Arslan, TBMM’de Kars’ın kurtuluşunu konuştu

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündem dışı ilk söz alan AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, 30 Ekim Kars'ın Düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü münasebetiyle bir konuşma yaptı.

 

Arslan, “Şehitlerimizi, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı ve de tabii ki milletvekili arkadaşımız Harun Çakır’ı rahmetle anıyor, kalanlara başsağlığı ve özelliklere yaralılara acil şifa diliyorum.” diyerek sözlerine başladı.
 
30 Ekim 1920’nin, Kars için önemli olduğunu ancak, sadece Kars için değil Türkiye için de çok önemli olduğunu belirterek, “Zira, özellikle İstiklal Harbi’nin Türkiye’nin her tarafında devam ettiği bir zamanda Kars’ta kurtuluş mücadelesi verilirken Türkiye topraklarında bu ilk kurtuluş ve bu, aynı zamanda Kazım Karabekir komutasındaki güçlerle birlikte düşmana karşı alınan ilk başarı. Bu başarı, Türkiye’nin her yerinde istiklal mücadelesi veren ecdadımıza aynı zamanda moral ve bir sonraki kurtuluşların da ilki olmuştur. Bu anlamda bu süreç 29 Ekim 1923’te cumhuriyetin kurulmasıyla taçlanmıştır. Dolayısıyla, Kars’ın kurtuluşu olan 30 Ekim 1921’in 91’inci yıl dönümünü ve cumhuriyetimizin kuruluşunun 88’inci yıl dönümünü ben de şahsım ve Karslılar adına kutluyorum.” dedi.
 
Kars’ın özellikle Türklerin Anadolu’ya girdiği ilk nokta olduğunu da vurgulayan Arslan, “1033’te şehit edilen Ebul Hasan Harakani Hazretleri diye bir değerimiz var. O değer 1064’te Alparslan komutasında Türklerin Anadolu’ya girişini sağlayan bir değer. O değer “Her kim bu kapıya gelirse ekmeğini ve suyunu verin; adını, dinini sormayın. Zira, Ulu Allah’ın katında ruh taşımaya layık olan herkes elbette Ebul Hasan’ın sofrasında ekmek yemeye layıktır.” diyen ve yine Mevlânâ Celâlleddin Rûmî Hazretlerinin yüzyıllar sonra onunla ilgili işaret buyurduğu “Bizim pazarımızda sattığımız mallar Ebul Hasan Harakani’den aldığımız mana metasından başka bir şey değildir. Ondan ne aldık ise irfan, ilim mahfillerinde sizlere onları dağıtıyoruz, onlardan başkası değildir.” denilen bir değer. Biz inanç kültürü anlamında Kars’ta böyle bir değere sahibiz.” diye konuştu.
 
Arslan daha sonra şunları söyledi:
“Biz kültür mirası anlamında Kars’ta 1072’de Türkiye’de yapılan Ebul Manucehr Camisi olan ilk camiye sahibiz. Biz Kars’ta Anadolu topraklarının giriş noktasında 1,5 milyon insanın, şehidimizin kanıyla sulanmış bir toprağa sahibiz ve daha da yakın olanı, 90 bin şehidin yattığı Sarıkamış’a sahibiz. Yine, Selçukluların yaptığı ilk kaleye sahibiz. Biz 1855’te düşmana karşı mücadele verdikten sonra Sultan Abdülaziz tarafından ilk berat ve ilk gazilik unvanını almış iliz. Biz bu değere sahibiz. Tabii ki bu değerlere sahip olmak, tabii ki sınırı bekleyen il olmak, serhat ili olmak çok çok önemli, biz bununla gurur duyuyoruz ancak biliyoruz ki geleceği geçmiş kuşatır. Bu cümleden hareketle, Kars sahip olduğu değerlerinin çok farkında, Karslı sahip olduğu değerlerin çok farkında. İşte, bu değerler, Türkiye’nin geleceği ve Kars’ın geleceği anlamında birçok projeyi yapmak demek; Bakü-Tiflis-Kars’ı yapmak demek, Kars-Iğdır-Nahçıvan’ı yapmak demek, Londra’yı Pekin’e, Londra’yı Orta Asya’ya, İslâmâbâd’a Kars üzerinden bağlamak demek ve Kars’ın geleceğini inşa etmek demek. Biz Karslılar olarak bu geçmişimizle gurur duyuyoruz ve sınırı bekleyen il yerine, sınırda olan ve bu özelliğinden yararlanan il olmanın peşinde üç günlük bir “Gazi Kars Şehrengizi” yaptık, yirmi sekiz ülkeden uluslararası uzmanlar katıldı ve çok ciddi değerler elde ettik. İnanıyoruz ki bu çalışmanın sonuçlarıyla Kars çok daha iyi olacak. Bu konuda Hükûmetimize müteşekkiriz, yapılan ve yapılacak projeler anlamında müteşekkiriz. Hepinizin Kurban Bayramı’nı, vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı kutluyor, saygılar sunuyorum.”
 


 

Kars Haber Haberleri