Ardahan Valisi Deniz: Kültür ve Doğa Turizmi Giderek Önem Kazanıyor

Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Türkiye’de kum, deniz ve güneş olarak başlayan turizmin son yıllarda kültür, doğa ve eko turizmine kaymaya başladığını ve Serhat illerinin de bu açıdan önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Serhat Kalkınma Ajansı’nın, faaliyet gösterdiği iller olan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinin turizm potansiyelini değerlendirmek ve yeni yol haritası belirlemek amacıyla Sarıkamış Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlediği “TRA2 Bölgesi Turizm Çalıştayı”na SERKA Yönetim Kurulu Bakanı ve Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Kars Valisi Günay Özdemir, SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler, turizmle ilgili sivil toplum kuruluşları ile otelciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan SERKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Türkiye’nin 1980’li yıllardan sonra turizmde müthiş bir başarı hikayesi yazdığını söyledi. Türkiye’nin dünyada hem turist sayısı hem de turizm gelirleri açısından 6.sırada olduğunu anımsatan Vali Deniz, “Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illeri, ülkemizin bu tecrübesinden ne kadar faydalanabilir? Önemli olan budur” dedi. Dört ilin önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Deniz, “Türkiye’de kum, deniz güneş olarak başlayan turizm son dönemlerde kültür, doğa ve eko turizmine kaymaya başladı. Bu açıdan bölgemiz müthiş bir potansiyele sahip. Kaliteli konaklama tesisi yapmamız ve kaliteli hizmet vermemiz gerekiyor. Bu konuda eksiğimiz var. Bunu bir an önce iyileştirmek zorundayız” diye konuştu.

Kars Valisi Günay Özdemir de Kars’ın hem bölge hem de Avrupa için çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, Pekinden Londra’ya kadar uzanan ipek yolunun Kars güzergahından geçtiğini ifade etti. Vali Özdemir, Kars’ın ekonomik ve kültürel anlamda çok önemli misyon üstlendiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bölgemiz tarih ve kültür açısından çok zengindir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile İstanbul-Kars hızlı treniyle birlikte Kars’ın önemi gündeme gelecek. İpekyolu tekrar canlanacaktır. Bu da bölge kentlerine önemli katkı sunacaktır. Bölgemiz önümüzdeki 10 yıl içinde çok önemli bir bölge olacaktır.”

KAPU: “TURİZME YÖNELİK DESTEKLERİMİZ DEVAM EDİYOR”

SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu ise bölge illeri açısından iki temel gelişme ekseni belirlendiğini ve bunların tarım ve hayvancılık ile turizm olduğunu söyledi. Kapu, “Turizm sektörüne çok ciddi desteklerimiz oldu. Bu proje döneminde de desteklerimiz devam edecek. Yerel aktörler olarak birtakım çalışmalar, araştırmalar yapıyoruz. Güçlü yönlerimizi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunları kendi bakış

açımızla belirliyoruz. Bir de dışarının bakış açısına da ihtiyacımız vardır. Sizlerin yapacağı tespitler bizim için çok önemlidir. Bu çalıştaydan olumlu bir sinerji elde etmek istiyoruz. Turizm konusunda gelecek perspektifi oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu da, turizmin dünyada endüstri haline geldiğini ve hayata geçirilecek projelere yerel halkın katılması gerektiğini söyledi. Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır ise, turizmde hızlı bir devreye girildiğini ancak kaliteye önem verilmediğini söyledi. Bayındır, “Antalya’nın düştüğü hataya Doğu illeri düşmemeli. Yatak sayısını arttırarak masrafları da artırıyorsunuz. Kaliteye önem vermemiz ve nitelikli eleman yetiştirmemiz gerekiyor” dedi. İki gün süren çalıştayın ardından bölge illeri için turizm stratejisi belirlenecek.

Kars Haber Haberleri