ARÜ'de Sınır Kapıları Paneli

Ardahan Sanayi ve Ticaret Odasınca Ardahan İl Halk Eğitim Merkezi'nde, “Ardahan'ın Sınır Kapıları ve Sınır Ticaretinin Bölgeye Olan Etkileri” konulu bir panel düzenlendi.

ARÜ'de Sınır Kapıları Paneli


Ardahan Sanayi ve Ticaret Odasınca Ardahan İl Halk Eğitim Merkezi’nde, “Ardahan’ın Sınır Kapıları ve Sınır Ticaretinin Bölgeye Olan Etkileri” konulu bir panel düzenlendi. 


Oturum başkanlığını Ardahan İl Genel Meclisi Üyesi Nejdet Kanbir’in yaptığı panele, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Mustafa Şahin, Ardahan Üniversitesi akademisyenleri Öğretim Görevlisi Kemal Gürcan Ertekin, Öğretim Görevlisi Onur Çelik, Okutman Feryat Bulut, TOBB Eğitim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Evren Çelik, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Trabzon Temsilcisi Hakan Demircan konuşmacı olarak katıldı.


Panele Ardahan Vali Yardımcısı Kadir Taner Eser, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Latif Tosunoğlu, ildeki sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda temsilci ve Ardahanlı vatandaşlar katıldı.


Panel, Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Latif Tosunoğlu’nun açış konuşması ile başladı. Tosunoğlu, katılımcıları selamladıktan sonra sözü Ardahan Üniversitesi Okutmanı Feryat Bulut’a bıraktı. Konuşmasında Ardahan’ın coğrafi ve stratejik önemine dikkat çeken Bulut, “Bu şehrimiz Osmanlıdan cumhuriyete kadar tarih içerisinde birçok medeniyete beşiklik etmiş ve bu tarih sahnesi içerisinde önemli atılımlar yapmıştır. Bu atılımlardan bir tanesi, yakın zamanda Ardahan Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği’dir. Şu anda 60 üniversiteyle yoluna devam eden Birlik, ilimizin ülkemize sağladığı katkılar açısından önemli bir örnektir.” diye konuştu.


Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Onur Çelik ise, ülkemizdeki şirketlerin komşu ülkeler ile daha çok ihracat yapmasının yaşamsal olduğunu belirterek, böylelikle mevsimsel durgunlukların önüne ihracat ile geçilebileceğini söyledi.

Programda Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kemal Gürcan Ertekin de küreselleşmenin ülke ekonomilerine etkisinden bahsetti.

Panelde Uluslararası Nakliyeciler Derneği Trabzon Temsilcisi Hakan Demircan ise, Türkiye’nin Kafkasya Bölgesi’ne açılan en önemli kapısının Ardahan olduğunu hatırlatarak, bu bağlamda Türkiye’nin Gürcistan ile olan ticari ilişkilerini geliştirmesi ve sınır kapılarını daha verimli kullanılmasının şart olduğunu dile getirdi.


Programda TOBB Eğitim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Evren Çelik, yurt dışından alınıp ülkeye sokulan malların ülke ekonomisi açısından ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti. Özellikle bazı vatandaşların Ardahan’dan Gürcistan’a giderek ABD Doları ile alışveriş yapmasının büyük bir sıkıntı teşkil ettiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Çelik, “Bu şekilde yapılan alış verişler dövizin ülke dışına çıkışına neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Mustafa Şahin ise konuşmasında Aktaş Sınır Kapısı ile ilgili yapılan çalışmalara değindi.Programda soru ve cevapların ardından plaket törenine geçildi. Törende konuşan Ardahan Vali Yardımcısı Kader Taner Esen, Aktaş Sınır Kapısı’nın büyük bir hızla yapıldığını ve Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu’nun da gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.


Plaket töreninde konuşan Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez ise, Ardahan Üniversitesi Çıldır Meslek Yüksekokulu’nda Ardahan’ın sınır ticaretine yönelik üç bölüm açıldığını belirtti.

Plaketlerin verilmesi ile program sona erdi.


Ardahan Haber Haberleri