Arpaçay Taşdere’de kış sohbetleri
Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşdere köyünde günlük işlerini tamamlayan vatandaşlar bir araya toplanıp türküler ve şiirler eşliğinde köy sohbetleri yaparak kışı geçiriyorlar. Köyün tarih kokan eski malzemelerinin de sergilendiği muhtar Yalçın Akbulak’ın evinde bir araya gelen köylüler sohbetin ardından da yöresel yemek yiyerek tekrar işlerine koyuluyorlar.
Taşdere köyü ilçeye 25, Ermenistan sınırına 15 kilometre mesafede bulunuyor. 60 hane, 300 nüfuslu köyde bin 500 büyükbaş hayvan, 500 adet de kaz mevcut. Köylü geçimini ağırlıklı olarak büyükbaş hayvancılıkla sağlıyor. Tarım olarak da arpa ve buğday ekimi yapılıyor.
Köylüler zamanlarının büyük bölümünü bu ağır iş koşullarına ayırırken arta kalan zamanlarında da muhtar Yalçın Akbulak’ın evinde toplanarak kış sohbetleri yapıyorlar. Muhtar Akbulak’ın evini ayrıcalıklı kılan en önemli özellik ise hem evin geniş olması hem de çok eski yıllarda atalarının kullandığı malzemelerin sergileniyor olması. Eskide kullanılan plak, radyo, elek, çift, fanos, eğer, heybe, yün eğirme aleti, makas, ütü gibi onlarca malzeme bu evde sergileniyor. Köye gelen ziyaretçiler için de sergilenen malzemeler muhtarın evine de ayrı bir hava katıyor. Bu da hem sohbeti derinleştiriyor hem de huzurlu bir ortam sunuyor.
BU KÖYDE HERKES SANATÇI
Köyün bir başka özelliği ise hemen hemen herkeste yanık sesin bulunması. 7’den 70’e kime mikrofon tutulsa hemen başlıyor türkü söylemeye hem de sanatçılara tay çıkartırcasına. İlerlemiş yaşlarına rağmen yanık sesleriyle hoş bir ortam oluşturan köylüler özellikle de aşıklık geleneğine büyük ilgi duyuyor. Erzurum Narmanlı Aşık Sümmani, Aşık Şenlik’ten de eserler seslendiren köylüler minik sanatçıların yetişmesine de ön ayak oluyorlar. Dededen toruna geçen yanık sesler ortamı adeta şenlendiriyor.
YÖRESEL YEMEKLER
Sohbet ortamı iş saati yaklaşıncaya kadar sürüyor. Ardından sofra kuruluyor ve doğal ortamda hazırlanmış yöresel yiyecekler afiyle yeniliyor. Yöresel mantı, hangel, çeçik peyniri, kavılca unundan kuymak, ayran aşı, kaz eti, bulgur pilavı, tandır ekmeği ve daha nice çeşitler damak tadına sunuluyor. Yemeğin ardından yeniden türkü şöleni başlıyor ve İlhan Akbulak (45) ile Alaaddin Aküzüm (68) yayın sesleriyle değişler seslendiriyor.
GELENEĞİ DEVAM ETTİRİYORLAR
Muhtar Yalçın Akbulak, bu geleneğin sürdürülmesi için köylerine kahvehane bile açmadıklarını ve günlük olarak bu ortamı oluşturduklarını söyledi. Akbulak, kış mevsimi boyunca her gün belli saatlerde bir araya geldiklerini belirterek, bu şekilde mutlu olduklarını ve ağır geçen kış mevsimini bu şekilde atlattıklarını ifade etti. kha