Arslan, KAI Olarak Serhat’ın Konumundan Faydalanmalı!

Bakan Arslan, Serhat’ı bekleyen Kars, Ardahan ve Iğdır’ın sadece Serhat’ı beklemekten öte, Serhat’ın konumundan da yararlanması gerektiğini bir kez daha dile getirdi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars Ardahan Iğdır bölgesiyle ilgili ve Türkiye’nin kalkınmasına büyük katkı sunacak olan sınır kapıları, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu, Hızlı Tren, Ardahan Havaalanı, Ardahan’da açılacak Sahra ve Ilgar Dağı tüneli gibi çok önemli konuları Serhat Birikim’e anlattı.

Siyasal Birikim Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Muhabiri Seyfettin Düzçay’a KAI Bölgesine hükümet tarafından hayata geçirilen yatırımları anlatan Bakan Arslan, Kars,  Ardahan ve Iğdır'da olduğu gibi ülkenin dört bir yanındaki büyük küçük bütün projeleri heyecanla takip etiklerini söyledi.

Serhat’ı bekleyen üç ilin sadece Serhat’ı beklemekten öte Serhat’ın konumundan da yararlanması gerektiğini her ortamda dile getirdiğini söyleyen Bakan Arslan: “Bunun da yolu uluslararası taşıma koridorlarını Serhat’tan geçirmek, o bölge üzerinden ülkemizin hem batısına ulaşa bilmek hem de Kafkaslardan orta Asya'ya erişilebilir olmalıdır. Aktaş Sınır kapısı önemliydi. Aktaş Sınır Kapısı Ardahan, Kars, Iğdır ve Erzurum'un, Gürcistan'a kolay erişmesini sağlayacak. Gürcistan’a kolay erişmek demek, Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a kolay erişmek demektir. Biz bu ulaşımı kolaylaştırmak için Ardahan üzerinden bölünmüş yol yapıyoruz. Arpaçay üzerinden Çıldır yolunu iyileştiriyoruz. A1 standardına getiriyoruz.

Ancak özellikle Çıldır ile Aktaş Sınır Kapısı arasındaki coğrafya zor bir coğrafya. Tırların kışın kayabildiği bir coğrafya.  Dolayısıyla bir tünel ihtiyacı vardı. Sayın başbakanımıza bu konuda müteşekkiriz. Biz zamanında Orhan Atalay Vekilimle, Sayın Başbakanımıza arz ettiğimiz de  tamam demişlerdi. Bakanlığı döneminde iş başladı. Bize de gidip temelini atmak nasip oldu. Ardahan’a ilk gittiğimizde temelini atmıştık iyi de bir yüklenicimiz vardı gerçekten çok hızlı bir şekilde  devam ediyor. inşallah 2 yıl içerisinde bitirdiğimizde özellikle o bölgedeki Tır hareketliliğini çok arttıracaktır. Buda o güzergâhı hangi ilimiz kullanılırsa kullanılsın ekonomiye bir katkı ve canlılık kazandıracaktır.

TÜRKGÖZÜ SINIR KAPISI PROJESİ ILGAR DAĞI TÜNELLERİYLE TAÇLANACAK

Türkgözü Sınır Kapısı Projesi Ilgar Dağı Tünelleriyle taçlanacak. Yıllardır Ardahanlının,  Karslının ve Iğdırlının  beklentisi uluslararası ticaret koridoru puanlanacak. Mutluluğumuz o ki biz Ilgar Tüneli’nin ihalesine Ağustos ayı içerisinde başladık. Şimdi teknik yeterlilikler alındıktan sonra mali teklifler alınacak. İnşallah ihale sürecinin tamamlanması ile bu projeye başlayacağız. 4.5 km tünelle birlikte yaklaşık 50 km bir güzergah oluşacak. Ardahan’a kolay erişe bilir duruma geleceğiz. Onunla birlikte bölgemizin Karadeniz deki yük hareketini Artvin Kars Ardahan Iğdır üzerinden İran’a Irak’a Suriye’ye indirebilir olmamız lazım. Oradaki eksik halkada Sahara Tüneli di, Sahara Tüneli, Ülkemizin önemli tünellerinden birisi olacak boyut olarak. 12- 13 km’lik bir tünelden bahsediyoruz. Bölünmüş yol değil dikkatinizi çekelim tünel. Onunda uygulama projeleri hazırlanıyor. Biter bitmez onunda inşaatına başlayacağız. Dolayısıyla biz u projelerimiz gerçekleştirdiğimizde bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyoruz. Tabi Artvin-Ardahan-Kars’ı ilgilendiren başka bir proje var. Kars, Digor, Tuzluca kısmı bölünmüş yol değildi maalesef. Oranında ihale çalışması bitti şu anda yol çalışmaları devam diyor. Bu şekilde ülkemizden Güney’e inen bütün yolları bölünmüş yol haline getirmeyi hedefliyoruz. Ki biz buna 17 koridor diyoruz. Türkiye çapında düşündüğümüzde kuzey - güney eksenli 18 koridor diyoruz o koridor da bizim için çok önemlidir.

NAHCİVAN - KARS DEMİR YOLU PROJESİ HANGİ ŞAMADA?

