Volkan KARABAĞ
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT PA) çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ve iki gün süren 2022 kış oturumunda Avrupa’da Güvenlik Garantileri ve Güvenliğin Bölünmezliği: “AGİT’in Rolü” Uluslararası toplantısına TBMM’den katılan Ak Parti Kars Milletvekili, 65.Hükümet Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye adına konuştu.
Toplantıda Arslan, Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhanks Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını reddettiklerini, Rusya’nın bu iki bölgeye askeri birlik göndermesinin tamamen yasadışı ve gayrimeşru olduğunu söyleyerek, “Türkiye olarak, Ukrayna krizinin en başından beri sağlam ve kararlı bir tutum izledik. Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğüne desteğimizi en güçlü ifadelerle vurgulardık. Kırım’ın yasadışı ilhakı kararını tanımadık. Donbas’taki duruma Misk Anlaşmaları temelinde barışçıl yollarla bir çözüm bulunmasını savunduk. Destekledik. Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhanks Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını reddettik. Rusya’nın bu iki bölgeye askeri birlik göndermesi tamamen yasadışıdır ve gayrimeşrudur. Bugün ise Ukrayna ve çevresindeki krizde yeni bir safhayla karşı karşıyayız. Ukrayna’nın topraklarına karşı açık bir saldırı var. Bu tamamen kabul edilemezdir. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz.” dedi.
“Bölgemizde savaş istemiyoruz. Saldırılara bir an evvel son verilmelidir.” Diyen Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu saldırı, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir, bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil etmektedir.
Bölgemizde savaş istemiyoruz. Saldırılara bir an evvel son verilmelidir.
Ülkelerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerine saygı duyulması gerektiğine inanan Türkiye, sınırların silah yoluyla değiştirilmesine karşıdır.
Rusya Federasyonu’nu da bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz.
AGİT coğrafyasındaki ortak tarihimiz, bize devletler arasındaki çatışma ve bölünmenin tehlikelerini açıkça göstermiştir.
Diplomasi masasına dönülmesi elzemdir. İhtilafların barışçıl yollarla çözülmesi esastır. Sıfır toplamlı yaklaşımlar Avrupa’ya daha fazla güvenlik getirmeyecektir.
Bu bağlamda AGİT’in sunduğu tüm araçların kullanılması, diyalog mekanizmalarına dönülmesi çağrısında bulunuyoruz.
Ülkemiz, uluslararası hukukun temel ilkelerine, BM Şartı’na, AGİT ilke ve yükümlülüklerine yönelik saldırıların karşısında durmaya devam edecektir.
Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğimiz aynı kararlılıkla sürecektir.”