Ardahan Üniversitesi haberleri

Ardahan Üniversitesi'nden Haber Turu.

ARÜ, ULUSLARARASI KALİTE SERTİFİKASI ALDI

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) yapmış olduğu başarılı çalışmaların meyvesini alarak gücüne güç katmaya devam ediyor. Son olarak Dünya Kalite Derneği (DUKAD) tarafından ARÜ’ye “ISO 9001:2008 Uluslar Arası Kalite Sertifikası” verildi. 30 Nisan 2015 Salı günü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonunda gerçekleştirilen törene Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Genel Sekreter Ercan Gültürk, Dünya Kalite Derneği (DUKAD) Genel Başkanı Savaş Karabali, İİBF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İhsan Kurtbaş ve ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necip Yıldız’la birlikte çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 

DUKAD Genel Başkanı Karabali: “Kalitede Sürdürülebilirlik, Kurumsallaşma Adımlarını Daha Da Sağlamlaştıracaktır.”

Programın takdim konuşması İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necip Yıldız tarafından yapıldı. Yrd. Doç. Dr. Yıldız’ın takdiminin ardından kürsüde söz alan DUKAD Genel Başkanı Savaş Karabali, Ardahan Üniversitesi’nde Dünya Kalite Derneği’nin kurucu ve genel başkanı olarak bulunmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, “Dünya Kalite Derneği Türkiye genelinde özellikle üniversitelerimizde kalite eğitimleri, kurumsal eğitimler ve kişisel gelişim eğitimleri vermektedir. Üniversitelerimizde değerli hocalarımızın katkılarıyla bu eğitimleri vermekteyiz. Bu senede yaptığımız çalışmalar neticesinde Ardahan Üniversitesi’ne uluslararası akraditeli ISO 9001:2008 Kalite Belgesi’nin İngiltere’den İngiliz Kalite Sistemi’ne (UKAS) akrediteli çıkarttık. Kalite Yönetim Sistemi müşteri beklentisinin aşılmasını hedefleyen, ekip çalışmasını destekleyen, tüm birimlerin ve faaliyetlerin iyileştirilmesini gözden geçirmeyi sağlayan bir yönetim anlayışıdır. Bu nedenle Kalite belgesi almak gerçekten çok önemlidir. Ayrıca kalitenin sürdürülebilirliği sağlandığında, kurumsallaşma adına attığımız adımlar bir daha bozulmamak üzere devam edecektir.” dedi. 

Prof. Dr. Rektör Korkmaz: “Kurumsal Çalışmalarımızı Evrensel Normlara Göre Yapmamız Çok Önemlidir.”

Programda bir konuşma yapan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz kurumsallaşma ve kalite kavramları arasındaki bağlantıya dikkat çekerek, “Kurumsallaşmak çok önemli bir değerdir ve gelişmiş toplumların özelliklerinden biridir. Kalitenin ise evrensel değerlere sahip olması gereklidir. Bu nedenle dünyadaki hukuk sistemleri ve büyük şirketlerin nasıl çalıştığını anlayarak ve çalışma mantığını kavrayarak başarılı olabilirsiniz. Onun için kurumsal çalışmalarımızı evrensel normlara göre yapmalıyız. Üniversiteler, bu tür akreditasyon çalışmalarının yapılması ve kurumların gelişmesini sağlanmasında en temel etkendir.” dedi.  

Konuşmasının devamında Rektör Prof. Dr. Korkmaz, üniversitenin yapmış olduğu başarılı çalışmalar nedeniyle Dünya Kalite Derneği’nin sertifikasyon uyguladığını ve Ardahan Üniversitesi yönetimi olarak “ISO 9001:2008 Uluslar Arası Kalite Belgesi”ni takdir ettiklerini, “Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Aslında bu belge bizim değil sizindir. Sizin kalitenizi yansıtan bir değerdir. Bu belgeyi hocalarımız, idari personelimiz ve öğrencilerimiz adına alıyorum ve sizlere teşekkür ediyorum.” sözleriyle dile getirerek, DUKAD Genel Başkanı Savaş Karabali’den “ISO 9001:2008 Uluslar Arası Kalite Sertifikası”nı aldı.

 