Ülkemizde bütün yolları bölünmüş yol yapmak bizim için ne kadar önemliyse yeni demir yolu hatları inşa etmek ve geliştirmekte o kadar önemli. Kars-Iğdır- Nahcivan Demir Yolu Projesi de bizim için çok önemlidir. Şu anda demir yolu projesinde çok yoğun çalışma var. Hem işçi sayısını hem iş makinesi sayısını yaklaşık iki üç katına kadar çıkardık. Hedefimiz 2017’nin başında tren işletmeciliğine başlamak. Böylece Avrupa’dan kalkan bir tren bölgemiz üzerinden Azerbaycan’a, Kazakistan’a, Türkmenistan’a oradan da Çin’e kadar gide bilecek. Bu proje kapsamında güzergah üzerindeki ülkelerin ulaştırma bakanlarıyla çok yoğun toplantılar yapıyoruz. Amacımız bölgede ki ulaşım yollarını çok daha canlı hale getirmek. Hatta eski ipek yolu ticaret hattını yeniden canlandırmak. Sadece onunla yetinmek istemiyoruz. İstiyoruz ki Kars Iğdır Nahcivan i bağlayacak yeni bir demir yolu yapalım. Onu da Pakistan’a İslam Abat’a kadar götürelim. Tabi bu iki projemizi yaptığımızda birde Kars’a kadar hızlı treni götürdüğümüzde Bölge demir yolu anlamında kavşak noktası haline gelecek. Kavşak noktasına ek olarak da Bir lojistik merkezi yapacağız bildiğiniz üzere. 2017 yılında faaliyete geçmiş olacak. Artık Kars demir yolu üssü haline gelecek. Ve yine çalıştığımız bir diğer proje bu demir yoluna Ardahan’ı da dahil ederek Ardahan’a yeni bir ulaşım ağı kazandırmak.

ARDAHAN’A HAVALİMANI

Geçen Ardahan’a gittiğimizde de söylemiştik. Bir Sahara Tünelinin maliyeti en az 30 tane hava limanı demek. Bizim derdimiz bölgeye faydalı projeler hayata geçirmek. Kars’ta ki hava limanı Ardahan’a da hizmet ediyor. Eğer biz Ardahan'a bir hava limanı kurduğumuzda oraya haftada bir veya iki kez uçak inecekse ya da kalkacaksa hiçbir hava şirketi oraya ofis kurmaz. O zamanda biz Ardahan’a hizmet değil görüntü yapmış oluruz. Uzun vadede küçük ölçekli milli uçaklarımızı yapıyoruz. O zaman konjonktüre göre yeniden değerlendire biliriz. 

2017’DE TAMAMLANACAK OLAN LOJİSTİK MERKEZİ İÇİN SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARININ SİZDEN İSTEDİĞİ EK PROJELER VAR MI?

Siz demir yoluyla desteklenmiş lojistik merkezi yaptıktan sonra oraya gelen çok yüklenici olur yatırımcı olur. Biz başka bir şey daha yaptık 65. Hükümet olarak sayın başbakanımızda açıkladı, Kars-Ardahan-Iğdır- Ağrı cazibe merkezi olacak. O beş bölgeden birisi bu. Dolayısıyla bölgeyi cazibe merkezi haline getireceğiz. Yatırımcıya çok büyük destekler vereceğiz. bunun yanında ürettiği ürünleri de devlet olarak alacağız. Faizsiz kredilerden tutun danışmanlığa kadar her türlü desteği vereceğiz.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA ETKİNLİKLERİ YAKLAŞIYOR

Anma etkinliklerini yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bu sene nasip olursa 7 Ocak’ta şehitlerin izinden şühedanın izinden giderek anacağız. Tabi sayın Cumhurbaşkanımız belki o gün gelmeye bilir ama başbakan iken geldi. Bende vardım orada. Biz yine Ocak’ta binlerle birlikte yad edeceğiz. Orada da siz dahil her kim ki katkı sunmuşsa, her kim ki duyulmasına vesile olmuşsa Allah razı olsun. Ama özellikle San. Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan ve Sn. Başbakanımız Binali Yıldırım özellikle sahip çıkıyorlar. Dediğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın dedesi de Sarıkamış’ta şehit düştü. Tabi Çanakkale neyse Sarıkamış’ta odur. Sarıkamış’ta donmak pahasına sefere gitmek başlı başına Şehitlik makamının üst noktasındadır. Biz bunu algılayamadık bu yüzden Sarıkamış’ı hep geri planda bıraktık. Hatırlatan herkesten Allah razı olsun. Genç nesillerimiz oraya geliyorlar, o gün ki hava şartlarını yaşayarak onların yürüdüğü yollardan yürüyerek Sarıkamış’a iniyorlar. Bu vatanın bize nasıl yurt olarak bırakıldığını işte orada görüyorlar. Şairimizin de dediği gibi “eğer toprak uğrunda ölen varsa vatandır”. İşte orda Şehitlerimiz o toprak için öldüğü için vatanımızdır. Bizde vatanımıza gençlerimizle birlikte sahip çıkacağız.” dedi.

Kars Haber Haberleri