Ardahan Üniversitesi (ARÜ) koordinatörlüğünde yürütülen “Renewable Energy Sources For Agricultural Vocational Education-Tarımsal Eğitimde Yenilenebilir Enerji Kaynakları” adlı Avrupa Birliği (AB) projesinin ilk toplantısı 18-21 Kasım 2015 tarihleri arasında İtalya’nın Perugia kentinde gerçekleştirildi.
Toplantıya Türkiye’den, Almanya’dan, İtalya’dan, Yunanistan’dan, Polonya’dan ve Slovakya’dan projede görev alan akademisyenler ve araştırmacılar katıldı. AB tarafından desteklenen ve Ardahan Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde yürütülen projede ARÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç proje yürütücüsü, Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker ise araştırmacı olarak görev aldı.
İki yıl süresince devam edecek olan projenin ilk toplantısında proje ortağı kurumlardan katılımcılar proje süresince gerçekleştirilecek faaliyetler ile ilgili planlama ve görüş alışverişinde bulundu.
Toplantıyla ilgili bilgi veren proje yürütücüsü Prof. Dr. Kılıç, “Mesleki eğitim kurumlarında yenilenebilir enerji kaynaklarının tanıtımı ve uygulamalarını konu alan projede, çiftçiler ve öğrenciler hedef kitle olarak belirlendi. Tarımda uygulanabilir ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çalışmaların geliştirilip bilgi paylaşımlarının iletişim araçları ile gerçekleştirilmesi ana hedef olarak belirlendi. Kurumların tanıtımı katılımcılar tarafından yapıldı ve proje takvimi ile ilgili görüş birliği sağlanarak bir sonraki toplantının mayıs ayında Almanya’nın Gülzow-Prüzenkentinde yapılması kararlaştırıldı.’ dedi.
Projenin amacının tarımda uygulanabilir yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çalışmaların geliştirilip bilgi paylaşımlarının iletişim araçları ile gerçekleştirilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, “Bu amaç ile Türkiye, Slovakya, Yunanistan, İtalya, Polonya ve Almanya arasındaki iyi teknoloji uygulamalarının bir araya getirilmesi sağlanmış olacaktır. Sürdürülebilir Çevre ve Kırsal kalkınma için yenilenebilir Enerji Kaynakları konusunda gerekli bilgi ve işgücünün aktif olarak sağlanması açısından ortak ülkelerdeki çalışmaların bir araya getirilmesi sadece ülkemiz açısından değil tüm dünya açısından çok önemli bir konudur. Projenin hedef grupları arasında öncelikle çiftçiler, hayvancılık, ormancılık ve tarım turizmi ile ilgili çalışan işletmeler ile beraber tarım uzmanları, tarımsal danışmanlığı veren kuruluşlar, mühendislik, biyoloji, kimya ve yardım hizmetleri teknisyenleri bulunmaktadır. Proje kapsamında hedef kitleler ile ilgili anket çalışması gerçekleştirilerek değerlendirmeler yapılacak ve anket sonuçları göz önünde bulundurularak web tabanlı bir e-öğrenme portalı oluşturulacaktır.” dedi.