Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazanmasının 20. Yılını anma etkinliği ARÜ Yenisey Konukevi’nde gerçekleştirildi. Programa Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Doğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İhsan Kurtbaş ile çok sayıda akademisyen ve uluslararası öğrenci katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Doğan, “Bu geceyi düzenleyen öğrencilerimize gönülden teşekkür ediyorum. Ülkelerinden Türkiye’ye ve Ardahan’a okumaya geldiler. Biz üniversite olarak, siz çok kıymetli öğrencilerimizin her zaman yanında olmak için çalışacağız. Sizler, ileride yüksek makamlara geldiğinizde ve ülkelerinize döndüğünüzde faydalı işler yapmalısınız. Sizin bize en büyük hediyeniz farklı ülkelerden gelen kardeşlerinizle birlikte güzelce yaşadığınızı onlara göstermekti. Türkmenistan’dan yükseköğrenim görmek üzere gelen 94 tane öğrencimiz var. Sayımız 100’e yaklaştı. Geçen sene 7 arkadaşımıza Büyükelçimiz ve Eğitim Ataşesi ile birlikte düzenlediğimiz tören ile diplomalarını verdik. Darısı bu seneye inşallah. Zaman çok hızlı geçiyor. Farklı ülkeler ve coğrafyalardan gelip eğitim çatısı altından toplanan öğrenciler ülkelerine döndüklerinde buradaki kardeşlik çemberi ve ortamını oralarda da anlatacaklardır. Sayın Rektörümüz görevi gereği aramızda değil. Bu programda aramızda olamadığı için çok üzgün olduğunu, sizlere kucak dolusu sevgisini ve alınlarınızdan öptüğünü size iletmemi istedi. Burada olduğunuz ve Sayın Rektörümüzün sevgi dileklerini sizlerle paylaştığımız için mutluyuz. İyi ki varsınız. Hepinize çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Gecede uzun yıllar Kafkasya bölgesinde görev almış ve çalışmalarda bulunmuş olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez Türkmenistan’ın bağımsızlık mücadelesi, Türkmenistan’daki gelişmeler ve sosyo-ekonomik unsurlardan bahsetti. Prof. Dr. Söylemez, “Bağımsız anıtında da görülüyor ki bu anıt uzay mekiğine benziyor. Bu yapının üçayağı var. Bu ayaklar dünyadaki bağımsızlığını ilan eden üç devleti simgeliyor. Bunlar İsviçre, Avusturya ve diğeri de kardeş ülke Türkmenistan... Doğal zenginlikleri, kültürü, dili, edebiyatı ve her şeyi ile bütün dünyaya kendisini kabul ettirmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Burası Türkmenistan’dır.” dedi. Prof. Dr. Orhan Söylemez, Türkmenistan’ın bu kadar güçlü ve önemli olmasının sebebinin dili, kültürü ve atalarının ruhuna sahip çıkmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti.
Programda konuşan İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türk Dünyası’nın güzel günlerinde beraber olmanın kendilerini oldukça mutlu ettiğini belirtti. Prof. Dr. Ceylan, “Türkmenistan denilince atasözleri, şairleri, kültürü ve coğrafyası ile Türk Dünyasına damga vuran bir yer akla geliyor. Özellikle Türkmenistan’ın Namazgâh bölgesi 4 bin yıllık Türk tarihi olan bir yerdir. Yani ata yurdumuzdur. Orada yapılan kurgan kazıları ve bulunan veriler Türk Kültürünün merkezini ortaya koymaktadır. Türkmenistan’dan buraya çocuklarını eğitim için gönderen ailelerine şükranlarımızı sunuyoruz. Aslında birbirimizden farkımız yok. Selçuklu Anadolu’yu baştanbaşa imar ederken Merv’den hareket etti. Merv’i bilmeyen Türk tarihini bilemez. Türk tarihi bir kitapsa Türkmenistan’ı içerisinden çıkartırsanız sadece elinizde kapak kalır. Onun için Türkmen bizim özümüz. Şair ne güzel diyor, ‘Öz menem öz menem. Onlar kabuk öz menem.’ ” sözleriyle Türkmenistan’ın önemine vurgu yaptı.
Daha sonra Türkmenistanlı öğrenciler Türkmenistan’ın bağımsızlığı ile ilgili şiirler okudu. Türkmen öğrenciler sergiledikleri halk oyunları gösterileriyle büyük beğeni topladı. Türkmenistan’ın tanıtım filminin gösteriminin ardından öğrenciler Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Doğan ve Rektör Yardımcısı Orhan Söylemez’e hediye takdim etti. Gecede Türkmen pilavı ve Türkmenistan’a has yemekler konuklara ikram edildi.