Arpaçay’da Gündem
DAİRE AMİRLERİ TOPLANTISI GÜVERCİN KÖYÜNDE YAPILDI
Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem tarafından 2 ayda bir farklı bir köyde mutad olarak yapılan Daire Amirleri Toplantısı bugün Güvercin Köyünde yapıldı.
Köyde Muhtar Hakkı Akbaba ve vatandaşlarca karşılanan Kaymakam Erdem ve beraberindeki daire amirleri, Köy Odasında bir süre vatandaşlarla sohbet edip; sorun, istek ve talepleri hakkında bilgi aldılar. Vatandaşlar bu tarz bir uygulamadan ve heyetin köylerinde olmasından duydukları memnuniyeti ifade ederek, sıkıntı yaşadıkları konuları doğrudan ilgili daire amirine anlatmanın çok faydalı olduğunu söylediler.
Kaymakam Erdem de köylülere hitaben; bu uygulamanın hem vatandaşı hem de memurları memnun ettiğini söyledi. Vatandaş açısından doğrudan ilgili daire amiri ile problemler çözüme kavuşturulurken, daire amirleri açısından da belki hiç görmedikleri köyleri görmeleri ve sıkıntıları mahallinde görmeleri olanağı sağlandığını ifade etti.
Vatandaşla yapılan sohbet sonrası daire amirleri toplantısı yapılarak program bitirildi. Program sonrası Kaymakam Erdem, beraberinde ilçe Jandarma Komutanı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü ile birlikte Köy Okulunu ziyaret ettiler. Burada öğrencilerle son derece samimi bir ortamda geçen görüşmede, Kaymakam Erdem öğrencilere çeşitli sorular sordu. Okul müdürü ve öğretmenlerden bilgi alan Kaymakam Erdem, programını sonlandırarak Arpaçaya’a döndü.
HOŞ GELDİN NEVRUZ
21 Mart Nevruz Bayramı bu yıl Arpaçay Meydancık Köyünde Kaymakam Faruk Erdem, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı, Savcılar, Hakimler, Daire Amirleri ve köy halkının katılımıyla kutlandı.
Program ilk olarak Köy Okulunun kütüphanesinde Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşının okunması ile başladı. Açılış konuşmasında Kaymakam Faruk Erdem; tüm konuşmacıları selamlarken, bu tür etkinliklerin ülkemizin zenginliği olduğunu ve tarihten, atalarımızdan gelen bu kültürel mirası sürdürmenin bizlere düşen birer görev olduğunu ifade etti. Nevruz Bayramını da anane ve geleneklere uygun kutlayabilmek adına Meydancık Köyünde yapmayı tercih ettiklerini, köylülerin de olumlu yaklaşması üzerine Arpaçay Protokolü olarak bugün burada olduklarını söyledi. Katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür edip, Nevruzun bereket ve huzur getirmesini temenni ettikten sonra konuşmasını bitirdi.
Günün anlamına uygun konuşma ise Atatürk İlkokulu Müdürü Koray SENGER tarafından yapıldı. Senger yaptığı konuşmada özetle nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve Yenigün anlamını taşıyan Nevruzun kuzey yarım kürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlandığını, bu günlerde doğa uyanıp canlanmaya başladığından nevruz günlerinin baharın başlangıcı kabul edildiğini söyledi. Günün anlam ve önemine dair yapılan konuşmaların ardından, Meydancık Şehit Alican Gökçay İlkokulu 3. ve 4. Sınıf öğrencileri tarafından günün anlamına uygun şiirler okunurken, okul öğretmeni Derya Yılmaz tarafından da Nevruz konulu slayt gösterisi sunuldu. Katılımcıların ilk defa şahit olduğu “Kara Çarşamba”, “Semeni”, “baca baca”, “yumurta boyama”, “yumurta tokuşturma”, “ateşin üzerin atlama” ananelerinin açıklaması yapıldı.
