Ani İçin Vali'den Yerinde Tespit!

Kars Valisi Eyüp Tepe, Kars'ın Ermenistan sınırında bulunan Ani Ören yerinin gün yüzüne çıkartılması ve turizme kazandırılması için Kafkas Üniversitesi'nin kendi öğretim görevlisi ve öğrencisini yetiştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ani İçin Vali'den Yerinde Tespit!

Kars Valisi Eyüp Tepe, Kars’ın Ermenistan sınırında bulunan Ani Ören yerinin gün yüzüne çıkartılması ve turizme kazandırılması için Kafkas Üniversitesi’nin kendi öğretim görevlisi ve öğrencisini yetiştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Her yıl olduğu gibi bu yılda adeta iğne ile kuyu kazar gibi tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ani Ören Yeri’nde kazı çalışmaları başladı.

Kars Valisi Eyüp Tepe, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay ile birlikte kazı çalışmaları hakkında gazetecilere açıklamada bulundu.

Vali Tepe, Kars Müze Müdürü Kaptan Zeynel Abidin Yaşlı başkanlığında yürütülen ve 40 sürecek olan kazı çalışmalarında, Kars Müzesinden 4 arkeolog, Pamukkale Üniversitesinden ve Kafkas Üniversitesi’nden akademisyenler ve 30 kazı işçisinin görev yapacağını açıkladı.

ANİ, PANSUMAN TEDBİRLERLE 50 YILDA GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILAMAZ

Her yıl olduğu gibi bu yılda 40 sürecek olan kazı çalışmalarını ‘karıncanın Kabe’ye gitmesi’ şeklinde açıklayan Vali Tepe, ilgili bakanlık tarafından bu işi için ayrılan ödenek ve Ani’nin devasa büyüklükte olmasından dert yandı.

Ani’nin turizm açısından Kars ve Türkiye için son derece önemli olduğunu da dile getiren Vali Tepe: “Ani’de kazı çalışmalarını tekrar başlattık. Ani Türkiye ve Kars için turizm açısından çok önemlidir. Ani son birkaç yıldan beridir kendi kaderine terk edilmiş bir haldedir. Geçtiğimiz günlerde Kars Müze Müdürlüğümüz ve Pamukkale Üniversitesi işbirliği ile kazı çalışmalarını başattık. Tabi bu yeterli değil. Bazı yerlerde Büyük Katedralin olduğu yerlerde temizlik çalışmaları yapılacak. Yapılan çalışmalar bildiğiniz gibi çok yetersiz. Bunu karıncanın Kabe’ye gidişi gibi sayabiliriz. Tabiî ki Ani’yi her yıl yüz binlere değil de milyonlarca insanın ziyaret etmesini istiyoruz. Ve ona görece milyonlarca lira ödenek gelse de kazı ve restorasyon çalışmaları yaparak Ani’yi gün yüzüne çıkartarak turizme kazandırmak isteriz. Tabi bu ödeneklerle Ani’yi 50 yılda ayağa kaldıramayız. Ama can suyunu da vermek lazım. Ufak çapta da olsa bu kazı çalışmalarını da önemsiyoruz. Ufak çaplıda olsa bu kazılarla Ani’nin nefes almasını devam ettiriyoruz. Tabiî ki bu gibi pansuman tedbirler ve ufak ödeneklerle nereye kadar gidebiliriz bilmiyoruz.” Dedi. 

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARKEOLOG YETİŞTİRMELİ

Her tarafı tarihi eser dolu olan Kars’ta Ani’nin gün yüzüne çıkartılması ve turizme kazandırılması için Kafkas Üniversitesi’nin öğretim üyesi ve öğrenci alması gerektiğini de belirten Tepe,

“Bana göre kalıcı çözüm Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin öğretim üyesi ve öğrenci alması ve buranın kazı başkanlığının da Kafkas Üniversitesi tarafından yürütülmesidir. Çünkü Kars’ın kendi öğrencisi ve öğretim üyeleri ile kendi topraklarının değerini açığa çıkarmak doğal olarak daha uygun olacaktır. Her zaman söylediğimi gibi de her şeye olumlu bakmamız gerekir. Ani çok büyük ve bu nedenle yapılacak kazı çalışmaları ile üç beş senede ayağa kaldırılacak gibi değil. Sadece haddinden fazla ödenek ayırsanız bile bu mümkün değil. Fiziki ve maddi imkânsızlılarda çok fazladır. 15  - 20 yıl aralıksız olarak kazılar sürse iyi kötü bir şeyler ortaya çıkar.”diye konuştu. kha

Kars Haber Haberleri