Arpaçay Meydanı’nda yapılan kutlama törenine Arpaçay Kaymakamı Can Aksoy, Belediye Başkanı Enver Akkaya ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Çırağ, daire amirleri, öğrenci ve öğretmenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Atatürk Anıtına protokol sırasına göre çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde şanlı bayrağımız göndere çekildi. Arpaçay Kaymakamı Can Aksoy, Belediye Başkanı Enver Akkaya ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Çırağ’ın halkın ve öğrencilerinin bayramını kutlamasının ardından
Ardından da Belediye Başkanı Enver Akkaya, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Akkaya, asırlardan beri her dönemde harp sahası olan Avrupa ve Orta Asya’da, ecdadımızın Orta Asya’dan Batıya göç eden Türk Boylarının ve kahramanlarının kapısı ve Anadolu’da kurulan Türk devletlerinin Serhat bekçiliğini yapan Arpaçay’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yılının coşkuyla kutlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Akkaya, 92 yıl öncesinde Türklere karşı elinden geldiği kadar acımasız katliam yapan Ermenilerin eski hınçlarını almak için, zalimce Arpaçay ve Arpaçay’a bağlı Türk köylerine saldırarak kadın çocuk ve yaşlı demeden katliamlar yaptıklarını söyledi.
Bu katliamlara karşın Arpaçay halkının Osmanlı Devletinden yardım beklemeden bölgede milis kuvvetleri oluşturarak kahraman mahalli kişilerin etrafında toplandıklarını da belirten Akkaya, “O dönem Arpaçay’da kaymakamlık yapan Kocaoğullarından Öğretmen Mehmet Bey, Koç köyünden Kafkas Topçu 11’inci Alayından Nesip Oğlu Ahmed Bey, Burcalı Köyünden Elbeyi Oğlu Bekir Bey, Bardaklı Köyünden Ethem Oğlu İbrahim Bey, Tepeköyünden Alibey, Susuz Porsuklu Köyünden Gülizar Oğlu Abdullah Bey, Susuz Kızıl Kilisesi Selim Bey, Dağköyünden Seferilerden Daşdan Ağa isimlerindeki mahalli kahramanların canları pahasına mücadelelerini sürdürmüşlerdir.” dedi.
Akkaya, şunları söyledi:
“Karşılığında Kalbayı Mehmet Beyi isteyerek iki köyün halkının bağışlanması istenmiştir. Bunu duyan bölgemiz halkı Mehmet bey’in gitmesini istememiş ise de Mehmet Bey öne atılarak iki köyün kadın erkek ve çocuğunun olmuştur. Ermeniler ise kendi milleti kendi toprağı için kahramanca ölmeği kabul eden bu kahramanı biz öldürmeğiz diyerek affetmişlerdir. Tepeköylü Alibey, Şahnalar ve çevresinde başlatılan Ermeni katliamlarını durdurmak için tren ile gönderilen Ermeni kuvvetlerini Şahnalar köprüsüne bomba koyarak imha etmişlerdir. Belirttiğim gibi bu memleket topraklarının her karışı için binlerce şehit veren milletimiz düşmana karşı göğsünü gererek vatanı kurtarmışlardır. Acımasız Ermenileri Türk topraklarından sonsuza denk kovmuşlardır. Ulu Önder Atatürk’ün emri ile şanlı Türk Ordumuzun şark cephesi komutanı Kazım Karabekir ve Halit Paşanın komutasındaki kahraman ordumuzun şark cephesine gelmesi ile kuvvetler birleşiyor ve 3 Kasım 1920 de güzel ilçemiz Arpaçay düşman işgalinden kurtularak ana vatana kavuşturulmuştur.”
Akkaya’nın konuşmasından sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, kurtuluş temsili olarak canlandırıldı, şiir eşliğinde atlılar geçişi yapıldı. Şiirin coşkusu ve atların nal sesleri meydandaki coşkuyu artırdı. Alkışlar eşliğinde geçiş yapan atlılar, izleyenleri adeta büyüledi.
Daha sonra halk ozanları Ilgar Çiftçioğlu ve Sabri Yokuş, kurtuluş coşkusunu konu eden değişler söylediler. Bu arada aşık İlgar Çiftçioğlu’nun bir şehit annesine yazdığı şiiri seslendirmesi alanda duygu dolu anlar yaşattı.
Mahalli sanatçıların halk müziği konseri eşliğinde de halay çekildi. Kaymakam Can Aksoy, Belediye Başkanı Enver Akkaya, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Çırağ, daire müdürleri, öğrenciler ve Arpaçaylılar dakikalarca halay çekerek kurtuluş coşkusunu doyasıya yaşadılar.
Halayların çekilmesi sırasında gazeteciler adına jest yapan Havai Fişek Ateşleyici Uzmanı Gazeteci Tacettin Durmuş bir gösteri sundu. Gündüz atılan havai fişekler böylelikle kurtuluş coşkusuna ayrı bir renk kattı. Programın sunumunu da Gazeteci Nalan Parıltı yaptı.