız sadece Ardahan ilini kapsıyor” diyerek, ARÜ’lü akademisyenlerin hayata geçirdiği söz konusu projenin sadece Ardahan’ı kapsadığını ve il ile ilgili detaylı bir proje olmasıyla dikkat çektiğini dile getirdi.
“HEM ARDAHANLILAR HEM DE RESMİ KURUMLAR ARDAHAN’IN KÜLTÜR VARLIKLARINA DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMALI”
Ardahan’daki tarihi eserlerin korunması ve gelecek nesillere miras bırakılmasının önemine de değinen Yrd. Doç. Dr. Patacı, “Ardahan’daki kültür varlıklarının korunması bakımından bölge halkının bilinçlendirilmesi açısından bilim insanlarının da yükümlü olduğu aşikârdır. Hem bölge halkının, hem de buradaki resmi kurumların kültür varlıklarına daha çok sahip çıkması için bizler de elimizden geleni yapacağız” dedi.