Ardahan Arıcılıkta Dünyanın Başkenti Olacak

Ardahan Valiliği ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından organize edilen 2. Dünya Arı Günü Posof ve Ardahan'da gerçekleştirildi.

 

Arı Günü kutlamaları ilk olarak Posof ilçesinde Türkgözü köyünde düzenlenen etkinlikle başladı. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinin katıldığı etkinlikte Ardahan balının önemi anlatılarak, vatandaşlara bal şerbeti ikramında bulunuldu.

 

Etkinlik daha sonra Ardahan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde devam etti. Anaokulu Folklor gösterisiyle başlayan etkinlik, yapılan konuşmalarla devam etti.

 

Ardahan balının önemine işaret eden Vali Mustafa Tekmen, yürütülen projelerle, kentin arıcılıkta dünyanın başkenti olacağını söyleyerek, "Dünyanın tek patentli balı Ardahan olacak" dedi.

 

Ardahan balının hak ettiği noktaya gelmesi için çalışmalarını sürdürüyoruz. Ardahan balı ilaç niyetine tüketilebilir. Kafkas arı ırkı diğer arı ırklarından farklı bir özelliğe sahip. Normal arıların dili 4 milimetredir. Ama Kafkas arı ırkının dili 7, 14 milimetredir. Aradaki fark neredeyse iki kat. Bu da şu demektir, her türlü çiçek, bitki ve ağaçtan rahatlıkla yararlanabiliyor. İşte arı bu özelliğiyle, çiçeğin, bitkinin en derinliklerinden bal alabiliyor. Ayrıca diğerleri gibi yağmacı değil. Yani başka kovanlara gidip buradaki arıya veya kovana zarar vermiyor. Sıcak ve soğuğa karşı diğer arılara göre çok dayanıklı. Bizim buranın iklimine çok rahatlıkla uyum sağlıyor. İşte bu özelliklerle diğer arılara göre çok çalışkanlığıyla dikkat çekiyor. Çalışkan olduğu için de ilimizde yaklaşık bin 500 bitki örtüsünden yararlanarak bal üretiyor. Aynı zamanda Uysal olması nedeniyle diğer arılara göre insana zararı çok daha azdır. Çok kez arılıklara girerken şapka kullanmıyoruz. Sanki o bize, biz ona alıştık gibi. Ardahan balı için patent almak için çaba sarf ediyoruz. 2. Dünya Arı Günü'nü Ardahan'da gerçekleştirerek, Kafkas balı ve bu doğal güzelliklere dikkat çekmek istiyoruz. " diye konuştu.

 

Program da sırasıyla; Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cafer Eken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcisi Hakan Öztürk ve Ardahan Valisi Mustafa Tekmen açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.

 

"ARDAHAN BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİ TARAFINDAN KISKANILAN BİR İL"

Programın ilk açılış konuşmasını gerçekleştiren Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu ise, "Gen merkezleri ve araştırma merkezlerinin çalışmaları ile koloni sayısı 18 binden 45 bine ulaşarak, aynı doğrultuda birlik üye sayısı da artmıştır. SODES kapsamında uygulamaya konulan projeler ile Ardahan ilinde 6 merkezde verilen eğitimlerle arıcılığın profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi için çaba harcadık." dedi.

 

Ardahan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cafer Eken de, Ardahan'ın yüz ölçüm olarak küçük olmasına rağmen bitki çeşitliliği olarak birçok Avrupa ülkesini kıskandıran bir il olduğunu ve bugünde 2. Dünya Arı Günü'nün burada gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Prof. Dr. Eken, arı ırkının insan yaşamında ve bitki çeşitliliğinde sürdürülebilir bir rol oynadığını; arıların bal haricinde birçok mucizevî işlevlerde bulunduğunu, bu işlevlerin en önemlisinin tozlaşma olduğunu vurguladı. Gıda maddelerinin yüzde 90'nının 82 bitki türünden alındığını, bu bitki türlerinden 67 tanesinin tozlaşmaya ihtiyaç duyduğunu belirterek arı ırklarının ve arıcılığın gelişimi açısından Ardahan'ın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

 

Prof. Dr. Cafer Eken Ardahanlılara bir müjde vererek; Türkiye'den Ardahan Üniversitesi ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Almanya, Finlandiya, Belçika, İtalya, Estonya ve Slovenya ile toplamda 7 ülkenin katılımıyla hazırladıkları "Organik Tarımda Bitki Hastalıklarının Mücadelesinde Biyoajanların Yayılmasında Arıların Rolü" isimli projenin AB 7. Çerçeve Programı kapsamında kabul edildiğini belirterek bu proje ile birlikte Ardahan Üniversitesine düşecek pay ile birlikte Ardahan'da çevre kirlenmesini en aza indirerek bitkisel yaşamın daha da sağlıklı hale getirilmesini hedeflediklerini belirtti.

 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Temsilcisi Hakan Öztürk, Daha da sağlıklı bal tüketimi için bal üreticilerine verilen kovan başına teşvik artırıldığını söyledi.

 

PROGRAM İKİ OTURUMDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İlk oturumda; Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz " Türkiye Arıcılığı ve TAB Çalışmaları", Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ferat Genç " Arı Yetiştiriciliği" konulu bildirilerini yaptılar.

 

İkinci oturumda; Hacettepe Üniversitesi'nden katılan öğretim elemanlarından; Prof. Dr. Kadriye Sorgun "Ekolojik Bal Üretimi", Dr. Aslı Özkırım " Arı Sağlığı", Dr. Ömür Gençay Çelemli " Propolisin Önemi" konulu sunularını yaptılar. Oturumun devamında Ziraat Bankansı temsilcileri " Arıcılık Kredileri", konulu bildirimini gerçekleştirdi. Oturum Fatma Güzel ile Deniz Canlı'nın " Ardahan'da Yapılan Bal ve Polen Çalışmaları" ve Çiğdem Özenirler'in "Arı Ürünleri ve Önemi" konulu sunularını bildirmeleri ile son buldu.

 

Oturumlar sonrasında 2. Dünya Arı Günü'ne katılarak bilgilerini paylaşan katılımcılara plaketlerinin verilmesi ile birlikte program son buldu.

 

2. Dünya Arı Günü Nedeniyle Posof’un Türkgözü köyünde düzenlenen programa Vali Mustafa Tekmen, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yılmaz, Vali Yardımcıları Ahmet Karatepe ve Sedat Yıldırım, Ardahan İl Genel Meclis Başkanı Bedrettin Çakıcı, Posof Kaymakamı Tahir Şahin,Posof Belediye Başkanı Şükrü Bozyiğit, Cumhuriyet Savcısı Ramazan Kürtül, İl Emniyet Müdürü Abdurrahman Yılmaz, Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç, Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahanlı işadamı Nuri Vatan, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

 

Ardahan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ndeki programa ise; Vali Mustafa Tekmen, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cafer Eken, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadriye Sorkun, Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Genç, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası yetkilileri, sektöre üretim girdisi ve ürün pazarlama desteği sağlayan kuruluş temsilcileri ile toplantının gerçekleşmesine teknik ve finansal destek veren Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Şirketi temsilcileri, çok sayıda arıcı ile kamu kuruluş temsilcileri katıldı.

 

 

KHA

Ardahan Haber Haberleri