BEŞ ŞAİR, BEŞ HAYAT, BEŞ DÜNYA BAKIŞI

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen etkinliklere bir yenisi daha eklendi. Ünlü beş Rus şairin hayatlarına ve eserlerine dair bilgilerin verildiği programda ayrıca öğrenciler tarafından Rusça olarak şiirler seslendirildi. 29 Nisan 2015 Çarşamba günü İBEF Kırmızı Salon’da gerçekleştirilen programda Doç. Dr. Olena Karpenlo ile Doç. Dr. Ranetta Gafarova konuşmacı olarak yer aldı. 14.00’dan itibaren başlayan programa İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş, Doç. Dr. Ahmet Ali Arslan, Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Doç. Dr. Tamılla Aliyeva, Yrd. Doç. Dr. Ahmet İçli, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Programın açış konuşması Doç. Dr. Olena Karpenlo tarafından yapıldı. Karpenlo, dünyaca üne sahip olan beş Slav şairi seçtiklerini belirtti. Sunumu Doç. Dr. Ranetta Gafarova ve öğrenciler ile birlikte yapacaklarını belirten Doç. Dr. Karpenlo, Doç. Dr. Gafarovayı kürsüye davet etti.  Doç. Dr. Gafarova ünlü Slav şairlerden Puşkin’i anlatarak konuşmasına başladı. Doç. Dr. Gafarova, “Rus şair ve yazardır. Birçok kişi tarafından en büyük Rus şairi ve Rus Edebiyatı’nın kurucusu olarak kabul görmektedir. Aleksandr Sergeyeviç Puşkin, 1799’da Moskova’da doğmuştur. Babası Sergey Lvoviç, soylu bir ailenin ilk çocuğudur. Annesi Nadejda Osipovna Hannibal’in dedesi Etiyopya’lı Hannibal’in Rus Çarı I. Petro’nun vaftiz çocuğudur. Annesi ve babası eğitimli insanlardır. Puşkin, ilk bilgilerini yabancı eğitmenlerden edinmiştir. Henüz sekiz yaşındayken Fransızca ve Rusça bilmektedir. Onbir yaşına geldiğinde ise özgürlükçü ve alaycı yazarları olan Fransız Edebiyatı’ndan etkilenerek Fransızca şiirler ve komediler yazmaya başlamıştır.” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Gafarova konuşmasının devamında Anna Ahmatova, Sergey Aleksandrovich Yesenin, Voznesensky Andrey, Taras Grigoroviç Şevçenko hakkında şiirleri, dünya görüşleri ve hayatları hakkında bilgiler verdi. İBEF Türk Dili ve Edebiyatı ile Çağdaş Türk Lehçeleri bölümü öğrencileri tarafından programda anlatılan şairlere ait şiirleri Rusça ve Türkçe olarak seslendirdi. 

Programın kapanış konuşması İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş tarafından yapıldı. Yrd. Doç. Dr. Durmuş, “Dünyanın neresinde olursa olsun, sanki şairler aynı milletin mensupları gibidir. Ünlü Rus şairinin ‘İnsan, yüzde 90 su; ben de yüzde 90 aşk; yüzde 90 sen’ diyor ya. Aşka ilişkin olarak şairlerimizden bir tanesi de şiiri benzetirken, aşkı tanımlarken diyor ki ‘Aşk şiire benzer. Az, öz, örtük, gizli, kapaklı…Muhatabına bir şey kazandırmaz. Fakat ona insanlığını hatırlatır.’ Rus edebiyatındaki şairin sözleri bizim edebiyatımızda ‘insan üç-beş damla su, üç-beş damla kan’ diyor ya… Ona çok benziyor.” 

Kapanış konuşmasının ardından Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Durmuş tarafından, Doç. Dr. Olena Karpenlo ile programa okudukları şiirler ile katkıda bulunan öğrencilere birer teşekkür belgesi takdim edildi. 

ÜNLÜ SUNUCU BEKİR DEVELİ’YLE ARÜ’DE KEYİFLİ BİR SOHBET

Ardahan Üniversitesi (ARÜ), öğrencilerinin kişisel ve mesleki gelişimlerine önemli katkılar sağlayan programlar düzenlenmeye devam ediyor. Bu çerçevede alanında yetkin ve başarılı isimler ARÜ’ye konuk oluyor. Ünlü sunucu Bekir Develi “Etkili Konuşma ve Hitabet Sanatı” isimli program ile Ardahan Üniversitesi (ARÜ) öğrencileri ile bir araya geldi. ARÜ, İŞKUR, Mostar Gençlik ve ARÜ Genç Gelecek Kulübü’nün katkıları ile düzenlenen “Bekir Develi ile Etkili Konuşma ve Hitabet Sanatı” programı 29 Nisan 2015 Çarşamba günü gerçekleştirildi. Etkili konuşma ve hitabet üzerine bilgiler veren Develi, “Hacıların Çocuğuyum” isimli gösterisinden sunduğu bölümler ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı. 

Saat 14.00’dan itibaren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen programa İİBF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İhsan Kurtbaş, Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci, Ardahan İŞKUR İl Müdürü Aydın Yılmaz, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı. 

Programda yaşam öyküsü ve anılarını eğlenceli bir dille anlatan Develi katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Develi, son zamanlarda iş temposu ve yoğunluğunun arttığını ve doğal olarak yorucu bir süreç yaşadığını dile getirerek, “Yaklaşık 8 ay önce Almanya’da katıldığım bir program dönüşü uçakta başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Uçağın birisi arıza yapmış ve piste uçak inemiyor. Pilot da dedi ki ‘Biz inişte 27. sıradayız.’ Bu neye tekabül eder biliyor musunuz? Bu bir buçuk saat boyunca havada dönüp duracağız demektir. O gün de İstanbul’da son 5 yılın en kuvvetli lodosu varmış. Biz bunu yaşadık. Konserdeki kadro olduğu gibi uçaktaydı.” diye konuştu. 

Konuşmasının ardından Bekir Develi’ye İŞKUR Ardahan İl Müdürü Aydın Yılmaz tarafından çiçek takdim edildi. 

Programın kapanış konuşmasını yapan İİBF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İhsan Kurtbaş, “Başarılı bir insanın hayat hikâyesini dinlemek, dünyanın en değerli kitabını okumak gibidir.” diyerek, programa teşrif ederek tecrübelerini öğrencilerle paylaşan Bekir Develi’ye ve etkinliğin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. 

Yrd. Doç. Dr. Kurtbaş tarafından Bekir Develi ile Aydın Yılmaz’a birer teşekkür belgesi takdim edildi.  Toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle birlikte program sona erdi. 

Ardahan Haber Haberleri