Arslan, Sarıkamış Şehitlerini Meclise Taşıdı
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda Sarıkamış Şehitlerini anma etkinliklerini Meclis gündemine taşıdı.
Arslan, öncelikle hayatını kaybeden Adana Milletvekili Murat Bozlak’a Allah’tan rahmet dileyerek HDP’ye gerek milletimize başsağlığı diledi.
Arslan, genel kurulda şu konuşmayı yaptı:
“22 Aralık 1914, Sarıkamış Harekâtı’nın başlangıç tarihi. Yaklaşık yirmi üç, irmi dört gün sürmüş ve bugün 90 bin şehitle anılıyor. 90 bin şehidi anarken de pazar günü Türkiye’nin her yerinden gençlerle, abilerle, amcalarla ve dedelerle yürüdük. Bu yürüyüşün ne anlama geldiğini, bize ne kattığını ifade etmek üzere huzurlarınızdayım. Dolayısıyla, 1000 yılında Anadolu’ya gelen ve 1033’te şehit olan Ebu’l Hasan Herekani başta olmak üzere, 1064’te, yine, Kars coğrafyasında, bundan dokuz yüz elli yıl önce Anadolu’ya giren Sultan Alparslan ve onların arkadaşlarından verdiğimiz şehitler başta olmak üzere yüz yıl öncesine kadar biz Kars coğrafyasında yaklaşık 1,5 milyon şehit verdik. O coğrafyadaki 1,5 milyon şehidin anısına ve Sarıkamış’taki 90 bin şehidin anısına Türkiye’nin her tarafından yaklaşık 100 bin kişi pazar günü 9 kilometrelik mesafeyi yürüdü. Yürümek tek başına bir anlam ifade etmez, yürümenin anlamı şuydu: Eğer 1,5 milyon ecdat o coğrafyada, o coğrafyayı bize yurt olarak, vatan olarak bırakmak uğruna şehit olmuşsa işte onları anmak, onları anlamak gerekiyordu, onları anlarken geçmişimizi bilmek ve geleceğimizi buna göre kurmak gerekiyordu. Onun için, başta, Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanımıza, Kabine üyelerimize ve özellikle de Gençlik ve Spor Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Son yıllarda şehitlerimize sahip çıkmak adına attıkları adımların bir parçası olarak Sarıkamış’ta üç gün boyunca muhteşem etkinlikler vardı.
Ahmet Arslan, Etkinlikler şunu anlatmaya çalıştı: Yüz yıl önce Bakü’den, Yemen’den, Kudüs’ten, Gazze’den, Balkanlardan, Kosiçe’den, Priştine’den, Kafkaslardan, velhasılıkelam Trakya başta olmak üzere Anadolu’nun her yerinden Sarıkamış’a 90 bin ecdat gelmişti. 90 bin ecdat bu coğrafyayı kardeşcesine, omuz omuza bize vatan olarak bırakmak adına donmayı da göze alarak şehit olmuştu. 90 bin semboliktir. Niye semboliktir? Çünkü biliyoruz ki, birçok ecdat o hareket esnasında çarpışarak şehit oldu, birçok ecdat en az kendileri kadar Rus askerini öldürdü. Ama sembolik olan nedir? Donmak pahasına vatanı savunmak, donmak pahasına o hareketi yapmak ve Sarıkamış’ı bir günlüğüne de olsa almaktı. Ama ne yazık ki o günün şartlarında planlar istendiği gibi yürümemiş, dolayısıyla da ecdadın bir kısmı donarak şehit olmuştu. İşte, pazar günü Türkiye’nin her yerinden gençler geldi, yürüdüler, yürürken şunu gördüler: Bu topraklar kolay bir şekilde bize vatan olarak bırakılmamış. Bu topraklar, uğrunda 1,5 milyon şehit sadece Kars coğrafyasında verilerek emanet bırakılmış, Kars coğrafyasında 90 bin kişi Rusları bloke ettiği için Çanakkale Zaferi gelmiş ve bugün Anadolu’yu yurt olarak imar etmeye, mamur etmeye, geliştirmeye çalıştırıyoruz. Ne mutlu bize ki Sarıkamış’ı da, Kars’ı da kolay erişebilir hâle getirdiğimiz için biz Sarıkamış’ta en az 30 bin kişiyle yürüdük ve gençler şunu gördüler: Gözünü kırpmadan vatan uğruna ölmeyi göze almak, şehit olmayı göze almak lazımdı. Bizim bugün de, o gün de vurgulamak istediğimiz şudur ki bu coğrafyada kardeş olarak geçmişimize sahip çıkmamız lazım ve gelecek kurmamız lazım. Bu geleceği kurmak adına pazar günü katkısı olan, yürüyen, ruhen katkı koyan herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.