Programın devamında hazırlanan semenilerle beraber rengarenk boyanan yumurtalar katılımcılara dağıtılarak yumurta tokuşturması yapıldı. Köy halkınca, hazırlanan yöresel ikramlar ile bolluk ve bereketin simgesi olan yiyecekler, meyveler konuklara ikram edildi. Neşeli dakikaların yaşandığı yumurta tokuşturma sahnesinin ardından Kaymakam Erdem tarafından eski bir gelenek canlandırıldı. Köylülerin kendisine verdiği nar’ın yere atarak yarılmasının sağlanmasıyla tüm katılımcılar dilek tuttu ve nar tanelerini yediler. Programa, okul bahçesinde yakılan geleneksel nevruz ateşinin üzerinden atlayarak devam edildi. İlk olarak Kaymakam Erdem, savcı ve Garnizon Komutanı beraber ateşin üzerinden atlarken, sonrasında tüm protokol ve köylüler de ateşten atlayarak kadim bir geleneği canlandırdılar. Oldukça keyifli anların yaşandığı kutlama programında Kaymakam Erdem de köyün miniklerine bir sürpriz yaptı. Daha önce hazırlanan hediye paketleri bayram hediyesi olarak tüm çocuklara verildi. Son olarak köy halkı tarafından hazırlanan meyve ve yumurtadan oluşan ikram paketlerinin katılımcılara hediye edilmesinden sonra program bitirildi.
SOSYAL ETKİNLİKTE BU HAFTA SİNEMA VARDI
Sosyal etkinlikler kapsamında Arpaçay 3 Kasım Yatılı Bölge Okulu öğrencilerine yönelik olarak, bu hafta sinema etkinliği düzenlendi. Öğrencilerde sosyal etkileşim sağlamak, sinemaya hiç gitmemiş çocuklara yönelik fırsat eşitliği sağlamak ve öğrenciler arasında birlik ve beraberlik duygusunu arttırmak amacıyla düzenlenen etkinliğin verimli ve amacına uygun olduğu görüldü.
İlçedeki öğrencilerin de şehirdeki öğrencilerin yararlandığı fırsatlardan yararlanması ve eşitsizliklerin giderilmesi amacı göz önünde bulundurularak düzenlenen etkinlikte, İlçeden Kars merkeze hareket eden öğrenciler yol boyunca eğlenceli anlar yaşadı. İlk defa sinema keyfini yaşayacak olan öğrencilerimiz ve daha önce sinemaya gitmiş olsa da arkadaşları ile birlikte izlemenin keyfini yaşayacak olan öğrencilerimiz sergilenen filmi zevkle izlediler.
Yapılan sinema gösterimi sonrasında, Kars merkezde araçla şehir gezintisi yapan öğrencilerimiz yaklaşan sınavlar nedeniyle, yoğun ve yorucu çalışma temposundan biraz olsun uzaklaşarak stres attılar.
Yapılan etkinlikle ilgili olarak İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Karakuzu; eğitimin sadece sınıflarda anlatılanlarla kalmadığını, öğrencilerin hayata hazırlanması hususunda hem sosyal, hem kültürel açıdan da eğitimci olarak üzerilerine düşeni yapmaları gerektiğini hatırlatarak emeği geçen herkese teşekkür etti.
İLKBAHAR DÖNEMİ ŞAP AŞILAMASI BAŞLADI
Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2014 yılı ilkbahar dönemi şap aşılama programı başladı.
Yapılacak olan aşılama programı çerçevesinde, tüm köy ve mahallelerde bulunan büyükbaş hayvanlar için aşılama yapılacak. İki dönemden oluşan aşılama programının ilkbahar dönemi 20.03.2014 tarihinde ilçemiz Bardaklı Köyünde başlamış olup, 29.04.2014 tarihine kadar tüm köy ve mahallelerimizde tamamlanması planlanıyor. Dünya genelinde Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’da yaygın olarak görülen şap hastalığı, ülkemiz genelinde 1957 yılında görülen büyük şap salgınından sonra, sık görülen hayvan hastalıklarından birisi olmuştur.
Proje kapsamında, Arpaçay İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürü Muzaffer Özdemir; şap hastalığının sığır, manda, koyun, keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen çok bulaşıcı ve bazen öldürücü bir hastalık olduğunu, hastalığın ekonomik kayıpları arasında süt veriminde azalma, hayvanların gelişmesinde gerileme, gebe hayvanlarında yavru atma, buzağı, kuzu ve oğlaklarda ölümler meydana geldiğini belirterek, ülkemiz genelinde olduğu gibi ilçemizde de büyükbaş sığır cinsi hayvanlara ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere iki kez şap aşısı yapıldığını ifade etti.kha