Ardahan'da Sürücülere Uyarı!

Çıldır Kızılay Şube Başkanı Mahmut Ahmet Vural Kış mevsiminin bölgemizde varlığını iyice hissettirmesiyle beraber tüm araç şoförlerine uyarılarda bulunarak Türk Kızılay'ının, uygulamaya koyduğu "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesinde" hakkında basın mensupl

Ardahan'da Sürücülere Uyarı!


Çıldır Kızılay Şube Başkanı Mahmut Ahmet Vural Kış mevsiminin bölgemizde varlığını iyice hissettirmesiyle beraber tüm araç şoförlerine uyarılarda bulunarak Türk Kızılay'ının, uygulamaya koyduğu "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesinde" hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.


Türk Kızılay'ı, uygulamaya koyduğu "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesinde" Ülkemizde altı ayı geride bıraktı. Doğal afetler kadar insan kaynaklı afetlerin olumsuz sonuçları ile mücadele eden Proje ile trafik mevzuatını güçlendirme konusunda karar alıcılarla işbirliği yapmak ve insani bir kriz olarak ele aldığı trafik kazalarının yıkıcı sonuçlarını koruyucu önleyici tedbirler alarak azaltmak hedefleniyor.


Trafik kazalarını insan kaynaklı bir doğal afet olarak kabul eden Türk Kızılay'ının trafikte insan hatalarından kaynaklanan acıları azaltmak adına bir savunuculuk projesi başlattığını belirten Başkan Vural, yol güvenliği konusunda karar alıcılarını etkileyerek yasa değişikliğini hedefleyen projenin altı aylık yolculuğu ile ilgili detaylı bir raporun hazırlandığını da kaydetti.


Vural, Türk Kızılay'ının proje ile ortaya çıkan sonuçlara göre, tüm dünyada acil bir önlem alınmaması halinde, 2030'lu yıllara kadar ölüme en çok sebebiyet veren haller içinde trafik kazalarına bağlı ölümlerin 5.sıraya yükseleceğinin de beklentiler arasında yer alındığını belirtti.


YOL GÜVENLİĞİ SAVUNUCULUK PROJESİ


2918 Sayılı Kara yolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliğinde Emniyet Kemeri İle ilgili Yapılacak Değişikliklere Yönelik Mevzuatı Güçlendirme Projesinin hayata geçirildiğini de dile getiren Başkan Vural, Türk Kızılay'ı tarafından hazırlanan yayında şu bilgilerin yer aldığını kaydetti:


"Trafik kazalarında 1 yılda 4 bin kişi hayatını kaybetmektedir. 250 bin kişi de yaralanmaktadır. Trafik kazalarının maddi sonuçları bir yılda 20 Milyar TL'ye ulaşmaktadır. Trafik kazalarından her 4 kişiden 3'ü araçtan fırlayarak hayatını kaybetmektedir. 2030 yılına dek önlem alınmazsa; trafik kazaları ölüm nedenleri arasında 5. sıraya yükselerek afetler ve hastalıklardan kaynaklı ölümlerin üzerine çıkacaktır. Emniyet kemeri takmak ölüm ve yaralanma riskini yüzde 50 oranında azaltabilir”.


MEVZUATI GÜÇLENDİRELİM!


Ülkemizde 2918 sayılı Kara yolları Trafik Kanunu ve Kara yolları Trafik Yönetmeliğinde yasal boşluklar bulunmaktadır. Söz konusu yasal boşlukları kapatmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından yasa ve yönetmelik değişiklik tasarısı hazırlanmıştır.


Yasa değişikliği ile; Emniyet kemeri kullanma zorunluluğu, yasada yer almamaktadır. Yapılacak değişiklik ile emniyet kemeri kullanma zorunluluğu açık bir şekilde ifade edilecektir. 'Emniyet kemeri' takmayanlara uygulanacak para cezaları arttırılacaktır.


Uluslararası Kızılhaç, Kızılay Fedarasyonu (IFRC) ve Küresel Yol Güvenliği Ortaklığı (GRSF) işbirliğiyle 1 Mayıs 2013 tarihinde Türk Kızılay'ı tarafından başlatılan "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" ile "Emniyet Kemeri" ile ilgili trafik mevzuatını güçlendirme konusunda karar alıcıları ile işbirliği yapılaması, trafik kazalarının yıkıcı sonuçlarının koruyucu önleyici tedbirler alarak azaltılması hedeflenmektedir.


Tük Kızılay'ı, trafik kazalarını halk sağlığını etkileyen ve insan eliyle oluşan bir afet olarak nitelendirmektedir. Emniyet kemeri konusunda yasa değişikliğine vereceğiniz destek binlerce kişinin hayatta kalmasına, yaralanmaların azalmasına ve ülke ekonomisinde katkı sunacaktır" dedi.

Ardahan Haber Haberleri