ARÜ’de “Kurşunlanan Türkoloji” Anlatıldı

Ardahan Üniversitesi (ARÜ), Türk Dünyası'nı yakındıran ilgilendiren programlara imza atmaya devam ediyor.

ARÜ’de “Kurşunlanan Türkoloji” Anlatıldı        

Ardahan Üniversitesi (ARÜ), Türk Dünyası’nı yakındıran ilgilendiren programlara imza atmaya devam ediyor. Son olarak ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda “Kurşunlanan Türkoloji” konulu bir konferansa programı yapıldı. 17 Şubat 2014Pazartesi günü saat 14.00’dan itibaren gerçekleştirilen konferansaFırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Buran konuşmacı olarak katıldı. Programda Prof. Dr. Buran, Türk dilinin ve biliminin nasıl soykırıma uğradığı ve bu durumun toplumsal boyutları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Programa Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, Genel Sekreter Vedi Aşkaroğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sedat Tamay, ve ARÜ’lü akademisyenler katıldı.

Sovyetler Birliği gibi ülkelerin uyguladığı çeşitli siyasal ve kültürel politikaların Türk kültürü ve Türkoloji bilimine etkileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Buran, “16. yüzyılın ortalarından itibaren ve özellikle de 17. yüzyıldan sonra, Türk dünyası dediğimiz büyük coğrafyanın doğu, batı, kuzey ve güney uçlarında kırılmalar ve geriye dönüşler başlamıştır. Bu geriye dönüş ve çekilme süreci, ne yazık ki, önlenemeyen kanlı bir ‘etnik arındırmayı’ ve “soykırım”ı da beraberinde getirmiştir. Çünkü çekilme ve geri dönüş süreci başlayınca, yerli halklar Türklerin onlara davrandığı gibi davranmamış; Türk ordusunun çekildiği bölgelerde silahsız ve savunmasız kalan sivil Türkleri, amansız ve acımasız bir etnik arındırmaya, sürgün ve soykırıma tabi tutmuştur” diye konuştu.

Türk dünyasında birçok Türkolog, şair, yazar ve aydının nasıl sindirilerek katledildiğini anlatan Prof. Dr. Buran, “Çoğunlukla Sovyetler Birliği'nde olmak üzere, Türkologların, şair, yazar, fikir adamı Türk aydınlarının uğradığı katliam, sürgün ve baskılar yaşanmıştır. Kafkaslarda, cezalandırılan, sürgüne gönderilen, hapsedilen ve kurşuna dizilerek öldürülen şair ve yazarlar vardır. Öldürülen şair, yazar, fikir ve devlet adamları, Türk topluluklarının fikir ve kanaat önderleriydi. Onlar Türk toplumuna yol gösterecek, Türk dilini işleyecek ve Türk aydınlanmasını gerçekleştireceklerdi. Onları yok etmek, Türk milletini, yolunu aydınlatacak ışıktan yoksun bırakmak demekti. Onlar sadece bir can değil, bir millet demekti... O dönemde sadece Türk olma suç değildi Türkler ve Türkoloji ile de uğraşanlar kurşuna dizilerek öldürülmüşlerdir. Onun için yazdığım kitabımın adı “Kurşunlanan Türkoloji’dir” dedi.

Programın sonunda kısa bir konuşma yapan ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise, söz konusu konferansın Türk kültürünü anlamak açısından çok önemli olduğunu hatırlatarak, “Anlattıklarını her zaman gören, son yüzyılımıza ışık tutan ve bugün bizleri kırmayarak üniversitemize gelen çok kıymetli hocamız Prof. Dr. Ahmet Buran'a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Program sonunda Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından Prof. Dr. Ahmet Buran’a teşekkür belgesi takdim edildi.

Ardahan Haber Haberleri