Tacettin DURMUŞ
Antik Kenti gezmeye gelen vatandaşlar bölgeye yaklaştıklarında önce cep telefonlarına Türkçe olarak ‘Ermenistan’a hoş geldiniz” mesajı ile düşüyor. Aradan birkaç gün geçtikten sonra cep telefonu faturasının iki katına çıkmasının şokunu yaşıyor.
Telefon faturalarının ikiye katlandığı öğrenen vatandaşlar, hemen GSM şirketleri şubelerinin yolunu tutuyor yada çağrı merkezini arıyor. Bir türlü derdini anlatamayan telefon kullanıcısı sadece ‘limiti aşmışsınız ’ cevabı ile karşılaşıyor. Yıllardır dünyanın ilgi gösterdiği Dünya Miras Listesine girmeye aday Ani Antik Kenti’ni ziyarete eden vatandaşlar gibi Ermenistan’a sınır olan tüm köylerde de aynı sorunu yaşıyor.
Yıllardır yaşadıkları sorunu hiçbir yetkiliye veya GSM şirketlerine anlatamayan mağdur vatandaşlar son çare olarak her zaman olduğu gibi gazetecilere dert yanıyor. Özelikle Ani Ören Yerini gezen ve batı illerinden sınır köylerine gelen vatandaşlar teknolojinin sunduğu fırsatı kazanç bilerek bolca görüşmeler yapmak dışında birde cep telefonu ile canlı yayın yaparak tatilini anlatıyor. Çektiği görüntü ve fotoğrafları bulundukları yerden sevdiklerine ve dostlarına gönderenler daha sonra fatura şoku ile karşı karşıya kalıyor.
Böylelikle her zaman olduğu gibi yine kazanan GSM şirketleri oluyor. Yılardır vatandaşlar, gazeteciler ve bazı yetkililer tarafından da sık sık dile getirilen sorun, GSM şirketleri tarafından vurdumduymazlıkla geçiştiriliyor. Şirketler de kendilerini ‘telefonunuz yurt dışına açık’ diye savunuyor. Ama çoğu vatandaş telefonlarının yurt dışına açık olup olmadığını bilmediği gibi her hangi bir uyarı almıyor.
Ermenistan’a komşu olan sınır köylerinde yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere, Ani Ören Yeri’ni ziyaret eden ziyaretçiler, cep telefonlarının otomatik olarak yurt dışı şebekelerine bağlanması nedeniyle yüksek fatura ödemek zorunda kalıyor.
Ermenistan sınırında sıfır noktada Kars’a en uzak olan köyde yaşayan sakinler, bölgede 3 GSM şirketine ait baz istasyonlarının yetersiz olmasıyla birlikte, cep telefonlarının Ermenistan üzerinden diğer operatörlere bağlandığını sık sık dile getiriyor.
Aynı sorun Doğu’da Ermenistan, Gürcistan, İran ve Nahçıvan'ın sınır bölgelerine yaklaşıldığı zaman cep telefonlarının şebeke modu otomatik olarak belirleniyor. Ve bu ülkelerin GSM şebekelerinden daha güçlü gelen sinyaller alan cep telefonları, otomatik olarak onların GSM şebekelerine bağlanıyor. Ama vatandaş bunu bilmediği için konuşmaya devam ediyor. Yıllardır yaşanan sorun şirketler tarafından bir türlü çözülmüyor ve vatandaş mağdur olmaya devam ediyor.