Kars'ın Arpaçay ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yılı coşkuyla kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk büstüne çelenk sunumu, Belediye Başkanlık makamında tebriklerin kabülünün ardından törene geçildi. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan törende Belediye Başkanı Erçetin Altay ve Kaymakam Muhammed Burak Akköz, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı ilçe kurum amirleri, vatandaşlar, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmayı Arpaçay Belediye Başkanı Çetin Atalay yaptı. Başkan Altay, kurtuluş mücadelesi veren ilçe kahramanlarını saygıyla anarak, tüm ilçe halkının kurtuluşunu kutladı.
Başkan Altay, 103 yıl önce yaşananları şöyle dile getirdi:
“Türklere elinden geldiği kadar acımasız katliam yapan Ermeniler eski hınçlarını almak için, zalimce ilçemiz ve ilçemize bağlı Türk köylerine saldırarak kadın çocuk ve yaşlı demeden katliamlarını sürdürmüşlerdir. Buna göre halkımız artık Osmanlı Devletinden bir yardım beklemeden, bölge milis kuvvetleri oluşturarak kahraman mahalli kişilerin etrafında toplanmak suretiyle ile, ilçemiz kaymakamlık görevi yapan Kocaoğlullarından Öğretmen Mehmet Bey, Koç köyünden Kafkas Topçu, 11’inci Alayından Nesip oğlu Ahmed Bey, Bucalı Köyünden Elbeyi oğlu Bekir Bey, Bardaklı Köyünden Ethem oğlu İbrahim Bey, Tepe köyünden Alibey, Susuz Porsuklu köyünden Gülizar oğlu Abdullah Bey, Susuz Kızıl Kiliseli Selim Bey, Dağ köyünden Seferrilerden Daşdan Ağa isimlerindeki mahalli kahramanlar canları pahasına mücadelelerini sürdürmüşlerdir. Kelbayı Mehmet beyi esir almak isteyen Ermeniler iki köyümüzü esir almıştır. Karşılığında Kalbayı Mehmet Bey’i isteyerek iki köyün halkının bağışlanması istenmiştir. Bunu duyan bölgemizin halkı Mehmet Bey’in gitmesini istememiş ise de Mehmet bey öne atılarak gitmek istemiş, bunu gören Ermeniler ise kendi milleti kendi toprağı için kahramanca ölmeyi kabul eden bu kahramanı biz öldürmeyeceğiz diyerek af etmişleridir.
Tepe köylü Alibey, Şahnalar ve çevresinde başlatılan Ermeni katliamlarını durdurmak için, tren ile gönderilen Ermeni kuvvetlerini Şahnalar köprüsüne bomba koyarak imha etmişlerdir. Bu arada bomba sesine gelen İncedere ve Şahnalar köylerindeki Ermeni birlikleri ile çatışmaya giren Karakale köyünden Kemer oğlu Hüseyin Bey, Bardaklı Köyünden Ethem oğlu İbrahim Bey saatlerce çatışarak İncedere yanında bulunan Kurt tepesinde şehit olmuşlardır. Günün kararması ile Gazi Ahmet Muhtar Paşa idaresinde bulunan kuvvetlerimiz geri çekilerek kuvvetlerini takviye ederek aniden yaptığı baskınla şehitlerimizin naaşlarını geri alıp, Ermenilere ağır zayetler vererek geri kalanları da esir almıştır.
Belirttiğim gibi bu memlekete topraklarının her karışı için binlerce şehit veren milletimiz düşmana karşı göğsünü gererek vatanı kurtarmışlardır. Acımasız Ermenileri Türk topraklarından sonsuza denk kovmuşlardır. Ulu Önder Atatürk’ün emri ile şanlı Türk Ordumuzun şark cephesi komutanı Kazım Karabekir ve Halit Paşa’nın komutasındaki kahraman ordumuzun şark cephesine gelmesi ile kuvvetler birleşir ve 3 Kasım 1920’de serhat ilçemiz Arpaçay düşman işgalinden kurtularak ana vatana kavuşturulmuştur.
Bu sevinçli günü kurtuluş bayramımızı bize bahşeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi rahmetle, Gazilerimizi de saygı ile anarak Kurtuluş Bayramımızın bütün Arpaçaylılara kutlu ve mutlu olmasını diler, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”
Kaymakam Muhammed Burak Akköz ve Belediye Başkanı Erçetin Altay halkın ve öğrencilerin bayaramını kutladı. Rahvan at gösterilerinin yanısıra Kafkas gösterileri, şiirler ve halk ozanlarının atışma değişlerinin de yer aldığı etkinlik akşam saatlerinde havai fişek gösterisi, araç korteji eşliğinde meşaleli yürüyüş ile devam etti.
Gece geç saatlere kadar süren Arpaçay’ın kurtuluş etkinliği halk müziği konseri ve davullu zurnalı halaylarla son buldu.
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK