Amaç; Suni Tohumlamayı Yaygınlaştırmak

Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Şirketi Toplumsal Kalkınma Girişimi Küçük Destek Fonu ile desteklenen ve Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) tarafından düzenlenen Suni Tohumlamadan Doğan Güzel Buzağı yarışmasının yapıldığı Sarıka

Amaç; Suni Tohumlamayı Yaygınlaştırmak

Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Şirketi Toplumsal Kalkınma Girişimi Küçük Destek Fonu ile desteklenen ve Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) tarafından düzenlenen Suni Tohumlamadan Doğan Güzel Buzağı yarışmasının yapıldığı Sarıkamış Karaurgan köyündeki 8. Geleneksel Güzel Buzağı Yarışması’nda konuşan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Kaya, suni tohumlamayı geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek bunun da hayvan yetiştiricileri arasından yaygınlaştırılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

HAYVAN YETİŞTİRİCİSİ SUNİ TOHUMLAMAYA NEDEN İLGİ GÖSTERMİYOR?

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Kaya, “Buradaki amaç; suni tohumlamayı geliştirmek, hayvan ıslahının mutlaka en güzelini sağlamak. Zaten Kars’ta 450 bin civarında buğa altı ineğimiz mevcut. Fakat 8-9 bin civarında bir suni tohumlama yapılıyor. Oysa bu rakam batıdaki bir köyün suni tohumlama rapordur. Devletimiz bir ineğe suni tohumlamadan 175 TL para vermektedir. 70 TL de buzağısına vermektedir. Ama her nedense vatandaş buna bir türlü ilgi göstermedi. Artık bunun sebebini bir türlü anlayamadık.” dedi.

Kaya ayrıca, bugüne kadar Doğu Anadolu Kırmızısı diye yaygınlaşan hayvan ırkının simental ve montofon ırkına geçirilmesi için yoğun bir çalışma içinde olduklarını da ifade ederek, Kafkas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Biz birlik olarak şu anda dört tane veteriner 3 tane de teknisyenle ilçelerde suni tohumlama yaptırıyoruz. Buna devletin katkısı sürdükçe kısa sürede hayvan ırkının değişeceğine ben inanıyorum. Yani Batı’daki bir inek 30 kilo süt verirken Kars’taki bir ineğin 8 kilo süt vermesi veya 5 kilo süt vermesi utanç vericidir. Hayvancılığımız böyle giderse fazla bir gelişimde sağlamaz. Ama hayvan ıslahı olduğu takdirde mutlak surette ırk değişecek hem sütten hem de etten çok iyi bir fayda sağlayacağımıza inanıyoruz. Irkın mutlaka değişmesi lazım, simental ve montofon ırkına geçiyoruz. Önceden Doğu Anadolu Kırmızısı diye bir ırk vardı. O da 2-3 kilo süt vermekteydi ama şu anda 8-10 kilo almaya başladı. Bakın dün süt paraları geldi. Düşünebiliyor musunuz bir vilayete 3 aylık süt desteği olarak 100 bin TL civarında para geliyor. Bu, batıdaki bir köye gelecek para bile değil. Bu nedenle mutlak surette vatandaşımız sütünü sattığı zaman sütü kime satıyorsa mutlaka makbuzunu alsın. Yani burada vergi kaçakçılığı da oluyor. Yani devletimiz biraz üstünde durduğu takdirde mutlaka süt verimi de sağlanır.”

kha

Sarıkamış Haber Haberleri